Tennisgymnasium i Sverige 2021 – för vem och med vilket syfte? Del2

Inga kommentarer

Tennisgymnasier har i väldigt många år varit en central del i en svensk tennisspelares satsning. När jag själv (född -89) hade gått ut högstadiet fanns det tre RIG-gymnasier med ett begränsat antal platser att söka till – idag finns det bara ett kvar, men utöver RIG:et i Båstad finns ett stort antal NIU-gymnasier på diverse orter i Sverige. Den stora frågan är – vad fyller tennisgymnasierna idag för roll? För vilka är gymnasierna till för? Kan man ens kombinera gymnasiestudier samtidigt som man gör en seriös satsning mot en proffskarriär? Jag ställde nio frågor till ett antal av de ansvariga ledarna för Sveriges tennisgymnasier och publicerar 2-3 frågor med svar fyra dagar i rad med syfte att försöka skapa en bild av vad tennisgymnasierna idag spelar för funktion inom svensk tennis.

Tränarna som medverkar med svar är:

Niklas Rosengren, verksamhetsansvarig RIG Båstad

Lars Jönsson, huvudansvarig tennistränare Aspero Idrottsgymnasium Göteborg

Samuel Ekberg, ansvarig tränare Filbornaskolan Helsingborg

Per-Erik Granath, ansvarig tränare De la Gardiegymansiet Lidköping

David Gustafsson, ansvarig tränareMalmö Idrottsgymnasium

Stefan Åslin, ansvarig tränare Tibble Gymnasium Täby

Johnny Richtmann Lindahl, ansvarig tränare Umeå Elitidrottsgymnasium

Pedro Anschau, ansvarig USIF Celsiusskolan Uppsala

I första delen fick tränarna svara på följande två frågor:

  • Vad tänker du när du läser ovan stycke som står på tennis.se (”På utvalda ställen i landet erbjuds ett vässat program för dig som har ambitionen att satsa mot en elitkarriär som seniorspelare och vill kombinera tennis med studier på gymnasienivå.”)
  • Hur väl stämmer det stycket in på ert tennisgymnasium?

Nu, dags för fråga 3 och 4!

Hur mycket träning erbjuder ni spelarna i gymnasieregi? 

”Jag tror att alla gymnasium, oavsett RIG eller NIU, är beroende av miljön där de ligger.” /Samuel Ekberg

Lars Jönsson: Vi erbjuder träning tre morgnar i veckan med lite olika fokus – tennis, fys eller snack om olika delar som vi tycker är viktigt.

David Gustafsson: I gymnasiets regi har vi träning 5 dagar i veckan, totalt ca 8 timmars tennisträning. Det blir en bra grund, som sedan kompletteras med träning i klubben. Träningen bedrivs hos Fair Play Tennisklubb, och för de elever som även tränar i Fair Play i sin klubbmiljö kan klubbpassen oftast läggas redan klockan 15 med tanke på skolans genomtänkta schema. Det gör att man som spelare kan hålla ihop dagen på ett bra sätt och få tid till fysträning & läxor på eftermiddag/kväll. Det gör också att restid kan minimeras för spelare som bor en bit utanför Malmö.

Per-Erik Granath: Vi erbjuder ett komplett upplägg. Om vi ska ha ett NIU så är A och O ett samarbete med en klubb, det är ett måste, det är det de bygger på. Du måste ha ett bra samarbete med klubben. Våra gymnasiespelare är också med på Lidköpings Tennisklubbs träningar, men då betalar de för de passen. Spelarna får 10.5h tennis i veckan om man räknar in både klubb- och gymnasieträningen. Gymnasieträningen är två pass på morgonen 7-9 plus ett eftermiddagspass. I tillägg till det är det två fyspass med duktig fystränare på plats som hjälper spelarna plus förser dem med program. Om man pratar måndag till fredag tycker jag de tennistimmarna räcker, men de har också möjlighet att boka fri träning på helgerna. 

Samuel Ekberg: Pratar vi bara gymnasiet i sig så får vi loss tre pass på skoltid och ett teoretiskt pass. Skoltid räknar vi är 8-15.30. En fördel vi har i klubben är att vi kan erbjuda spelarna ett bra upplägg i klubbens verksamhet också – kombinationen klubb/gymnasium blir bra. Bara gymnasiet i sig täcker såklart inte allt – klubben är den stora basen. Jag tror att alla gymnasium, oavsett RIG eller NIU, är beroende av miljön där de ligger. RIG i Båstad är också beroende av miljön i Båstad med exempelvis sparring. Det är likadant här. Om det finns en bra miljö i klubbverksamheten, då kan jag stå för att gymnasierna är en bra väg. Jag ser det inte som ett gymnasium och annan klubb utan det måste finnas en samverkan, jag tänker att man får ha ett holistiskt tänk.

Niklas Rosengren: Vi erbjuder upp till 9 tennispass i veckan (måndag-fredag schemalagt precis som vilka ämnen som helst) och 4-5 fyspass (också schemalagt) i veckan med ledare. En träningsvecka består av 7 dagar med vila och återhämtning inkluderat. Det vill säga, eleverna lägger också oftast in ett tennispass och/eller ett fyspass på helgen. Viktigt med helheten.

Johnny Richtmann Lindahl: Upp till 17 timmar må – fre. Matchfria helger rekommenderas spelarna vila lördag och träna utifrån behov och eget ansvar under söndagen (oftast träningsmatcher). Träningen periodiseras (grundträningsperiod, tävlingsförberedande period, tävlingsperiod och aktiv viloperiod). Perioderna skiljer sig åt gällande tex träningsmängd, intensitet, innehåll etcetera. Vi har också en hel del teoretiska bitar som ska in i enlighet med våra styrdokument (kursplanerna). Jag tror till skillnad från tex ”topp 100-dokumentet” att det i denna ålder med tanke på rådande skolsystem absolut räcker med att ”train your age”. Jag tror mer på träningskvalité, vilket förutsätter absolut mental och fysisk närvaro! Om du frågar mina spelare genom åren så tror jag att få av dem känner att de hade kunnat träna mer än de gör. Tex om vi kör slagträning ett kortare pass (60 min) så vill jag att de ska ligga 25-30 minuter i röd zon, vi kör alltså dessa pass med pulsklocka för att tydligt kunna se belastning men också som ett sätt att utkräva ansvar från eleven. Jag tror jag har haft två elever under alla år som har kunnat ligga på full träningsmängd och samtidigt den kvalité som jag tycker att man ska kunna ligga på. Gemensamt för just dessa två spelare är att de hade otroligt bra kondition men också att de inte var så duktiga i tennis i tidig juniorålder men hade ett jäkla ”brinn”. Kör vi pass där vi har fokus på slag 1-4 så blir det naturligtvis inte lika fysiskt belastande men dessa extremt explosiva moment kräver full mental närvaro för att hålla högsta möjliga kvalité utifrån spelarnas respektive nivå. 

Träningsmängden är alltså enligt min bedömning tillräcklig, däremot skulle jag naturligtvis önska att jag hade möjligheten att, givet samma träningsmängd, köra fler individuella pass. 

Pedro Anschau: Vi erbjuder tennis träning på morgonen måndag-fredag mellan 7-9. Vi erbjuder även fysschema måndag-fredag och eftermiddagapass tennis måndag-torsdag.

Tror du att det i dagens internationella konkurrens är rimligt att tro att det går att kombinera gymnasiestudier med en fullskalig tennissatsning på proffsnivå?

”Från min vetskap och landet jag kommer ifrån är kombinationen av dessa två inte ens en möjlighet.” /Pedro Anschau

Stefan Åslin: Ja, det tror jag är möjligt men jag tror samtidigt att det är ytterst få som kommer gå den vägen.

Lars Jönsson: För våra spelare är det möjligt att kombinera en elitsatsning med skolan då Aspero enbart är en idrottsskola och de är förstående med att våra spelare måste vara borta på nationella och framförallt internationella tävlingar.

David Gustafsson: Om vi pratar en aktiv proffskarriär, som tex Holger Rune gör just nu (han är i gymnasieåldern), så tror jag det är mycket svårt. Möjligtvis med någon liten kurs på distans. För de spelare som inte är redo att göra den satsningen så tidigt så är jag övertygad om att det är ett bra sätt att fortsätta utvecklas utan att ”lägga alla sina ägg i samma korg”. Inte minst eftersom många spelare idag inte når sin peak förrän en bra bit upp i åldrarna, så tror jag både gymnasium och universitet (college) kan vara bra alternativ för att förlänga sin satsning på tennis och därmed ge sig själv chansen att nå längre som senior samtidigt som man kommer ut på andra sidan med en utbildning.

Per-Erik Granath: Med sikte mot en elitkarriär, absolut! Platsar man i ett division1 lag eller Elitserielag så kan man om man vill kalla det elit. Ska du satsa mot en proffsnivå så kan man se det som att du förbereder dig för en satsning mot proffsnivå men du kan naturligtvis inte under tiden du går gymnasiet spela som proffs. Bli en elitspelare kan du absolut bli och efter du gått klart gymnasiet fortsätta din satsning mot proffsnivå. skulle det vara så att någon går jättebra under gymnasieåren är det inte värre än att de hoppara v… vilket jag inte tycker skulle göra något om någon börjar gå in på junior Grand Slam och går några omgångar där. Spelarna har en möjlighet att satsa efter gymnasiet, men är du så bra tidigt att du kan börja satsa heltid, så absolut. Robin Söderling var här till han var 17 och läste ett ämne på gymnasiet, engelska. Så han spelade i stort sett på heltid får man säga. Elias Ymer var också här väldigt länge, sen så tyckte man det var bra med Good to Great för han fick bra förutsättningar och möjligheter där, vilket var jättebra. Men före gymnasieåren var han här och var på en nivå att man kan berättiga att satsa på heltid istället för att kombinera med gymnasiestudier. 

Samuel Ekberg: Går, ja, det går. Caijsa Hennemann gick Katrinelund i Göteborg så det går bevisligen. Men det ställer enorma krav på klubbnivån där spelaren är hemmahörande och det sätter enorma krav på spelaren samt familjen. Tar vi våra spelare som går NIU nu så har vi tre praktiska pass i veckan, sen eftermiddagsträning. Oftast innebär det fyra dagar eftermiddagar plus fys, så runt tio pass måndag-fredag. Sen har vi helgerna som måste vara extremt bra när de inte har lektioner och kan träna riktigt mycket. Så det måste finnas ett jädra driv hos både spelaren, coachen och föräldrar. Sen finns flera vägar till Rom. Många utomlands läser till exempel skolan på distans. Därför har vi i Helsingborg fyra år skolgång för att kunna vara borta mycket och ha en lite långsammare skolgång, Sista skolåret är mycket lugnare än ettan för att de i de allra flesta fallen behöver vara borta mer ju äldre de blir.

Niklas Rosengren: Ja det tror jag. Viktigt att komma ihåg! Eleverna får tre (fyra) års utbildning hos oss vilket inte är många år i förhållande till deras tennisutbildning i övrigt!

De tillbringar 8-9 år i sin klubb innan de kommer till oss och därefter måste det också finnas möjlighet till bra utvecklings- träningsmiljöer efter gymnasietiden för dem som önskar satsa. 

Johnny Richtmann Lindahl: Nej det tror jag inte! Med dagens svenska skolsystem så har vi nog svårt att träna tillräckligt mycket tidigt så att man redan vid gymnasiet kan bedriva tennissatsning på proffsnivå. Jag tolkar det inte heller, som tidigare nämnts, som att det är uppdraget varken för RIG eller NIU, utan snarare (för RIG) att lägga en grund för en kommande internationell satsning mot proffsnivå.

Pedro Anschau: Från min vetskap och landet jag kommer ifrån är kombinationen av dessa två inte ens en möjlighet. Det är alltså mycket svårt att kombinera dessa två. Och bästa lösningen är oftast att kombinera med distansstudier.

Imorgon publiceras del3 i den här serien!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s