Magnus Ennerberg, KLTK, om speldatum för Elitserien

En kommentar

Då är vi framme vid det fjärde och avslutande samtalet med en ansvarig Elitseriecoach angående optimala speldatum för Elitserien. I tidigare delar har vi tagit del av tankar från Klas Ivarsson, David Gustafsson och Milos Sekulic. Idag lyssnar vi till Magnus Ennerberg, tränare på KLTK.

Damernas Elitserie spelas i år mellan den 16 november – 5 december. Herrarna spelar 4-19 december. Både herrarnas och damernas serier går över tre kalenderveckor. Herrarnas något bättre fördelad, då första matchen är en lördag och sedan spelas det matcher varannan dag, förutom finalen då det är tre dagar vila före. Damernas är mer utspridd.

Frågan som ställs är om det här är en optimal tidpunkt på året att spela en svensk Elitserie i tennis? Vi får inte med collegespelarna som studerar i USA och våra heltidssatsande spelare hade nog gärna velat ägna november och december åt att fortsätta tävla utomlands istället, då vi vet att från och med januari så väntar 2-3 månader då alla internationella tävlingars startfält är väldigt mycket tuffare än de är från sommaren och resten av året framåt. Man kan tänka att tre veckor är en ganska kort tid på ett helt år att avsätta för Elitserien. Men, för en heltidsspelande internationell spelare så är tre veckor i november/december väldigt många veckor när det sedan i början av året inte är lika attraktivt att tävla utomlands.

När serien bör spelas kan det finnas olika åsikter om – vad som verkar vara gemensamt är att ingen är nöjd med datumen den ligger just nu. Därför ges alla ansvariga ledare för deltagande Elitserieklubbarna chansen att själva komma med förslag på när serien egentligen borde spelas. Idag ska vi höra vad Magnus Ennerberg, KLTK tänker.

 Vad tror ni i er klubb om idén att spela serien från 26 december och cirka två veckor fram i tiden?

Det funkar inte för oss. Dels består våra lag mestadels av våra juniorer så det skulle krocka med SALK Open plus att vårt tränarteam har fullt upp med bevaka SALK där vi vanligtvis har över 40 deltagare med.

När på året skulle ni optimalt önska att Elitserien spelades och varför? När bör den här ändringen göras av datum i så fall?

Alla dessa frågor bygger ju på grundfrågan: vad är syftet med serien och för vem spelas serien? Eftersom alla intressenter i svensk tennis inte kan komma överens om detta så blir det svårt att förändra. Det har lyfts fram många olika förslag senaste tio åren på att serien kan göras på andra sätt men eftersom det råder så delade meningar om vad serien har för funktion så har inga stora förändringar skett. Jag personligen har ju alltid tyckt att det är tråkigt att college-spelarna inte kan vara med då serien skulle må bra av det samt att det skulle vara ett naturligt sätt för klubbarna att systematiskt hålla igång relationen mellan de yngre spelarna samt college-gänget.

En tightare serie som skulle inledas runt 15 dec skulle kunna lösa två problem, dels skulle fler college-spelare kunna hinna hem samt de som tävlar internationellt skulle inte behöva välja bort tävlingar som är internationella för att spela serien. 

Jag har genom åren funderat ganska mycket på hur vi tävlar i Sverige både i lagform och i våra individuella tävlingar och det känns som att det finns rum för utveckling. Till exempel kan jag inte förstå fördelarna med att spela Svenska Juniorcupens 4 matcher utspritt över 3 månader där 8 veckors internationellt tävlande förstörs av dessa matcher när man istället skulle kunna skapa ett helt fantastiskt arrangemang för landets bästa juniorer på ett 3-4 dagars event. Dock har jag märkt att många verkar nöjda med hur tävlingskalendern ser ut samt hur vi strukturerar vårt seriespel så jag lägger inte så mycket fokus på dessa frågor längre utan försöker ha all energi på de saker jag kan påverka i min vardag och det är att hjälpa mina spelare bli bättre. 

Vad har ni för förhållningssätt för era spelare som önskar stå över Elitseriematcher för att tävla utomlands istället?

Vi använder serien som ett sätt att utveckla våra spelare. Om vi tycker att serien är det bästa för dem så kommer de spela serien. Finns det andra tävlingar som hjälper spelarna bättre i sin utveckling så väljer vi de tävlingarna. Som grund tycker vi seriespelet är väldigt viktigt hela vägen från våra yngsta serielag hela vägen upp till dam och herr-laget men vi sätter alltid spelarens utveckling i centrum för våra elitspelare. Den typen av ”nerv” som skapas under seriematcherna är ju unikt och ett bra sätt att utmana spelarnas mentala färdigheter. Det är även en bra förberedelse för framtida upplevelser som college-spelare och Davis Cup/Billie Jean King Cup-matcher. Serien brukar dessutom vara väldigt rolig då det blir ett avbrott i det vanliga tävlandet.

Har ni hört podcastavsnittet med Magnus Ennerberg? Om inte, gör det HÄR!

1 kommentar på “Magnus Ennerberg, KLTK, om speldatum för Elitserien”

  1. Tennis är en utomhussport. Elitserien finns till för våra elitspelare och där ingår klubbens collegespelare. Självklart borde serien spelas i augusti, eller juni + augusti. Sen måste lagen ta ansvar och ge egna unga spelare chansen. Max en utlänning i singel och dubbel (25%) och krav på en spelare under 18!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s