Next Generation Coaches – Ante Tepic!

Inga kommentarer

Det råder en närapå akut tränarbrist i Sverige. Allt fler svenska tennistränare går över till padel och allt färre personer ser tränaryrket som en möjlig karriärväg. Men, det finns undantag! Låt oss i ett antal veckor framöver träffa och lära känna svensk tennis framtid – Next Generation Coaches!

Namn: Ante Tepic

Ålder: 27 år

Moderklubb: Trelleborgs TK

Nuvarande arbetsroll: Grundare och ordförande i Söderslätts TK

Nutid

Ante Tepic är idag pappaledig. Eller i alla fall delvis. Han koordinerar fortfarande allt som behöver koordineras för att träningarna ute i de olika byarna ska fortgå. Mail, skicka ut löner, administrera grupper. Före pappaledigheten stod han på banan runt 10 timmar i veckan för Söderslätts Tennisklubb. En klubb som inte följer den så kallade normen för hur en tennisklubb ser ut. Söderslätts TK är utspritt över fyra byar på Trelleborgs landsbygd, allt med syftet att sprida tennisen på just landsbygden.

Vi nyttjar idrottshallarna i respektive by, berättar Tepic. Jag köper in material och sedan använder vi idrottshallarna där vi bygger upp nät. 

Fem timtränare hjälper Tepic med verksamheten som bara under 2021 har växt från 20 barn till att snart vara uppe i 100 stycken. Inte dåligt med tanke på att Tepic först drog igång det som en sidosysselsättning till sitt tränarjobb i Skanör Falsterbo TK.

Idag jobbar jag bara med Söderslätts TK. Ekonomiskt är det såklart inte lönsamt, men gör jag något som är skoj känns det aldrig som jag går till jobbet!

Nyckeln till att verksamheten växt är bra kontakt med skolorna. Alla rektorerna Tepic pratat med har ställt sig positiva till tennisklubben, troligtvis eftersom de ser att det har en positiv inverkan på byn skolan är belägen i. 

Det finns något som kallas allmännyttig verksamhet, och det har jag märkt att det här är, den är verkligen nyttig. 

Terminskostnaden för barnen ligger på 70kr per timme.

Jag är övertygad om att liknande projekt går att göra i vilka andra städer som helst. Vill man bli rik ska man såklart inte ge sig på det, men däremot om man vill se tennisen växa. Om jag backar filmen till min barndom och jag haft tennis i byn, det hade varit drömmen! 

Framtid

Jag tror jag kommer jobba inom tennis för alltid, säger Tepic. Jag har varit på banan ända sen jag lärde mig gå. Såklart kommer det vara inom Söderslätts TK! Jag tror det finns en bra bas att jobba utifrån för att bredda det ytterligare. Tennis är så kul! Det är glädje, man nätverkar och man jobbar med socialt med människor. Dessutom är sporten hälsosam! Jag tror du vet hur det känns Linus, när man skapar någonting från noll så brinner man lite extra för det. Det är genom att skapa någonting från grunden som bränslet föds. Jag minns när jag kom upp i fem spelare när allting var nytt – det var hur stort som helst!

Tepic återkommer flera gånger under intervjun till att glädjen över att se verksamheten blomstra. Han har jobbat med Söderslätts TK i 1.5 år och är ”obeskrivligt” glad över hur nöjda barn och föräldrar är och det positiva stödet han fått från Region Syd och Svenska Tennisförbundet. 

Varför tror du att det blivit så lyckosamt att bedriva tennisträning i vanliga idrottshallar?

Komforten och tillgängligheten är svår att slå. Alla våra barn cyklar till träningen. Jag tror det är guld att föräldern kan titta ut från fönstret och se att barnet kommit fram. Om jag ska komma upp med en förklaring till det så är det tillgängligheten – att tennisen kommer så nära barnen som det bara är möjligt. 

Om vi ser till din egen framtida yrkeskarriär då – är inte du sugen på att jobba med bättre spelare så småningom?

För tillfället ger de här barnen mig mer glädje än tävlingsspelare. När man ser hur glada de blir över att sätta en forehand! Jag förstår att alla spelarna måste gå vidare en dag, för de kan inte spela i idrottssalar hur länge som helst, de måste ut på en riktig bana. Men för mig själv, om jag ska jobba med elit så måste det ge mer tillfredsställelse än vad jag får idag…och det blir inte lätt!

Kan du berätta om någon specifik händelse du minns som gjorde dig varm inombords?

-Jag hade en gång ett gäng femteklassare som skulle in på banan. Tydligen hade de bråkat sinsemellan under dagen i skolan och stämningen var allt annat än bra. Medan övningarna fortlöpte blev stämningen på banan successivt bättre och bättre i takt med att vi lyckades med uppgifterna. Den dagen lade vi fokus på samarbete helt och hållet, det vill säga inget tävlingsmoment var inblandat. Då insåg jag vilken kraft tennisen har att skapa gemenskap!

Tepic säger att han skulle kunnat ta på sig varenda uppdrag inom tennisen ….som inte krockar med det han gör just nu! 

Det finns en berättelse om när de fångar harar i Kroatien. Man lägger haren i en bur och ger honom allting han behöver, men haren protesterar och vill inte äta. Det är för att man tagit ifrån honom friheten, och det får man inte göra med mig. Ska jag jobba i någon annan klubb eller med något annat projekt behöver det vara med villkoret att jag måste få fortsätta med Söderslätts TK också. 

Personlig utveckling

Tepic berättar att han i november var på en kursledarutbildning anordnad av Svenska Tennisförbundet i Djursholm.  Där fick han bland annat lära sig mer om hur man tränar motorik och koordination med barnen, något han tidigare inte varit så insatt i men som han nu förstår mer om hur man kan baka in i verksamheten. 

Jag tror jag kan bli ännu bättre på att våga bredda och förnya mig. Det är viktigt, så man inte stagnerar. Samtidigt så lär jag mig något nytt varje gång jag är med på träningar – jag lär mig av barnen hela tiden.

Personer Tepic bollar mycket tankar med är sin syster Gabi som har egen tenniserfarenhet och bakgrund, sin andra syster Michelle samt med pappa. Det vill säga, mycket inom familjen!

Skulle du säga att svensk tennis har fångat upp dig och ditt intresse för att jobba med tennis?

Det tycker jag! Ett konkret kvitto på det var när jag blev inbjuden till den här utbildningen i Djursholm. Jag har också fått ekonomisk stöttning med material från förbundet. Så det känner jag, absolut. 

Hur vi ska få fler att vilja jobba med tennis i Sverige

Nyckeln till att locka fler att satsa på tränaryrket är att ge alla den stöttning som behövs. Hade inte han fått den uppbackningen han fått hade det inte gått att göra resan han gjort. Han säger att det är viktigt att alla inom tennisen delar med sig av sina erfarenheter och berättar varför tennis är kul och vad vi får tillbaka – att visa upp den goda sidan av idrotten!

Jag mäter inte allt ekonomiskt. I början tog jag mina fickpengar och köpte fem Wilsonrack. Som ung när man bildar familj så är det klart att man ställde sig frågan hur rationellt beslut det var, men någonstans inom sig har man en röst som ibland pushar en och ibland dämpar oss lite. Den här rösten inom mig sa att det här kommer bli bra. Man måste så innan man kan skörda. 

Det som driver Tepic är helt klart glädjen! Allt man gör är för att bli lycklig, hur man än vrider och vänder på det.

Någon är på Wall Street för att han tror han blir lycklig där. Någon jobbar på dagis. Någon vill bli topp 100 i världen för hon tror att det är där man ska vara, där man kommer må bra, där finns lyckan. Ibland när klockan är sent, det regnar ute och jag packar väskan för att bege mig till idrottssalen så tänker jag om det är värt det… men då slår det mig ändå att det är det här som mättar mig. Det är den känslan som är kärnan i allt mitt handlande. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s