Sverige om nordiska samarbeten

Inga kommentarer

En väg till framgång sägs ofta vara samarbete. Samarbete i alla dess former, både över klubb- och nationsgränserna. I år har flera av de nordiska länderna haft stora framgångar internationellt. Hur ser samarbetet ut länderna sinsemellan?

Jag kontaktade personen i rollen av, eller liknande, en generalsekreterare på alla de fyra nordiska tennisförbunden; Sverige, Norge, Danmark och Finland, och ställde frågor om just samarbete länderna emellan. Vi presenterar svaren varannan dag här på linuspabaslinjen.com.

Först ut: Sverige!

Namn: Christer Sjöö

Roll: Generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet

Hur ser Sverige på samarbeten över gränserna och mellan olika förbund?

Positivt och viktigt. I ett globalt perspektiv är Sverige att betrakta som en medelstor nation och för att kunna mäta oss med de största och bästa nationerna är samarbeten nödvändiga. 

Samarbetar ni just nu med något annat land? I så fall, med vilka och på vilka sätt?

De nordiska länderna är naturligt de nationer som vi har mest kontakt med, men vi står även nära nationer som Nederländerna, Belgien, Schweiz m.fl. Med de nordiska länderna har vi årligen en nationskamp för juniorer och en för veteraner. Tidigare hade vi också ett utbildningssamarbete där tränare besökte respektive lands tränarkonferenser. Samarbetet kan också bestå i att vi delar verksamhetsrelaterad information, exempelvis har Sverige delgivit Svensk Tennisrating till Finland och nu nyligen till Norge. Innan Coronapandemin samlades Generalsekreterarna en gång per år för att diskutera aktuella, nationella och internationella frågor. Liknande samtal förs också regelbundet mellan respektive lands ordförande.

Med övriga länder handlar samarbetena främst om utbytesmatcher för juniorlandslagen eller delgivning av information kopplat till utbildning. På funktionärssidan har vi också internationella utbyten med flera nationer som är viktiga i utvecklingen av nya funktionärer. Samarbeten behöver heller inte alltid ske via förbunden. Ett bra exempel är Multi SkillZ som vi hämtat från Belgien och Svensk Tennisrating som till stor del grundar sig på det holländska systemet.

Kan du ge ett eller flera exempel på något samarbete som Sverige skulle vara intresserade av att starta upp eller delta i med övriga nordiska grannländer?

Sverige är som sagt alltid öppet för samarbeten. Utöver verksamhetsrelaterade aktiviteter är det kommersiella fältet spännande. Ett bra exempel är när de nordiska länderna samverkade kring Next Generation-lägren, med en bank verksamhet i alla länder som huvudsponsor.  

Vilket av länderna Finland, Danmark och Norge känns mest aktuellt just nu att samarbeta med?

Alla länder är av intresse för Sverige, men självfallet ligger Norge och Danmark geografiskt mer lättillgängligt till. Tycker heller inte vi ska glömma Island som är en liten tennisnation men väldigt aktiv. Inte minst i det internationella arbetet. 

Vilket av länderna Finland, Danmark och Norge tycker du just nu känns hetast och mest på frammarsch?

Tennisen är just nu glödhet i Norden, och utöver de internationella framgångarna så råder det ett högt tryck på det egna utövandet. Är övertygad om att alla länder gör ett bra arbete men utan att vara insatt i detalj sneglar jag lite extra på Finland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s