Veckans klubb seriespelsspecial: Påvelunds Tennis och Badmintonklubb!

2 kommentarer

I samarbete med House of Bontin

Motivering: För fyra år sedan satte Påvelund upp ett mål att nå Elitserien inom fyra år med sina representationslag i tennis som då låg i division 2. Kanske ett lite väl högt mål för en klubb som aldrig haft ett lag i Sveriges högsta serie tidigare, men i en tid med svag ekonomi och mycket prat om siffror ville klubben visa att det sportsliga prioriterades högt. I söndags blev både herr- och damlaget i klara för Elitserien 2022!

Antal medlemmar: 1200. 900 i tennis och 300 i badminton

Antal juniorer i tennisträningsverksamheten: 500 i tennisskolan + 50-60 tävlingsspelare

Grundades: 1983

Antal anställda: 9 heltidstjänster i klubben (5 på tennis, 1 badminton och 3 i reception osv)

Antal banor: 5 tennisbanor inne och 2 grus ute

Martin Stigh

2016 kom Martin Stigh till Påvelunds Tennis och Badmintonklubb och började sitt jobb som klubbchef. Ekonomin var svajig och mycket av snacket handlade om just ekonomi. Med en vilja att istället rikta fokus mot det sportsliga klubbades det på ett styrelsemöte i december 2017 igenom att klubben år 2021 skulle spela i Elitserien med båda sina representationslag. Det kändes bättre än att sätta upp ett mål att få fram en svensk mästare i PS14, då det snarare handlar om en individuell prestation. 

På den här tiden låg både herr- och damlaget i division 2, berättar Stigh. Första målet blev givetvis att ta oss upp till ettan, vilket var ett viktigt delmål för division 1 är klart mer seriöst än division 2. I ettan är till exempel tränarna med och coachar och i division 2 eller lägre divisioner är det match ungefär var tredje lördag kväll vid 18.00, det blir mer avslaget. Även om målsättningen vi satte upp om Elitserien kändes lite väl hög när vi satte det så höll vi ju faktiskt målet nu om man får räkna bort fjolåret då serierna blev inställda! Och detta klarade vi utan att köpa in sex utländska spelare som inte har någon anknytning till klubben! 

Dagen efter helgens avancemang känner Stigh en stolthet och glädje över prestationerna som både spelarna och ledarna stått för.

Det blir ändå ganska mycket arbete runt serierna. Att få ihop ett lag, skapa en lagkänsla och sen finns alltid en viss nervositet över att klara oss igenom serien utan skador. Herrlaget hade egentligen en ganska tunn trupp, men nu hade vi tur att till exempel Måns Dahlberg kunde spela sju förstasinglar och sju förstadubblar. Hade han stukat foten någon gång under serien hade vi kanske inte gått upp. Man behöver ändå ha 7-8 spelare som är dedikerade men ändå accepterar att de inte alltid får spela.

Hade ni förväntat er avancemang från båda era lag?

Det klart det var över förväntan att avancera med både herrarna och damerna samma höst!

Påvelunds lag har innehållit en blandning av egna produkter, invärvade spelare utifrån för seriernas skull samt spelare som idag tränar regelbundet i Påvelund men som inte är fostrade i föreningen. Hur har Påvelund resonerat kring sina lagbyggen?

Vi har haft en blandning i våra trupper. I herrlaget tog vi in Arslan Temirhanov från SALK. Den rekryteringen kom sig av att jag i somras frågade jag Måns om han hade någon kompis som var sugen på att spela serien för oss varpå måns en vecka senare kom tillbaka och sa att Arslan var på. Så länge Måns är kvar i klubben, som spelat för Påvelund ända från minitennisen, tycker vi det är värt att lägga krut på serien. I damlaget har vi använt oss av några norska tjejer. De norska tjejerna tog vi in för att säkerställa att hänga kvar i division 1 då vi tycker det är en bra serie för oss som klubb. Där är serien byggd kring sammandrag där vi kan använda oss av bollkallar på matcherna, föräldrar kan ställa upp och hjälpa till med arrangemangen och vi kan ställa linjedomare på banorna. Genom att ha det här sammandragen blir inte A-lagen bara en ö separerarad från övriga verksamheten. Så vi ville vara kvar i division 1.

Nästa år är det inte omöjligt att Dahlberg är på college den här tiden på året. En viktig diskussion runt seriespelet är när Elitserien bör spelas. Vilken tidsperiod tycker du Elitserien borde spelas?

Jag tror mer på en kortare Elitserie. Det finns ju ett alternativ att spela typ en match i september, två i oktober, en i november och så vidare, då går det att ha med bra spelare mellan varven, men troligtvis behövs större trupper då. Jag tycker själv en period i december vore bra så vi kan ha med collegespelarna och i vårt fall kanske Dahlberg nästa år då, om det blir college för honom.

Hur kommer ni rekrytera spelare inför nästa års satsning i Elitserien?

-Vi behöver nog någon mer Arslan-liknande spelare samt någon mer norska… Men framförallt behöver vi fylla på trupperna på våra veckoträningar i hallen. Våra herrar Robert Samuelsson, Magnus Hedlund, Wilmer Dahl och Rasmus Johnsson behöver fyllas på med fler spelare och detsamma gäller på damsidan. Problemet är att det inte finns så många fler spelare i Göteborg att tillgå… Pontus Larsson, vår sportchef som haft hand om damlaget, sa att vi får sätta oss ner runt nyår och diskutera igenom hur vi ska tänka till nästa år.

I Påvelund arbetar man utefter att varje block i verksamheten har en budget. Tennisen har en budget och badmintonen en. I sin tur har tennisskolan en budget, vuxenverksamheten en och så vidare. Det betyder inte att varje block behöver gå plus- minus noll – tennisskolan är generellt tänkt att gå plus medans tävlingsgrupperna naturligt går back eftersom det är färre spelare per anställd tränare till den gruppen spelare. Någon specifik budget för seriespelet har man inte.

Så säger Pontus Larsson som sportchef och ansvarig för tävlingstennisen att han vill köpa in spelare för 200 000:- så får han nog göra det för mig och styrelsen, men då får han dra ner på kostnaderna någon annanstans eller öka intäkterna.

Innan årets herrserie började var det få av personerna i Påvelunds Tennis och Badmintonklubb som visste vem Arslan Temirhanov var. Man skrev på sina sociala medier att han skulle representera A-laget, men det var först under sammandraget på hemmaplan som medlemmarna och framförallt juniorerna fick en bild av vem han var. 

Nu är det ju så att Arslan spelar rätt roligt. Han smäller på blandat med en helt oväntad stoppboll ibland och kanske inte ser ut som den arketypiska tennisspelaren, så han blev snabbt lite av en favorit bland våra juniorer. Dessutom fick jag en bild av att Arslan inte var så van vid lagspel utan kört mer på egen hand innan, så han tyckte det var roligt de här veckorna!

På 90-talet spelade Stigh själv seriespel för Mölndals Tennisklubb i division 1. Då var det få lag som hade klubbdräkter på sig utan alla spelade i vilken sliten t-shirt man ville. På grund av det var det ingen i publiken som visste vem som var vem eller vilket lag man tillhörde. Idag är det inget krav från förbundet om gemensam klädstil, men generellt har alla lagen i åtminstone tröjor med klubbens namn eller logga synlig. På så sätt skapar det en form av klubbkänsla och gemenskap i laget så att alla medlemmar känner igen och kan förknippa varje spelare med sin klubb. 

Inför den avslutande seriehelgen satt Påvelund i förarsätet till att vinna serierna med både herr- och damlaget. En bedrift som få, kanske ingen klubb tidigare lyckats med samma år och dessutom samma dag? Men att Påvelund tack vare det ska vara den hetaste klubben i landet köper inte Stigh in på.

De här resultaten tyder på att vi har varit heta i 3-4 veckor i november. Så ja, under den perioden har vi varit heta, men sedan försvinner a-lagen iväg. Vi måste vara ärliga med att 80 % av våra medlemmar troligtvis inte bryr sig, men de sista 20 procenten tycker det här är jättekul och positivt! Hur het en klubb är beror helt och hållet på den dagliga verksamheten. Nu har vår Instagram gått varm i några veckor under serien, men vi kan inte hålla på att lägga ut inlägg om Elitserien 2022 i december, januari, februari, mars och framåt.

Även om seriesegrarna inte är avgörande för hur het en klubb är så säger Stigh att Påvelund är en klubb på gång! Dilemmat är, likt många andra klubbar, banbristen. 300 barn står i kö och till senaste terminen fick man sätta lapp på luckan till minitennisen. Man hade kunnat starta fler minitennisgrupper men då med konsekvensen att när de blir 8 år skulle de inte kunna få en plats i midi-grupperna. 

Vi har även en stor kö till vuxentenniskurserna. Vad gäller tävlingsspelarna har vi många juniorer under 12. Vi vann till exempel Lilla Klubbtouren, vilket inte är ett tecken på hur bra spelarna är men den visar i alla fall att vi har många som tävlar.  

Du pratar här Martin om att ni har fullt i verksamheten. Kö till minitennisen, kö till vuxentennisen, många juniorer som tävlar. Samtidigt så gick ni precis upp i Elitserien med både ert herr- och damlag. Vad har ni egentligen för inriktning på er klubb?

Jag får nog hålla kvar vid mitt svar som jag gav i din podcast för 1.5 år sedan, att vi vill finnas till för både bredd och elit. Men det beror också på vad man menar med elit. Vi har Måns Dahlberg i klubben men han kompletterar sin träning här med veckor hos Good to Great. Vi vill ha nivå på A-lagen men inte ta bort bredden för det. Det är ändå medlemmarna som äger föreningen. 

Att klubbens A-lag nästa år spelar i Sveriges högsta divisioner innebär potentiellt ett behov av en större budget. På frågan om hur mycket han tror de här avancemangen kommer lyfta klubben funderar Martin Stigh länge innan han svarar.

Hur mycket jag tror det kommer lyfta klubben? Hm… det här får ju bli vad jag tror, för jag vet inte. Men jag är lite tveksam. För våra äldre tävlingsjuniorer tror jag det kan vara en viss stolthet att ha ett A-lag i högsta serien. Namnet Påvelund kommer höras och synas lite mer i vissa kretsar. Men vi pratar en ganska snäv skara här för går vi ner i åldrarna i vår tennisskola så tror jag inte det här kommer ha någon effekt. Det har vi märkt på våra badmintonlag, att framgångar i seriespelen är inget som ökar verksamheterna i de yngre åldrarna. För den stora massan internt spelar det nog ingen roll om vi ligger i division 1 eller Elitserine. 

1983 bildades PTBK. 1990 gjordes seriesystemet om i Sverige varpå man delade upp division 1 i södra och norra serien. Sedan det gjordes har Göteborg bara representerats i Elitserien av GLTK, Ullevi samt Mölndals herrlag. Från och med 2022 även av Påvelund. På både herr- och damsidan! 

Vill ni höra Martin Stigh i podcasten kan ni göra det HÄR

Vill ni höra Måns Dahlberg i podcasten kan ni göra det HÄR

2 kommentarer på “Veckans klubb seriespelsspecial: Påvelunds Tennis och Badmintonklubb!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s