I samarbete med ”House of Bontin”
Motivering: ”En familjär klubb som byggt upp en fantastisk klubbgemenskap på mjuka värden och en tro på att alla som vill ska få vara med. Att spela tennis ska inte vara dyrt och allt överskott går till att anordna extra aktiviteter för juniorerna. Bara en anställd person på 80%, men med hjälp av ett högt tak, en före detta storspelare och korta beslutsled så tar klubben steg för steg framåt.”

Antal medlemmar: ca 300
Antal juniorer i träningsverksamhet: drygt 90 ungdomar
Grundandes: 1923
Hur många anställda har klubben: En tränare på 80% samt fem juniorer som hjälper till med de yngsta barngrupperna.
Träningsavgifter: minitennis: 600kr/termin + medlemsavgift
Barn/ungdom : 1200kr/termin + medlemsavgift (1h/vecka)
1750kr/termin + medlemsavgift (2h/vecka)
2300kr/termin + medlemsavgift (3h/vecka)
2800kr/termin + medlemsavgift (4h/vecka)
Antal banor: 2 inne + 3 ute (2 grus, en asfalt)
Mora Tennisklubb har en anställd person. Julia Tenlén, 21 år, jobbar som huvudtränare och administratör, som hon själv kallar det, i klubben sedan tre år tillbaka. Eller sedan hon tog studenten, för att vara exakt. På gymnasiet gick Julia barn- och fritidsprogrammet och hade en vision om att en dag arbeta med människor på något sätt. När Julia tog studenten visste hon inte riktigt vad hon skulle göra, men eftersom huvudtränaren i klubben i samma veva sa upp sig så blev tjänsten ledig och Julia tog tillfället i akt att ta upp tennisen igen som hon hade lagt ner några år tidigare för att istället spela innebandy. Julia hade själv tävlat i tennis när hon var yngre och brinner idag speciellt för ledarskapsrollen.
-Jag motiveras av att se spelarna bli bättre och går själv mer än gärna kurser och utbildningar för att hela tiden bli en bättre ledare och tränare, berättar Julia
Julia har i klubben hjälp av timtränare på en del grupplektioner. Just gemenskapen alla tränare emellan menar Julia är klubbens största styrka.
-Jag tycker vi alla ska ha roligt samtidigt som vi utvecklas! Att vi ledare har roligt lockar många barn att också tycka tennis är skoj!
De flesta juniorerna som idag är hjälptränare i klubben har själva spelat sen de var små. I Mora uppmuntrar man alla som vill till att utbilda sig och börja som tränare.
–Vi står för kostnaden för de som vill gå Svenska Tennisförbundets utbildningar ”plattformen” och ”TGU1”. Sen har vi alltid någon form av avslutningsmiddag eller aktivitet för alla ledarna, som jag tror alla värdesätter.
En av tränarna som hjälper till i klubben är före detta tennisproffset Hanna Nooni, som bäst rankad 158 i världen. Hanna har betytt mycket för Julia.
-Hanna är min mentor! Utan henne hade det här jobbet blivit svårt. Hon vet hur det känns att stå ensam på banan, speciellt som en ung tjej, vilket kan vara ganska hårt. Hanna pushar mig till att våga ta plats och tro på mig själv. Hon bidrar även med sin erfarenhet och kompetens på interna ledarutbildningar, styrelsemöten och håller i en del vuxenläger som alltid blir fullbokade.
Nooni sitter med i klubbens styrelse som ledamot och är tillgänglig som vikarietränare om den fasta tränaren är borta. Dessutom fungerar hon som ett bollblank till Julia, hjälper till med ledarskapsutbildningar vid behov och ger privatlektioner regelbundet. Plus arrangerar en del helgläger.
Utmaningen klubben står inför är att få barn och ungdomar att börja tävla mer. Mora är en mindre klubb med färre tävlingsspelare vilket gör det svårt att få ihop ett gäng och en grupp som åker på tävlingar tillsammans.
-Dessutom har vi en bit att åka för att hitta tävlingar, då tennis inte är den största sporten i vårt närområde, förklarar Julia.
Att själv komma från en elitidrottskarriär till en klubb som satsar mer på bredd än elit har varit en positiv upplevelse för Hanna Nooni.
-Någonstans så började ju även min karriär i en trygg och varm miljö, lite från gräsroten. Vår tanke i Mora är inte att fostra proffs eller elitspelare. Skulle det komma fram en eller två superduktiga spelare, wow, vad kul! Men det är inget vi jobbar aktivt för. Vi vill att så många som möjligt ska börja spela tennis för att det är kul. Jag trivs mycket bättre i en sådan här miljö än i en elitsatsande klubb. Det är högre i tak här och man känner sig välkommen, sedd och uppskattad.

I träningsverksamheten för vuxna spelar ett 40-tal vuxna på kvällstid. All vinst som kommer in i verksamheten går tillbaka till att erbjuda gratis eller billiga aktiviteter för barnen.
-Till exempel brukar vi ha fredagsmys där vi kör 5-kamp och äter pizza eller fikar, utan att ta någon avgift för det.
En av sporterna som är stora i Mora är givetvis ishockey. Precis som klubbar i andra städer upplever så märker Mora också av problematiken med att många barn har träning samma tid fast i olika idrotter. I Mora har flera fått välja mellan ishockey och tennis, då träningstiderna krockat.
-Jag ser ingen konkurrens mellan olika tennisklubbar i närområdet, men däremot finns det en viss konkurrens med andra sporter, förklarar Julia. Vi är ingen elitsatsande klubb utan fokuserar på bredden, så det är synd när barnen tvingas välja mellan sporter.
Hanna Nooni fyller i:
-Vi har utmaningar som säker alla idrotter och föreningar har. Vi vill få fler att idrotta och röra på sig överlag och om de väljer tennis blir vi extra glada. Tennis ska vara för alla och inte vara en plånboksfråga, det är viktigt för oss. Jag ser inget hinder i att vi är en liten klubb på en mindre ort i landet, utan snarare fördelar i att vi kan vara den familjära klubben där alla är välkomna. Idrotten överlag är stark i Mora vilket är roligt. Den stora utmaningen just nu är att få igenom våra planer på att bredda vår verksamhet och utveckla den ännu mer, samt att bygga padel. Just nu har tyvärr kommunen och politikerna satt käppar i hjulen för våra planer.
Till vissa grupper i klubben är det kö idag. Innan pandemin kom åkte Julia ofta ut till skolor och visade upp tennisen, vilket lockade många att vilja börja.
-Tennisen är som sagt ganska litet runt omkring oss. Vi försöker synas på idrottens dag, tennisens dag och så vidare, så fler får upp ögonen för sporten. De som blir sugna på att tävla och kanske inte har föräldrar som har koll på tennis eller är tillräckligt engagerade får det svårare att ta steget in i tävlingstennisen, men vi försöker stötta och hjälpa med det vi kan. Förut har vi gjort gemensamma resor till närmsta klubb när de har arrangerat tävlingar, men nu när det släppts på restriktioner blir det lättare att planera och genomföra fler aktiviteter igen.

En visserligen ganska liten, men kanske den viktigaste av alla delarna av verksamheten är paratennisen för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Julia berättar:
-Från början är det egentligen ett projekt rakt från hjärtat som jag startade upp. Jag har själv en bror som går på särskola och har jobbat inom området och vet hur begränsat utbudet av aktiviteter är. Därför känns det superviktigt att det finns något även för de här personerna att göra som de tycker är kul och utvecklas av. Det blir en timme med tennis och skratt – ibland nästan mer skratt än tennis! Jag rekommenderar alla klubbar att starta upp en grupp om man inte redan har det. Vår värdegrund här är ”Tennis för ALLA -hela livet” och därmed är paratennisen numera en självklar del i vår verksamhet.
Pelarna värdegrunden bygger på är: Glädje & gemenskap, Utvecklande och Delaktighet. Starka ben som ska hjälpa den familjära klubben Mora att fortsätta utvecklas.
-Jag har aldrig känt mig så hemma i en tennishall förut som här i Mora, säger Nooni. Jag känner att det finns en stor potential att utveckla verksamheten ännu mer. När medlemmarna eller vår huvudtränare Julia kommer med förslag så blir det nästintill verklighet på en gång – vi är en lyhörd förening och styrelse som vill det bästa för klubben och dess medlemmar. Vi är en liten klubb med stora ambitioner där det är högt i tak!
