Norge om nordiska samarbeten

Inga kommentarer

En väg till framgång sägs ofta vara samarbete. Samarbete i alla dess former, både över klubb- och nationsgränserna. I år har flera av de nordiska länderna haft stora framgångar internationellt. Hur ser samarbetet ut länderna sinsemellan?

Jag kontaktade personen i rollen av, eller liknande, en generalsekreterare på alla de fyra nordiska tennisförbunden; Sverige, Norge, Danmark och Finland, och ställde frågor om just samarbete länderna emellan. Vi presenterar svaren varannan dag här på linuspabaslinjen.com!

I den första delen lyssnade vi på Sveriges representant Christer Sjöö. Idag: Norge!

Namn: Aslak Paulsen

Roll: Generalsekreterare på Norges Tennisforbund

Berätta kort om vem du är och din roll i norsk tennis?

Aslak Paulsen, Generalsekreterare i Norges Tennisförbund (NTF). Har varit engagerad i norsk tennis sedan 90-talet som tränare, administratör, turneringsledare och jobbat med tränarutbildning på klubb-, region- och förbundsnivå

Hur ser Norge på samarbeten över gränserna och mellan olika förbund?

NTF har alltid haft en bra relation till sina nordiska grannar och mot utvalda förbund utanför Norden. Jag tror att utveckling och innovation sker tillsammans – när vi lyfter, frågar, delar med oss och lär oss av varandras exempel. Kvalitetssäkring och vidareutveckling behöver ske genom kontakt med både nationella och internationella förbund. Norsk tennis behöver ha en bild av hur andra organiserar sig och jobbar med tennisskola, utbildning, anläggningsutveckling, turneringar och prestationsidrott. Såna referenser kommer ge oss en utgångspunkt och inspiration till utveckling och skapa en ännu högre kvalitet.

Samarbetar ni just nu med något annat land? Isåfall, med vilka och på vilka sätt?

Norsk tennis har samarbetat med flera länder, speciellt rund tränarutbildning och spelarutveckling (England, Belgien, Frankrike, Nederländerna, Kanada, Italien och Spanien). Ett gott exempel är spillerguiden.no som vi har byggt på den kanadensiska modellen samt utifrån det bäst fungerande från andra specialförbund inom norsk idrott.

Har ni något samarbete med Sverige, Danmark eller Finland?

Vi har ett samarbete knutet genom ”Nordiska Mästerskapen”. Även på ledarnivå har vi kontakt. Personligen tror jag att det finns en del outnyttjade möjligheter som kan vara spännande att se över framöver. Tränarutbildning är en möjlighet, speciellt på ”ITF level 3-nivå” och kanske genom ett samarbete med utövare som väljer bort college och går proffs efter juniortiden.

Har det förts någon dialog mellan länderna om eventuella samarbeten? (förutom det vanliga att alla ofta säger att ”det vore kul med samarbete”, men har ni på riktigt haft någon seriös dialog om något samarbete?)

Så vitt jag känner till, nej.

Vilket av länderna Sverige, Danmark och Finland känns mest aktuellt just nu att samarbeta med?

Det kommer ner till vad vi önskar. Sverige har nu infört ITF-utbildning, vilket vi haft i snart 15 år. Det är ett spännande område att se över möjligheterna till samarbete inom. Sverige har också mer erfarenhet och flera internationella arrangemang. Det hade varit spännande att både lära av och diskutera samarbete runt nationella och internationella arrangemang/tourer.

Vilket av länderna Sverige, Danmark och Finland tycker du just nu känns hetast och mest på frammarsch?

Alla länderna upplever tillväxt och utveckling av spelare/medlemmar. Padel har länge varit etablerat i Sverige och haft en solid tillväxt med antal banor och spelare. Detsamma sker i Norge och Danmark – Finland har jag inte full överblick över. Vem som är hetast och mest framgångsrik är inte helt lätt att svara på. Det kommer helt an på vilket område vi pratar om. Men oavsett, vi på NTF hejar på våra nordiska vänner både med hänsyn till kvantitativ tillväxt och till kvalitativ utveckling. Oavsett land så ska vi alla sälja tennis/padel som livslånga idrotter och ett ställe där vi kan träffa vänner livet ut. På prestationssidan är det väldigt trevligt att se att alla nordiska länderna har en topp 100-spelare eller är väldigt nära, antingen i singel eller dubbel. Det är väldigt glädjande att se!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s