Dags att lägga ner USM 21?!

Inga kommentarer

En vän inom tennisen sa för något år sedan till mig: ”Linus, alla kan bli svenska mästare i tennis. Det enda du behöver göra är att fortsätta spela, för när du är 21 så står ingen på andra sidan nätet och returnerar din serve.” Och aldrig har det nog varit mer sant än i årets USM för 21-åringar.

I damsingel 21 var det tre deltagare med och i HS21 spelades totalt 2.5 match klar. För att vinna silver krävdes det totalt en setvinst, eftersom den ena spelaren i en av semifinalerna gav upp efter ett set. Frågan om det kanske är dags att se över det rimliga i att ens ha ett SM för 21-åringar har aldrig känts mer relevant. När det för några veckor sedan också spelades ett Dubbel SM där, om man ska vara krass, egentligen bara potentiellt ett av landets bästa par deltog, så blev det lite kaka på kaka med halvljumma Svenska Mästare-utnämningar i tennis nu i höst.

Jag vände mig till Bengt Helmersson, tävling/IT-ansvarig på Svenska Tennisförbundet, för att fråga om det kanske är dags att avmygga Svenska Mästerskapen för 21-åringar i tennis.

Är det inte dags att lägga ner 21-årsklasserna i SM Bengt?

-Deltagarantalet i Falun-SM är generellt lägre än tidigare år. Som du vet har SM flyttats från ordinarie vårtävling till en hösttävling, på grund av covid-läget. Detta kan ha påverkat deltagarantalet. Det är lite för tidigt att utvärdera utfallet redan nu. När deltagarantalet är tre eller färre så spelas det inte om SM-medaljer. Däremot har deltagande spelare fått spela några matcher.

Uppenbart är det ingen status i att spela SM för 21-åringar. Vad skulle syftet vara att fortsätta med tävlingen?

-Tidigare år har antalet spelare i 21-årsklasserna varit avsevärt högre. För de spelare som anmäler sig så tror vi att det finns ett värde av att få spela en SM-tävling. Att antalet deltagare är lägre i de äldre klasserna stämmer väl överens med antalet äldre licensierade spelare.

Ett SM till som känns ljummet är Dubbel-SM som spelades för några veckor sedan i Växjö. Att bli svensk mästare tänker jag borde innebära att man i alla fall typ är bäst i Sverige just nu, men med eventuellt ett enskilt undantag så var det inga av de bästa spelarna som deltog. Är det kanske också ett SM som borde tänkas över ifall det verkligen behöver spelas?

-Dubbel-SM är en trevlig tävlingsform som är sprungen ur två synsätt – enbart dubbel och under kort speltid. Om inte spelarna tycker det är viktigt med dubbel så kommer vi att omvärdera Dubbel-SM. Vi har hittills tyckt det är ett sätt att sätta lite ljus på dubbel som spelform.

Om vi säger att ni vill fortsätta med tävlingarna och klasserna, hur ska man göra för att skapa mer status och ett högre deltagande i U21-SM och Dubbel-SM i fortsättningen?

-Det är en kalenderfråga i allmänhet och en covid-fråga i synnerhet. Det är för tidigt att utvärdera detta redan nu.

Så, ja, det kanske är möjligt att det kanske finns fler 21-åringar som spelar tennis på våren än på hösten (…) och att det sker en drop-out mellan 18 till 21 är välkänt. Men att vinna SM-guld på två matchvinster eller få ett silver på en setvinst, tar inte det bort all status på att kalla sig själv SM-medaljör? Oavsett anledningarna till det?

Jag personligen tror inte det är en Covid-fråga, då resandet varit i full gång och tennisspelare har kunnat tävla och resa fritt i över ett års tid nu. Med all respekt, om man inte kan tänka sig att resa till Falun för en tennistävling när man är 21, då kanske man inte heller ska ha rätt att kalla sig Svensk Mästare?

Jag skulle gärna se att det jobbades proaktivt och att man tog tag i frågan före det verkligen blivit ett problem, före hela SM har urholkats även ner i åldrarna på grund av risig status i toppen. Att Dubbel-Sm är en trevlig tävlingsform må visserligen vara sant, jag var själv på plats och tyckte det var just ett jättetrevligt arrangemang och spelform, men bara för att något är trevligt behöver det inte ha SM-status för det. Att se på Masked Singer och dricka ett glas rött en fredagskväll är också trevligt, men det behövs inget svenskt mästerskap i det för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s