Veckans klubb: Slöinge TK

Inga kommentarer

I samarbete med ”House of Bontin”

Motivering: ”Tack vare en väl fungerande struktur och en strategisk plan har Slöinge Tennisklubb haft en fantastisk tillväxt och genomgått en lika fantastisk upplyftning av sina faciliteter de senaste 15 åren. Idag huserar man inte bara fler medlemmar än vad de bor folk i Slöinge kommun, utan även moderna träningsanläggningar där man prioriterar barn- och ungdomsträning i en sund och utvecklande tränings- och tävlingsmiljö. Ett gott exempel på vad en landsortsklubb kan uppnå med ett stort engagemang hos tränarna och ett gott samarbete med de ideella krafterna i klubben.”

Dan Lind

Antal medlemmar: Cirka 1100

Aktiva juniorer i verksamheten: Ca 100 barn och ungdomar och ca 60 vuxna i verksamheten

Grundades: 1986

Antal banor: Två banor inomhus och två grus utomhus

Träningsavgifter: Bedömer att vi förhållandevis jämfört med andra tennisklubbar har relativt låga avgifter överlag i vår klubb. De juniorer som tränar mer än 1 pass i veckan halveras träningsavgiften för.

Antal anställda: 3 heltid samt en fantastisk styrelse som lägger ofantligt mycket ideell tid på klubben

”Välkommen till den familjära klubben för alla” är Slöinge Tennisklubbs slogan. Och välkomna har klubben verkligen fått samhällets befolkning att känna sig! I Slöinge bor det cirka 1000 personer, men Slöinge TK kan ändå ståta med cirka 1100 medlemmar. Hur kommer det sig?

Dan Lind är uppvuxen och fostrad i det som idag är Växjö TSNär Dan växte upp fanns det två tennisklubbar i Växjö – Växjö TK och IK Skytten. Dan representerade den sistnämnda. När han blev uttagen som bollkalle till en landskamp mellan Sverige och Norge i Växjö i början av 70-talet väcktes hans tennisintresse på allvar.

-Min allra första tränare var landslagstränaren Lars-Börje Roos, berättar Dan Lind. Han var otroligt engagerad och en inspirerande ledare som jag lärde mig mycket utav.

Som vadå, vad lärde du dig av Lars-Börje?

Hur viktigt det var att komma väl förbered till träningen. Jag såg hur en engagerad och passionerad ledare kan få en att vilja göra sitt bästa, vilket är en lärdom jag tagit med mig själv som ledare nu senare i livet.

Några år senare under Dans juniortid kom Carl-Axel Hageskog till Växjö med en stor pondus och massor av idéer. Calle blev, och är fortfarande, Dan Linds stora mentor vad gäller ledarskap. 

-Av honom lärde jag mig att vara tydlig och att alltid ha ett syfte med träningen. Att det är hårt arbete under lång tid som leder till framgång. I första hand ska man se människan, därefter kommer tennisspelaren. Jag lärde mig att slutmålet är att lära eleven så mycket att de i framtiden kan fatta egna kloka, rationella beslut för att klara sig på tennisbanan, men framför allt i livet. Grundidén med all undervisning är att en dag bli överflödig som tränare.

Efter en hyfsad juniorkarriär som spelare och sedan timtränare i Växjö TS fick Dan sitt första heltidsjobb som tränare i dåvarande Malmö TK. Chefstränare där var Chris Lindorff, ”också han en högst kompetent ledare som jag lärde mig massor utav som ny tränare.” Därefter följde jobb i Norge, Falkenberg, Kungsbacka och Båstad före han landade i Slöinge 2006.

-I Norge arbetade jag för Heming Tennis Oslo samt var anställd av Norges Tennisförbund med ansvar för det yngre juniorlandslaget under namnet ”Team Coca-Cola”. 

Vintervy över ArenaSandfall

Vad var det som från början lockade Dan Lind till en liten klubb som Slöinge? Jo givetvis möjligheten att bygga upp en klubb helt från grunden. Efter åren i Norge och i Falkenberg hade han samlat på sig en del tankar och idéer som han var säker på skulle kunna fungera i Slöinge.

-Skillnaderna mellan en storklubb i Oslo och en liten klubb Slöinge var så klart enorma, men det gällde att inte gå i fällan att kopiera för mycket utan utgå från var du befinner dig och prova dig fram till vad som kan fungera. 

Det Dan anser sig främst ha bidragit med sedan han kom till klubben har varit strukturen och organisationen utav uppbyggnaden av klubben. När han kom dit som tränare fanns det drygt 100 medlemmar. En timtränare med 2-3 timmar i veckan skötte träningen i en kommunägd gymnastikhall. Nu, 2021, har klubben växt med cirka 1000 medlemmar till, man har byggt en tennis- och en padelhall, man har padelbana utomhus, en multisportarena med utegym och klubbhuset är ombyggt till ett gym. Tennisträning har man organiserat sex dagar i veckan med cirka 160 elever mellan 5-75 års ålder. Förutom de heltidsanställda tränarna arbetar ett 10-tal timtränare samt timanställda padeltränare två dagar i veckan.

Men, trots den fantastiska resan de senaste 15 åren är klubben inte nöjda utan vill framåt mer. 

-Vi satsar stort på barn- och ungdomsverksamheten och välkomnar alla som vill vara en del av klubben, oavsett bakgrund. För oss är bredden viktigare än eliten. Klubbens verksamhet vilar på fyra ben:

* Utbildning: I klubben har vi en klar linje i tränarfrågan – våra tränare ska ha hög kompetens. Huvuddelen av juniorverksamheten leds av en heltidsanställd tränare som kompletteras med ett antal väl kvalificerade tränare. Vår tennis- och padelskola är basen i klubbens verksamhet och prioriteras alltid! 

* Fritid: Alla barn som vill är välkomna att delta i vårt fritidsutbud. Det krävs inget medlemskap och vi erbjuder förutom tennis- och padelspel även läxläsning, bordtennis, filmvisningar och gym. Eller så kan man bara komma hit och umgås! 

* Miljö: Vi bidrar till en hållbar utveckling och minskar påverkan på miljön.I samband med byggandet av vår tennishall investerade vi i en bergvärmeanläggning med tre stycken borrhål på sammanlagt nästan 600 meters djup. Vi har dessutom investerat i två solcellsanläggningar på 300 m2 som producerar hälften av vårt elbehov. Vår senaste miljösatsning är en ny avloppsanläggning som med hjälp av växter tar hand om avloppsvatten och blir en del av det naturliga kretsloppet, helt utan påverkan på vår miljö.

Utveckling: Vi fortsätter att utveckla träningsanläggningen Arena Sandfall till en mötesplats. Kärnan är SIA-hallen, våra två inomhusbanor för tennis.I Prefab-hallen finns våra två inomhusbanor för padel samt en nybyggd eventdel med fullt utrustat kök och plats för 30-talet personer som våra sponsorer och medlemmar kan nyttja. Mitt emellan våra spelhallar finns utebana för padel samt Gym Team Sportia, fritt för medlemmar. Vid sidan av padelhallen står nu vår multisportarena klar och kan användas av alla som bor i Slöinge, inte bara våra medlemmar. 

I Slöinge ser man bara fördelar med att husera både tennis och padel på sin anläggning. 

-När nya spelare kommer till vår anläggning för att spela exempelvis padel ser de vilken fin anläggning vi har och hur många möjligheter som finns på Arena Sandfall för rekreation. Tennis, padel, pingis, gym, boule, lekplats för de yngsta barnen med mera. Att bli medlem blir då för många en självklarhet. Som tidigare nämnts så prioriterar vi klubbens barn- och ungdomsverksamhet högst så mycket av överskottet går till just den målgruppen.

När ungdomarna inte har egen träning har de ett härligt klubbrum att hänga i.

-Där kan man hänga och till exempel göra läxor eller äta. Rummet används också till styrelserum men även som biosalong då det finns sköna soffor, projektor, filmduk men även leksaker till de yngre barnen. 

Klubbens nya multisportarena i bakgrunden, Prefabhallen

Tränarna i Slöinge märkte under en period att klubbens juniorer inte vågade ta steget fullt ut och tävla i externa tävlingar. Man valde då att börja anordna ett stort antal tävlingar av intern karaktär vid varje skollov.

-Det är vida känt att du inte söker spänning innan du känner en viss form av trygghet. De här interna tävlingarna har på sikt gjort att vi nu har en ganska stor mängd barn och ungdomar som ställer upp både i våra serielag och i nationella tävlingar. 

Tränare kan ibland uppleva att ju när tävlingsspelare ploppar upp i en verksamhet ökar föräldraengagemanget i takt med turneringsframgångar. I Slöinge har man valt att välkomna och omfamna föräldrar i så stor mån det går.

Föräldrarna i klubben har förstått vikten av att det är vi tränare som sköter träningen.  Flera av våra föräldrar är själva duktiga tennisspelare och används flitigt med stor fördel som sparringpartners under våra träningar då deras egna barn medverkar. 

Dan, du beskrev i inledningen av vårt samtal att du hade en del tankar och idéer om hur man skulle bygga upp en klubb du kom till Slöinge. Kan du berätta lite om hur du tänkte, och tänker, kring hur man bör bygga en mindre klubb från grunden?

En klubb bygger man inte ensam. Det krävs människor med starkt engagemang och med kompletterande kunskap som är beredda att lägga ner mycket tid och arbete för att kunna nå vårt gemensamma mål. Vi hade som tydligt mål att vara en väl fungerande landsortsklubb med bra lokaliteter där alla människor ska känna sig välkomna och sedda. 

Bara att lyfta på hatten – bra jobbat!

Tidigare klubbar porträtterad:

Ljungvalla Tennisklubb

Kronprinsens Tennisklubb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s