I samarbete med House of Bontin
Motivering: ”Genom en fantastisk mix på personalsidan av äldre rutinerade tränare och yngre, hungriga coacher har Djursholm påbörjat och redan kommit långt i sin strävan efter en röd tråd med tydlig struktur, gren för gren i verksamheten. Med hjälp av modern teknik och nytänkande vill man inte bara förbättra sin klubb utan svensk tennis i stort. Att man mitt uppe i detta även renoverar och utvecklar sina faciliteter är en extra fjäder i hatten!”

Antal medlemmar: Ca 1800
Antal juniorer i träningsverksamhet: Ca 450
När grundades klubben? Den 28 april, 1943
Hur många anställda har klubben: 11 (tränare + café, reception, ekonomi). Utöver det två timtränare plus juniorer som hjälper till med de yngsta.
Träningsavgifter: Ligger i linje med, eller något under liknande klubbar i kommunen och närliggande kommuner.
Den 1 september 2020 anställde Djursholms Tennisklubb Peter Hjort som klubbchef och några månader senare, 1 februari 2021, påbörjade Pontus Bergevi sin tjänst som chefstränare. De rekryteringarna var början på något nytt! En nystart i en klubb som länge ansetts ha en enorm potential och som när vi går in i 2022 känns som en av de mest spännande klubbarna i landet. Varför? Man jobbar stenhårt med spelarutveckling samtidigt som medlemesservice står högt på agendan.
När Pontus Bergevi kom till Djursholm hade han inte arbetat i en klubbverksamhet på länge. Han hade drivit tennisläger och varit verksam på RIG gymnasiet i Båstad samt på Region Syd i många år, men inte dagligen i en klubb. Något av det första han och kollegorna ville få på plats var en utvecklingstrappa där en heltidsanställd person är ansvarig för varje område ända nerifrån ”Boll & rörelseskola” till tävlingsgrupperna. På klubbens hemsida har man skapat och lagt ut en film om varje område, till exempel röd nivå, där man berättar och visar vad varje nivå innebär.
–Jag insåg tidigt att det inte fanns några tydliga checkpoints för varje ålder över vad spelarna skulle kunna, så vi skapade checkpoints som sen har mynnat ut i en app, Moretennis Checkpoints, berättar Bergevi. Moretennis Checkpoints är en färdig plattform som just nu testkörs i fem olika klubbar! Säg till exempel att vår tränare Magnus Eriksson har screenat 65 spelare i orange grupp, då lägger han in de i systemet där det finns boxar över vad som är på plats i respektive slag. Sedan räknas det ut en procentsats över var din tennis befinner sig, mer eller mindre.
Pontus drömmer om att det här kanske är en plattform som hela Sverige ska kunna jobba utefter så småningom!
-De checkpointsen vi gjort känns bra. Jag säger inte att det är perfekt ännu, men det känns bra. Magnus Eriksson säger att han aldrig känt sig så trygg i tränarrollen samt mot föräldrar när han har de här checkpointsen och plattformen att luta sig mot.
Om en ny tränare börjar i verksamheten finns det tydliga checkpoints där man kan se vad som menas med de olika momenten.
–Säg så här, när Peter Hjort, vår klubbchef, var gäst i ”Linus på baslinjen podcast” sa han att många snackar om den här röda tråden, att det låter jämt så bra, men i verkligheten ser det sällan så ut. Men nu känns det verkligen som vi börjar bygga en röd tråd där alla oavsett roll vet man jobbar med och vilket ansvar de har. I maj hade vi ett möte där alla tränarna satt och pratade om vilka juniorer vi skulle flytta upp och känslan var att man sa ”nja, låt honom ligga kvar” eller ”han är bollsäker, han kan vi ta upp”. Det fanns inget tydligt att gå på! Nu vill vi ta fram ett system för det här och det känns som vi börjar hitta den röda tråden.
Före Bergevi flyttade till Stockholm bodde han i Båstad. Även om han rest mycket och haft en bild av hur tennisen sett ut i övriga landet har han aldrig jobbat i Stockholm förut.
–Det är generellt så mycket fler egna race här än i Skåne. Det är otroligt vad spelarna hoppar runt mellan klubbar och tränare. Många tror att det är privatträningen som gör dem bättre och jag säger inte att man aldrig ska ha privatträning, men det är inte den som ska göra dig till en bra spelare. En bra spelare blir du på grund av arbetet du gör varje dag med varje slag på varje träning. Spelarna ska ha en trygghet och bas i klubben som jag tror vi håller på att skapa, sedan gäller det att spela mycket på egen hand. När jag kom hit fick jag en känsla av att många juniorer kan för lite tennis. Förståelsen för spelet saknades. Det tror jag kan ske när det byggs på med för många privattimmar. Jag hoppas fler inser vikten av att istället spela med kompisar.
Pratar man elit är målet för klubben i längden att få fram fler spelare i topp i Sverige. På herrsidan är målet Elitserien för A-laget. Vi har i år även anmält ett lag i Damserierna som vi också vill avancera upp i seriesyetemet med.
–Tävlingsgruppen här är rätt stor men samtidigt vill vi inte smalna av den… det känns som många generellt smalnar av saker för tidigt.
Styrelsen vill att klubben hjälper tävlingsspelarna man har. Pontus nämner att Marcus Åkerström som är ansvarig för den delen i år har varit på ITF-turneringar i Lettland och Turkiet, Pontus själv har varit i Kramfors och klubben har såklart även åkt på SM i Göteborg.
–Mot slutet av året skickar vi ledare på några tävlingar till. Jag vill tro att vi har steppat upp på alla områden, vi gör mer nu för att stötta tävlingsspelarna.
Att skicka ledare på tävlingar är inte bara bra för spelarna, utan även för ledarna. Målet är att respektive tränare ska ha kompetens och utbildning utifrån det området de är ansvariga för.
-Där tror jag styrelser ibland ställer för lite krav. Vi vill att alla ska utvecklas vidare, utbildning överlag är viktigt. Men en utbildning kan också vara att åka på en internationell tävling.

Djursholm är en kommundel i Danderyds kommun. Förutom att Orup namngett en av sina låter efter kommunen är Djursholm välkänt som den mest välbärgade kommunen i Sverige. En av fördelarna det här kommer med är att väldigt många vuxna kan träna på dagtid. Pontus Bergevi har till exempel precis avslutat ett cardiopasss 11-12 med ett gäng glada vuxenmotionärer när vi pratas vid en vanlig onsdag.
–2-3 tränare står mer eller mindre konstant med vuxna mellan 07-13 på 2-3 banor varje dag.
Med så många personer i omlopp och dessutom tre nya padelbanor snart klara (intresset är galet – vi har 170-180 som redan anmält intresse) så fanns det behov för en renovering av cafédelen i hallen. Den står nu klar och klubben är oerhört nöjda över att ha tagit ett steg närmre att få till det eftertraktade ”hänget” i hallen.
Nästa bit att sätta tänderna i är utomhusbanor. Klubben förfogar i dagsläget över sex inomhusbanor men bara två utomhus.
–När jag flyttade till Stockholm från Båstad insåg jag att tennis är en inomhusidrott, haha. Visst, jag förstår att alla vill bege sig ner till Båstad på våren, men…ja. Hur som helst, målet för klubben är att bygga fler banor utomhus här med, vi är i ett oerhört behov av det för det är inte lätt att lägga schemat för utomhusterminen när man har så mycket färre banor att tillgå. Men det handlar om mark och det är inte lätt med grannar och bygglov.
Hela Djursholms Tennisklubb andas optimism och framåtanda! Man vill nyttja dagens teknik genom att filma, skapa videos och använda appar till att förenkla uppföljning och struktur i sin verksamhet! Pontus och hans kollegor förstår vikten av att göra det lilla extra, både på banan och utanför.
–Det är viktigt att skapa en miljö där det händer mer än timmarna du är schemalagd. Som ledare och coach försöker jag bygga en trivsel. Du behöver skapa grejer som sticker ut, där de som inte är lika bra på tennis också kan visa framfötterna. I september ordnade vi till exempel en minitennisturnering för alla mellan 10-18 år med grillning efteråt. I december kommer vi på julfesten med tävlingsspelarna genomföra en kväll med bowling och Laserdome.
Pontus avslutar med att säga att det finns förutsättningar att göra något riktigt bra i Djursholm.
–Vi har en fantastisk tennishall och klubben vill framåt och synas på kartan. Jag har inte varit här ett år än men har redan fått en känsla av att det händer mycket i Djursholm och mer är på G……
1 kommentar på “Veckans klubb: Djursholms Tennisklubb”