Visst hade du passat bra som Billie Jean King Cup-tränare, Per Nilsson?

Inga kommentarer

I veckan blev det officiellt att Magnus Ennerberg från och med nästa år inte kommer fortsätta som Billie Jean King Cup-tränare. Enligt ”Linus på baslinjen” bör Per Nilsson, head coach för Pepperdine University vara storfavorit till att ta över rollen som assisterande till Mattias Arvidsson. Per har jobbat med Pepperdine Waves damlag sedan 2014 i rollen som head coach och har även varit assisterande coach för herrlaget 2003-2007. Han är svensk, har en svensk damspelare i laget i Lisa Zaar (som framöver kan vara aktuell för en plats i Billie Jean King Cup-laget, vilket i och för sig kan vara både en fördel eller nackdel beroende på hur man ser det), samt så har Per en erfarenhet från att coacha damspelare på en nivå som faktiskt få andra svenska coacher har idag (tidigare coachat Luisa Stefani, rankad 10 i världen i dubbel och Mayar Sherif, 61 i världen i singel.)

Så, Per Nilsson, vad är din spontana reaktion till att du är favorit till att ta en plats i Sveriges Billie Jean King Cup-lag nästa år?

Haha, är det här den någon ”hidden camera interview” eller?! Säkert Roland Thörnqvist eller Toby Hansson som styrt upp det här och skrattar hejdlöst just nu!

Haha nej nej, det här är seriöst – när vi tänkt efter är du den bäst lämpade och rutinerade coachen för det här uppdraget. Så, om du får frågan, skulle du vara intresserad?

Det finns säkert klart mer passande coacher än mig, men seriöst, det hade varit skitkul! Det finns faktiskt en coach på Layola Marymount University här i Kalifornien vars coach, Agustin Moreno, är Fed Cup-coach för Mexikos damlag. Han hade en bra spelarkarriär själv och var högt rankad. Han har kört med Mexikos damlag rätt så länge och jag har alltid undrat hur han hinner med och klarar av det? Stefani, som jag coachade på Pepperdine 2015-2018, deltog i Fed Cup under sin collegetid. 

Så rent teoretiskt vore det möjligt för dig att göra ett sånt här uppdrag samtidigt som du coachar på college?

Omöjligt är det väl inte! Jag hade absolut gjort allt jag kunnat för att få ihop det om jag fick en seriös förfrågan. En bra grej med college är att vi coacher kan lägga vårt schema precis som vi vill. Förut gick Fed Cup i februari men nästa år har jag förstått att det ligger i april. Oftast är det väl två veckor det handlar om – ett läger plus matchveckan!

Du som har arbetat som både assisterande coach och head coach – vilka egenskaper är viktiga hos en assisterande coach?

Det viktiga är att komplettera huvudcoachen. Att ha styrkor som kompletterar coachen. En ansvarig coach vill självklart också att assisterande coachen är med på dina idéer. Jag har en jättebra assistent just nu. Han är grym på teknik, jobbar hårt och har samma mål som jag med laget. På skolor där det inte fungerat så bra med de assisterande coacherna så beror det oftast på att de är för olika och att huvudcoachen och assisterande inte tror eller litar på varandra. Sen så behöver man självklart ha kul ihop också!

I ditt lag på Pepperdine har du Lisa Zaar. Enligt dig, är hon redo för att ta en plats i det svenska laget redan nästa år?

Det beror helt på vilka andra spelare man kan ta med i laget, men absolut, hon kan lätt gå in och spela. Hennes lägstanivå har höjts mycket den här terminen. Med en landslagströja på kanske det kvittrar lite extra i magen när det är första gången man deltar, men jag tror absolut Lisa skulle klara av det.

För en atlet, hur skulle skolan ställa sig till att man åker iväg på ett landslagsuppdrag som Billie Jean King Cup?

Det beror lite på hur man är som student, hur man klarar av skolan. Våra tjejer har tagit hand om skolan på ett bra sätt. Stefani spelade några år i rad och klarade av skolan bra, så då var det inga problem. De ville ha dit henne en vecka före på lägret, det tyckte vi dock var löjligt. Hon hade så bra träning här, så vi sa att om hon flyger in 2-3 dagar före så kommer hon vara fullt redo att lira. Första året Stefani blev uttagen fick hon inte spela någon match och missade en jättestor turnering här i USA på grund av det, då ångrade hon att hon åkte med landslaget istället. Året efter visste hon att hon skulle spela mycket, så då var det kanon! Men året hon var reserv och satt på bänken kände vi att det nog hade varit bättre att hon varit kvar här.

Du arbetar själv dagligen med lag och lagbyggen. Vad är en ledares största utmaning när det gäller att på kort tid bygga en stark lagsammanhållning med ett gäng spelare som bara samlas någon enstaka vecka per år?

Det första som händer i en sådan situation är såklart att alla spelarna vill spela. I college är det sex av åtta spelare i laget som får spela. Vi har idag, i det här skedet av året, redan börjat tänka på att två spelare inte kommer bli så glada under säsongen för att de inte är med i startgruppen så att säga. I Fed Cup om man har jämna spelare så kan det bli lite svårt för att alla tävlar på sätt och vis mot varandra. Då gäller det att förstå att vi är ett lag och sliter tillsammans. Är några veteraner med i laget som varit med länge gäller det att de får de unga att förstå att deras tid kommer. Det gäller att skapa en känsla av att vi kör tillsammans, samtidigt som alla självklart ska få vara lite själviska också, för det är det som gjort att de blivit så bra! Jag tänker dock att under Fed Cup är väl alla så tända så ofta löser sig sådant här. Några av spelarna kanske är glada bara över att få vara med och vara i miljön. Om någon spelare tycker den är bättre än de som blir uttagna att spela kanske det dock kan gnällas lite…

Och om det börjar gnällas lite…?

Då lägger man som huvudcoach den pucken hos den assisterande. Haha! Nej, men jag har faktiskt det här halvåret för första gången frågat mina spelare hur de tror line upen kommer se ut, mest för att ta reda på vad de tycker om sig själva och sina lagkamraters nivå. Det var ganska intressant! Alla åtta spelarna i laget var med i någons line up på sex spelare! Det tyder på att gruppen ändå är relativt jämn.

Före vi går in på den sista och självklara avslutningsfrågan, hur har du det i solen i södra Kalifornien i december när det är snöstorm utanför mitt fönster?

Haha, faktum är att jag saknar vintern lite. Men när jag åker hem är det oftast mysigt en eller två dagar, sen vill man ha tillbaka värmen. Det är möjligt jag åker hem någon vecka precis i början av nästa år, för absolut saknar man vintern lite grann.

Sista frågan Per, om vi bortser från dig själv, vem tycker du skulle passa bra i rollen som assisterande coach nästa år i Sveriges Fed Cup-lag, eller Billie Jean King Cup som det krångligt nog numera heter?

Linus, du har väl varit med ett tag nu och har bra erfarenhet? Du kan väl ta hand om den rollen? Det viktigaste av allt är att ha passion för det! Men annars, jag har varit verksam så länge här borta i USA så har lite för dålig koll på läget hos de svenska coacherna just nu.

Har ni hört podcastavsnittet med Per Nilsson? Om inte, gör det HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s