Klas Ivarsson, GLTK, om speldatum för Elitserien

4 kommentarer

Då var det återigen dagen D. Dagen då Elitserien i tennis drar igång!  Serien som extremt få bryr sig om. Knappt ens de som själva är med. Förra året skrev jag en artikel i Tennismagasinet om vad syftet med Elitserien egentligen är och att alla klubbarna ser på den med olika ögon. I år har jag istället funderat kring när på året den egentligen borde spelas? 

Damernas Elitserie startar idag, den 16 november med final den 5 december. Herrarna spelar 4-19 december. Både herrarnas och damernas serier går över tre kalenderveckor. Herrarnas något bättre fördelad, då första matchen är en lördag och sedan spelas det matcher varannan dag, förutom finalen då det är tre dagar vila före. Damernas är mer utspridd.

Frågan som ställs är om det här är en optimal tidpunkt på året att spela en svensk Elitserie i tennis? Vi får inte med collegespelarna som studerar i USA och våra heltidssatsande spelare hade nog gärna velat ägna november och december åt att fortsätta tävla utomlands istället, då vi vet att från och med januari så väntar 2-3 månader då alla internationella tävlingars startfält är väldigt mycket tuffare än de är från sommaren och resten av året framåt. Man kan tänka att tre veckor är en ganska kort tid på ett helt år att avsätta för Elitserien. Men, för en heltidsspelande internationell spelare så är tre veckor i november/december väldigt många veckor när det sedan i början av året inte är lika attraktivt att tävla utomlands.

Så, gissningsvis skulle det för proffsspelarna vara optimalt att spela serien i Sverige i januari, men då reser samtidigt collegespelarna tillbaka till USA. Jag kontaktade Klas Ivarsson, sportchef på GLTK samt tränarutvecklingsansvarig på Tennis Göteborg och hörde efter vad han tycker om speldatum för Elitserien.

Hallå där Klas, när på året tycker du det skulle vara optimalt att Elitserien spelades och varför?

Starta serien den 9-10 december, spela sedan varannan dag med final i mellandagarna. Vi får visserligen inte med samtliga collegespelare då, men många hinner hem.

Vilka faktorer tycker du är viktigast att ta hänsyn till när man schemalägger serien?

Att få med collegespelarna och att serien spelas under en kort tidsperiod. Det är också fördelaktigt att ha ett geografiskt väl planerat schema, för det ska potentiellt även kunna gå att spela match två dagar i rad.

När tycker du det vore rimligt att en förändring av speldatum för Elitserien bör kunna vara genomförd?

Det skulle redan ha hänt.

Vad har ni på GLTK för förhållningssätt för era spelare som önskar stå över Elitseriematcher för att tävla utomlands?

Vi har inte de problemen. Våra spelare vet vad som gäller och har alltid ställt upp.

Klas Ivarsson

Jag personligen tänker att det ultimata troligtvis hade varit att starta serien i mellandagarna, 26 december och spela den under två veckors tid.

 • Samtliga collegespelare skulle kunna vara med
 • Extremt få internationella tävlingar spelas under de här datumen
 • I och med att så få internationella tävlingar spelas så skulle det troligtvis även vara attraktivt för internationella spelare att komma och spela för de lagen som vill ta in spelare utifrån

Det negativa skulle vara att det då spelas samtidigt som SALK Open och att vissa klubbars coacher då inte kan bevaka både SALK Open och styra sitt Elitserielag på samma gång.  Samtidigt, de flesta klubbar som är i Elitserien har troligtvis mer än en anställd tränare i klubben, så det går såklart att dela upp uppgifterna. 

Men, oavsett om man bör spela den med start 9-10 december som Klas Ivarsson föreslår eller i mellandagarna som är mitt förslag så är nog de flesta eniga i att de nuvarande speldatumen är rätt så värdelösa. Med det sagt – det är ingen nyhet. Diskussioner om Elitseriens speldatum har pågått i flera års tid utan att ha optimerats, vilket man kan ana även i Klas Ivarssons svar på frågan när en förändring är rimlig att hoppas ska ha genomförts och han svarar ”det skulle redan ha hänt”. Så det sker säkert ingen förändring inom någon närliggande framtid heller. Det som är synd är att det nästan varje gång ett beslut drar ut på tiden eller uteblir så är det spelarna som kommer i kläm. Det är lätt att verbalt uttrycka frasen ”spelaren i fokus”, men i verkligheten är det aldrig spelarens bästa som ligger i centrum.

4 kommentarer på “Klas Ivarsson, GLTK, om speldatum för Elitserien”

 1. Varför så viktigt att ha med collegespelarna i serien, egentligen?
  Dom har väl fullt upp med sitt upplägg. Majoriteten åker inte hem över jul/nyår och skulle kanske kräva betalt för flygbiljetter? Dessa spelare har inte sin vardag i klubbmiljön och riskerar på sina håll bli lika udda fåglar som vissa utländska spelare som dyker upp för en match här och där?

  Har inte hört denna argumentation så ofta men följt diskussionerna… Speltiden i nov-dec härstammar från tidigt 90-tal då vi hade 25 ATP/WTA-proffs som man gärna i delar vilke ha med i serien. Idag är ju det en annan situation, så varför så kort serie över huvud taget, oavsett spelperiod?

  Och för vilka spelare har vi elitseren (o div 1)? På herrsidan finns det anledning att fundera om få av landets bästa 17-18 åringar ställs åt sidan till förmån för en inhyrd utländsk spelare? Borde till och med ”minst en junior” villkoras i varje match?

  Gilla

  1. Tror att ska man använda resonemanget ”fullt upp med sitt upplägg” så tror jag inte det blir några andra än tennisskolespelare över för serien, hehe.
   Jag tycker personligen att collegespelarna är väldigt viktiga för serien. Många åker hem över jul och nyår oavsett vad och även om de skulle behövas betalas för flygbiljetter är det nog kostnader klubbarna tar för dem istället för att betala spelare som har exakt noll anknytning till klubben både flyg och löner istället.
   Jag skulle nog säga att jag tror de flesta klubbarna känner anknytning till sina spelare som är på college. Vissa av dem har varit i klubben i många år och jag tror klubbarna är stolta över sina collegespelare.

   Intressant att man la Elitserien i november/december för proffsens skull. Det är ju exakt samma anledning till att man ska ha en kort spelperiod och flytta den några veckor fram i tiden idag också, för att gynna våra heltidsspelare.

   Jag gillar dock din idé med ”minst en junior” per match. Den är inte helt fel!

   Gilla

 2. Minst en junior och max en utlänning (som inte har sitt reguljära boende och tennisliv i Sverige) per match.

  Sen är ivern övet att spela en kort serie märklig med nuvarande spelarmaterial.

  Sekan man ju fundera över att göra en fullständig rokad?! Varför inte spela elitserien utomhus med gruppspel i maj/juni och slutspel i mitten av augusti.

  Gilla

  1. Jag tror att just det nuvarande spelarmaterialet är en stor anledning över ivern till kort serie. Dvs, vi har inte mängder med spelare att välja bland och vill därför kunna använda de som finns. Att spela serien på sommaren är nog om jag får säga ur mitt perspektiv det sämsta alternativet under året, då det är den absolut bästa perioden att tävla utomlands plus att penningstinna seriespel i Tyskland och Frankrike redan ligger då.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s