Hallå där, Magnus ”Gusten” Gustafsson! Skapare av konceptet ”Små Lirare” samt före detta tennisproffs.

Inga kommentarer

Magnus ”Gusten” Gustafsson, en av vår tids största tennisspelare med bland annat 14 singeltitlar på sitt CV och en tiondeplats på ATP-rankingen. Efter karriären har ”Gusten” engagerat sig sig stort i juniortennisen inom framförallt Göteborgsregionen och skapat konceptet ”Små Lirare” samt ”Klein Players”, som i mångt och mycket bygger på att göra träningen rolig för juniorerna med mycket utmaningar. Dessutom med det mesta i lagform.

Av: Linus Eriksson

Gusten, en läsare kom med en fråga slash förslag angående tennisföräldrar och jag tänkte fråga dig vad du tror om den idén. Men först, vad tänker du angående föräldrars engagemang i sitt barns tennis överlag?

-Jag tror det är viktigt med ett föräldraengagemang men på olika plan. Vissa juniorer behöver det där engagemanget med att få skjuts till träningar och matcher, men att föräldrarna sitter i baksätet så att säga. Att de hjälper till med att kolla tävlingar och andra saker som barnet kanske inte klarar av själv, men att det är spelaren som driver sin tennis. Överlag, visst behövs det ett föräldraengagemang, definitivt.

För du har ju involverat föräldrar mycket i dina projekt, som till exempel ”Små Lirare” som i mångt och mycket bygger på att föräldrar engagerar sig?

-Ja absolut, jag försöker involvera dem på ett bra sätt. Eller, haha, i mina ögon på ett bra sätt, som jag tror på. Jag tror på att engagera men att låta barnen driva deras egen tennis framåt. Jag försöker hela tiden göra det så roligt som möjligt, så har man som förälder idéer på hur man kan göra aktiviteter kul, använd de idéerna och gör dem till verklighet! I yngre åldrar, spela med barnen, de älskar det, de tycker det är jätteroligt när vuxna spelar med dem, men låt tränarna vara de som kör de tekniska och taktiska. Men var där som ett stöd, det stödet är superviktigt givetvis.

Så, till idén från läsaren nu då, eftersom en del föräldrar oavsett vad vill engagera sig och spelar med barnen på helgerna, kommenterar matcher och kör dem till tävlingar och träningar, vad tror du om att omfamna det här engagemanget och föräldern och uppmuntra dem att börja gå tränarutbildningar, till exempel plattformsutbildningarna? Om de ändå spelar med barnen kanske det är lika bra att de är utbildade inom tennisen? Vad tror du?

-Så länge de inte går in på för mycket teknik! Kanske inte heller taktik… Så som jag ser mig själv som förälder så har inte jag kunskaperna kring teknik så som en duktig tennistränare har. Däremot har jag en massa idéer hur man ska få barnen intresserade av att vilja träna mer. Idéer som bygger på roliga övningar och utmaningar. Det kanske är bättre med en lekledarkurs för föräldrarna än en vanlig plattform…? En tennislekledarkurs där man lär ut en massa roliga övningar och hur man gör små tävlingar för juniorerna! Men också hur man bokar banor och det praktiska om man vill anordna aktiviteter för barnen. En sådan kurs skulle jag vilja att föräldrarna gick ifall det fanns. Jag tror det därefter kan vara bra att ha en kommunikation mellan de som gått den här kursen och klubbens tränare, för då kan tränaren ge feedback ifall föräldern gått för långt eller kanske säga att det är superbra de aktiviteterna som görs nu. Så kan man utveckla någonting tillsammans. Sedan vet jag hur mycket jobb tränarna har, så de här ”samtalen” ska inte vara så ofta, kanske ett par gånger per år och checka läget lite grann.

Vems ansvar tycker du det skulle vara att skapa en sådan här lekledarkurs?

-Det tycker jag vore förbundets ansvar, definitivt! Eftersom det är så många sporter som tennisen slåss mot så måste vi få tennisen att bli den absolut roligaste av dem så att barnen fortsätter, och med det sagt så tycker jag det är förbundets uppgift att skapa det här. Allt för att barnen ska få så bra förutsättningar som möjligt till att ha roligt. En sådan här kurs tror jag skulle vara guld värd för alla. Det behöver inte vara så lång tid, det kanske räcker med fyra timmar en lördag – två timmar teori och två timmar praktik. Eventuellt kan man ha två träffar för att följa upp och bygga på den första träffen också.

Finns det några potentiella negativa följder som kan uppstå av att uppmuntra föräldrar att så att säga ”utbilda sig”?

-Självklart är det så att ju mer insatt man blir desto mer vill man börja lära ut teknik och börjar engagera sig ännu mer i hur bra barnen spelar och så vidare. Men går man den här kursen så bör ju ett segment bygga på vikten av att inte röra vid och kommentera vissa saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s