Jonas Ronnhagen om tränarens betydelse

Inga kommentarer

För några veckor sedan uppmanade vi er läsare att skriva in och ge er syn på tränarens betydelse i olika åldrar. Johan Thorselius, tränare på TSK Malmen, skrev här om sina tankar i ämnet: https://linuspabaslinjen.com/2021/09/28/hur-stor-del-tycker-du-en-tranare-har-i-en-spelares-utveckling/

Mycket glädjande har Jonas Ronnhagen, chefstränare i Söndrums TK, skickat in sina tankar som vi ska ta del av här nedan. Han baserar sin insändare på de frågeställningar jag ställde i ingressen till den inledande texten.

Vad tycker ni själva? Dela med er till övriga Sverige och bidra till en ökad kunskap och ett större informationsflöde i svensk tennis. Maila din text + en bild till linus.se.eriksson@gmail.com så publicerar jag den inom kort. Texten behöver inte vara baserad på frågorna – känn total konstnärlig frihet hur ni vill formulera den.

Jonas Ronnhagen:

”1. Hur viktig är egentligen en tränare?

Jag tror att tränaren är viktig och skapar förutsättningar för spelaren. Men i klubbmiljö eller i vår klubb så delar vi på spelaren/spelarna i vår gruppträning i veckan. Vi är tre heltidsanställda tränare. Så jag är en del av spelarens utveckling. Tror även som spelare att det är viktigt att ha en idol/förebild att se upp till vilket jag själv hade som liten. De intresserade spelarna i vår klubb är duktiga på att själva söka upp information i de sociala medierna som finns och en del har även en förebild. Jag tror detta hjälper mycket med att bli bättre i tennis.

2. Spelar det någon roll vem som matar ut bollarna till en 14 åring?

Ne,j jag tror det är viktigt att vi som tränare i klubben hjälper t.e.x föräldrar som vill spela med sitt barn med vad du som tränare själv kört på banan och vad du vill förmedla vidare som tränare. Det blir vad föräldern kan köra med sitt barn när de tränar själva. Slagen är ändå så olik från slag till slag att du som spelare får vara beredd på olika situationer. Man kan alltid släppa boll, kasta boll eller starta boll och få till en bra matning oavsett vem som gör det. Bättre att man spela eller tränar oavsett om man är tränare eller har spelat förr som förälder så beror det mycket på spelarens inställning till passet. Ta med koner till banan och jobba på olika rörelsemönster på banan bara du förstå syftet som du vill åt som spelare. Där finns det många olika typer av övningar som man kan köra.

3. Hur viktig är tränarens kompetens för en 11 åring?

Klart att en 11 åring har mycket av framtiden framför sig. Tror att man får fråga den 11-åringen som det gäller men ju mer tid man får med en 11 åring desto mer trygghet bygger man upp tränare/spelare emellan varandra. Men jag tror att den är viktig.

4. Hur stor roll har egentligen Coachen i en internationell elit spelares resultat?

Tror det beror på hur länge man jobbat ihop vad tränaren eller coachen kan tillföra i match. Tror att har man en bra coach som gör en bra matchanalys och som är nördig i att kolla in motståndare i fråga så kan man använda sina egna styrkor och utnyttja motståndarens svaghet och dra fördel av det i t.e.x jämna matcher.

5. Om tränaren inte har så stor funktion, varför behöver den då utbilda sig egentligen?

För att tennisen är ett så passt brett område att kunna och ju mer kunskap du har i din bag desto mer kunskap kan du dela med dig av till din spelare. Som tränare ska du kunna svara på frågor om spelaren undrar något om tennis. Så klart vet man inte kan allt men ju mer man kan desto bättre. Plus att det alltid är intressant att möta andra tennistränare och bolla idéer och veta vad de gör i sin klubb och vad man kan ta med sig själv till sin egna.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s