David Gustafsson, Fair Play TK, om speldatum för Elitserien

Inga kommentarer

När Elitserien egentligen borde spelas engagerar! Förra veckan berättade Klas Ivarsson i en intervju här på ”Linus på baslinjen” när han tycker serien bör spelas. Idag delger David Gustafsson, sportchef i Fair Play TK, oss sin och Fair Plays syn på saken.

Damernas Elitserie spelas i år mellan16 november – 5 december. Herrarna spelar 4-19 december. Både herrarnas och damernas serier går över tre kalenderveckor. Herrarnas något bättre fördelad, då första matchen är en lördag och sedan spelas det matcher varannan dag, förutom finalen då det är tre dagar vila före. Damernas är mer utspridd.

Frågan som ställs är om det här är en optimal tidpunkt på året att spela en svensk Elitserie i tennis? Vi får inte med collegespelarna som studerar i USA och våra heltidssatsande spelare hade nog gärna velat ägna november och december åt att fortsätta tävla utomlands istället, då vi vet att från och med januari så väntar 2-3 månader då alla internationella tävlingars startfält är väldigt mycket tuffare än de är från sommaren och resten av året framåt. Man kan tänka att tre veckor är en ganska kort tid på ett helt år att avsätta för Elitserien. Men, för en heltidsspelande internationell spelare så är tre veckor i november/december väldigt många veckor när det sedan i början av året inte är lika attraktivt att tävla utomlands.

När serien bör spelas kan det finnas olika åsikter om – vad som verkar vara gemensamt är att ingen är nöjd med datumen den ligger just nu. Därför ges alla ansvariga ledare för deltagande Elitserieklubbarna chansen att själva komma med förslag på när serien egentligen borde spelas. Idag: David Gustafsson, sportchef i Fair Play TK.

Vad tror ni i er klubb om idén att spela serien från 26 december och cirka två veckor fram i tiden?

Det tycker vi definitivt är för sent. Vi har tidigare tillsammans med KLTK och SALK tagit fram ett mycket genomarbetat förslag som omfattar såväl datum, format och arrangörskrav. I detta förslag var datumen: ”Spelperiod för år 2020 blir den 1- 13/12 och för 2021 den 30/11- 12/12.” Man kan alltså säga att det i vårt förslag ligger senare än vad det traditionellt har gjort, men det finns viss flexibilitet kring dessa datum från vår sida.

Det förslaget som ni tog fram ihop med KLTK och SALK, när togs det fram och vad hände sedan med det?

Detta togs fram 2019 om jag minns rätt. Det togs upp till förslag i föreningen Svensk Elittennis. Det blev varken framröstat eller nedröstat, det var nog mer så att man inte kunde enas om en gemensam linje.

När på året skulle ni optimalt önska att Elitserien spelades och varför?

Se föregående svar. Paketet kring tävlingen i sig är betydligt viktigare än datumen, vi måste höja statusen på landets bästa tennistävling för klubblag. En kortare spelperiod är centralt i detta då det bland annat är mer kostnadseffektivt och frigör resurser till andra sportsliga satsningar för såväl klubbar som klubbarnas spelare. Vi tror också att med vår modell så skulle det publika intresset kunna öka rejält.

 Vilka faktorer tycker ni är viktigast att ta hänsyn till när man schemalägger serien? Hur gör vi serien så attraktiv som möjligt för publik, media och klubbarnas medlemmar? Givetvis är spelarnas tillgänglighet en viktig i faktor i detta, men inte den enda faktorn.

Du är helt rätt på det i din fråga ”Hur gör vi elitserien så attraktiv som möjligt för publik och klubbarnas medlemmar?” Denna faktor/frågeställning är klart viktigast. Om vi börjar i den änden så faller mycket annat på plats. För att lyfta elitseriens anseende krävs krafttag. En annan central frågeställning är att se till att alla matcher blir viktiga och betyder något. Därför tror vi mycket på det upplägg som vi presenterat, där upplägget och formatet är förändrat i grunden och där lagen istället möts i cupform, hemma/borta. Detta upplägg kommer också gynna svenska spelare mer än utländska, och därmed ge en extra skjuts till Svensk Tennis på mer än ett sätt. Vi vill dock poängtera att det är själva arrangemanget som vi tycker är kärnan. Formatet är underordnat detta.

Om ni tycker speldatum för serien bör ändras, till när tycker ni det skulle vara rimligt att ha gjort den förändringen i så fall?

Vi tycker att man bör ta ett helhetsgrepp för att göra Sveriges bästa lagtennistävling mer attraktiv för såväl deltagare som för publik och andra intressenter. Ju snarare desto bättre.

Vad har ni för förhållningssätt för era spelare som önskar stå över Elitseriematcher för att tävla utomlands istället?                            

Genom tydlig kommunikation med sina spelare är det bara att komma överens om vad som gäller. Det är likadant med alla klubbens medlemmar egentligen – tydliga riktlinjer kring ”det här förväntar vi oss av dig, och det här kan du förvänta dig utav oss”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s