Veckans klubb: Söndrums Tennisklubb

En kommentar

I samarbete med ”House of Bontin”

Motivering: ”I Söndrums TK finns idag en tränartrio som har ett engagemang utöver det vanliga. De har en brinnande vilja till att lära sig mer och ett sätt att tänka utanför ramarna när det gäller att hämta in kunskap och inspiration. Anläggningen och möjligheterna finns – nu vill klubbens personal och styrelse ta föreningen in i framtiden genom samarbeten både innanför och utanför Sveriges gränser samt genom att utöka verksamheten med en akademigren. Utveckling och att ligga i tiden är numer A och O i Söndrum.”

Antal medlemmar: Runt 400

Antal juniorer i träningsverksamhet: 200 

När grundades klubben: 1969

Antal banor: 5 inomhus och 5 utomhus (grus)

Hur många anställda har klubben: 3 heltidsanställda

Träningsavgifter: Medlemsavgifter 200 juniorer, 400 vuxna, 800 familj.

1h i veckan/ 2000:- inomhus

2h i veckan/2900:- inomhus

Halmstad. Känt för Per Gessle och Hotel Tylösand. Finsmarkarna kanske skulle säga Janne Andersson och Jörgen Persson. När det kommer till tennis tänker vi givetvis på Söndrums Tennisklubb som Sofia Arvidssons moderklubb och på hallen där Tengo Sport växte och blev till vad det är idag. En extremt taggad tränarkår med mycket energi, höga ambitioner och stora visioner vill nu ta klubben in i framtiden genom en blandning av ungdomlig entusiasm, internationell erfarenhet och en akademigren i klubben.

Först in av den nuvarande tränartrion var Jonas Ronnhagen, som kom till Söndrums TK 2019. I augusti 2020 kom Joachim Föller till klubben och senare samma år, i november, började Jonatan Lundstedt. 

Roller: Föller är klubbchef, Ronnhagen chefstränare och Lundstedt head för ”play and stay”. 

Joachim Föller föddes i Tyskland och har under sina 35 år som verksam inom tränarbranschen erfarenhet från både Tyskland, Danmark, föreningar och akademier. Samt från en sväng i volleybollvärlden, där han som aktiv spelare spelade i Bundesliga i Tyskland och ett världsmästerskap i USA!

Jag är från Tyskland men har främst jobbat med tennis i Danmark, säger Föller. Söndrum har varit en så att säga ”sleeping giant” tidigare. Klubben har en bra anläggning och stora ambitioner. Varför klubben anställde mig var för att få in ett större tävlingstänk och få fler saker att hända i klubben. Nu har vi alla ett gemensamt mål där vill skapa fler spelare och etablera oss på en högre nivå rent sportsligt, till exempel med våra serielag.

Ronnhagen, vad har hänt sedan Föller började i klubben för lite mer än ett år sedan?

-Ganska mycket har hänt under den här tiden. Vi använder nytt träningsmaterial, Jonatan har blivit anställd, vi samarbetar med EuroElite men även med förbundet och vi har fått fler kontakter utomlands.

Söndrum har ett mål att öka sina serielag till mellan 20-25 stycken från de nuvarande 6 och ett mål att herrlaget ska gå från division 3 till division 1 inomhus.

-Vår största styrka är att vi alla i klubben har ett stort engagemang i att driva klubben framåt dagligen, säger Föller. Vi alla har samma ambitioner och en gemensam syn på hur vi vill styra klubben i framtiden. Plus att styrelsen är med oss, vilket är väldigt viktigt! 

Vilken är den största utmaningen i de här planerna?

-Förut fanns det en känsla av att träningarna pågick, men inte så mycket mer än så. Nu finns en tydligare tanke med allt vi gör, även om allt tar tid att sätta perfekt. Framöver kan vi behöva fler banor, vilket vi redan har stora planer för…för idag slår vi i taket tyvärr, grupperna är så gott som fulla.

Planen som finns är att bygga två banor till inomhus och två till utomhus utöver de fem nuvarande inne- respektive utebanorna. När verksamheten växt och växer har tränarnas kreativa förmåga satts på prov, för tävlingsspelare sväljer utrymme på banorna.

-Jag tycker vi har skapat bra förutsättningar, berättar Lundstedt. Vi använder idag både lördagar och söndagar för träning, vi har börjat samarbeta med EuroElite och använder oss av träningsredskap från ”House of Bontin” för att göra träningarna så effektiva som möjligt. 

Tennisklubben hyr in sig i hallen men arrenderar utomhusbanorna. I och med att man hyr in sig i hallen finns det fortfarande en del abonnemangstider som står fast som man inte kan rucka på, även om man gärna velat. I byggnaden finns även padelbanor som skapar inkomster till den ekonomiska föreningen, vilket kommer även tennisklubben till gagn.

-Ja, för de pengarna har vi bland annat fått ledbelysning och det har målats om i hallen vilket skapar en bättre miljö för oss alla, säger Ronnhagen.

Planen för framtiden går just nu under arbetsnamnet ”Söndrums Tennisklubb Academy”! Akademin, som man vill starta hösten 2022, är tänkt att vara tillhållet för spelare som vill satsa helhjärtat på sin tennis. Tack vare kontakter med skolor i Halmstad ska spelarna kunna träna 3-4 timmar på morgonen och därefter efter skolan.

-Vi vill paketera ett upplägg vi tror på, berättar Föller. Jag har mycket kontakter i Tyskland och Danmark både vad gäller idéer och spelare som kan bli aktuella för den här akademin. Vi vill ha barn och ungdomar som är tillgängliga för träning på morgnarna och som kan resa. Varför ska det inte gå? Vi har viljan, anläggningen, förutsättningar – nu är det upp till oss att sätta de här planerna i verket. Jag ser det som något alla i klubben tjänar på. Ekonomiskt kommer det inte kosta oss något, då vi givetvis tar betalt för upplägget. Vi tränare kommer visserligen få spendera mer tid på banan, men det gör vi gärna.

Tränartrion Föller, Ronnhagen och Lundstedt älskar att diskutera tennis och olika övningar. Dels är de mycket ute på nätet och hittar inspiration, men framförallt pratar den hel del tennis sinsemellan. Föller berättar att man i Tyskland behövde gå en ny workshop minst vartannat år för att få behålla en del av tränarlicensen.

-Tyskland har ett helt annat system för tränarna än vad Sverige har. Där är du inte anställd av klubben utan du driver ditt eget företag och så att säga erbjuder klubben träning där du får betalt för din tid på banan. I Danmark och Sverige så har du kanske 15-25 timmar på banan, vilket inte ens är en halvtid i Tyskland. Det är en helt annan värld här när du får betalt för dina administrativa uppgifter. 

Jonas Ronnhagen har hand om vuxendelen i klubben med träning på måndag- och fredagsmorgnar och lunchtennis på onsdagar. Tisdag och torsdagar är det kvällspass som gäller. 

Jonatan Lundstedt har ansvaret för de yngsta spelarna i klubben. Där jobbar han för att få med så mycket rörelser som möjligt och väver in mycket koordinationsövningar som är kopplade till tennislika rörelser. De yngsta barnen de har i verksamheten är fyra år, vilka då går på ”kidstennis” på lördagar. 

-Vi har många elever som går på minitennis röd nivå, säger Lundstedt. Man märker tidigt på de yngre att de lär sig snabbt när man visar nya saker. Vi försöker rätt tidigt få in mer matchlika moment för att göra matchspelet till en naturlig del av tennisen. 

Regelbundet så testar tränarna av juniorerna i verksamheten mot ITF’s teknik- och fysiktest för de olika nivåerna. De testerna ligger sedan som en grund för vilken boll och grupp spelarna ska träna med.

-Många är tränarna eller klubbarna som gör ett bra jobb, men för mig är det en sak att ha kunskapen för att skapa bra spelare men en annan att ge dem känslan av att man är engagerad och bryr sig, säger Föller. Att vara tennistränare är inget 9-17-jobb – du måste jobba helger, alltid vara tillgänglig och bry dig. En spelare känner tillit ifall du är engagerad. Här tror jag vi i Söndrum gör ett bra jobb, spelarna känner att vi bryr oss och att vi gör mer än vad som förväntas av oss.  

Från vänster i bild: Jonatan, Jonas och Joachim

1 kommentar på “Veckans klubb: Söndrums Tennisklubb”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s