Milos Sekulic, elitansvarig på SALK, om speldatum för Elitserien

Inga kommentarer

Vi har i tidigare delar fått ta del av Klas Ivarssons och David Gustafssons tankar kring speldatumen för Elitserien. Idag är det dags för SALK’s elitansvarige Milos Sekulic att delge oss sina tankar i frågan.

Damernas Elitserie spelas i år mellan16 november – 5 december. Herrarna spelar 4-19 december. Både herrarnas och damernas serier går över tre kalenderveckor. Herrarnas något bättre fördelad, då första matchen är en lördag och sedan spelas det matcher varannan dag, förutom finalen då det är tre dagar vila före. Damernas är mer utspridd.

Frågan som ställs är om det här är en optimal tidpunkt på året att spela en svensk Elitserie i tennis? Vi får inte med collegespelarna som studerar i USA och våra heltidssatsande spelare hade nog gärna velat ägna november och december åt att fortsätta tävla utomlands istället, då vi vet att från och med januari så väntar 2-3 månader då alla internationella tävlingars startfält är väldigt mycket tuffare än de är från sommaren och resten av året framåt. Man kan tänka att tre veckor är en ganska kort tid på ett helt år att avsätta för Elitserien. Men, för en heltidsspelande internationell spelare så är tre veckor i november/december väldigt många veckor när det sedan i början av året inte är lika attraktivt att tävla utomlands.

När serien bör spelas kan det finnas olika åsikter om – vad som verkar vara gemensamt är att ingen är nöjd med datumen den ligger just nu. Därför ges alla ansvariga ledare för deltagande Elitserieklubbarna chansen att själva komma med förslag på när serien egentligen borde spelas. Idag ska vi höra vad Milos Sekulic, elitansvarige på SALK, tänker.

Vad tror ni i er klubb om idén att spela serien från 26 december och cirka två veckor fram i tiden?

Jag tror det är lite sent för de allra bästa åker till Australien vid nyårsskiftet. Plus att det krockar med Salk Open. Jag tror det kan bli svårt för vissa mindre klubbar att ha tränare över till Elitserien om de har tävlingsjuniorer som spelar Salk Open.

När på året skulle ni optimalt önska att Elitserien spelades och varför?

En komprimerad serie mellan den 18-23 December skulle jag tro är bäst för att få med så mycket proffs och collegespelare som möjligt.

Vilka faktorer tycker ni är viktigast att ta hänsyn till när man schemalägger serien?

Under vilka datum kan vi ha bäst spelare tillgängliga för serien för att få en så attraktiv produkt som möjlig.

Vad har ni för förhållningssätt för era spelare som önskar stå över Elitseriematcher för att tävla utomlands istället?

Vi gör individuella bedömningar vid sådana fall. Många av våra högst rankade spelare har väldigt individuella upplägg och planeringar.

Det innebär att de tillfrågade ledarna hittills har tyckt att serien bör spelas:

Klas Ivarsson, GLTK: 9/10 december med final i mellandagarna.

David Gustafsson, Fair Play TK: cirka 30/11-12/12

Milos Sekulic, SALK: 18-23 december.

Nästa vecka ska vi ta del av tankarna hos ytterligare en storklubb i Sverige när Magnus Ennerberg, tränare på KLTK, ger oss sin syn på saken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s