Ordföranden har ordet! Jerry Andersson, Lilla Edets TK

Inga kommentarer

Namn: Jerry Andersson

Ålder: 51 år

Verksam i vilken klubb: Lilla Edets Tennisklubb

Egen tennisbakgrund: Ingen tennisbakgrund (ishockey).  Startade spela i samband med att min dotter började spela (ca 13 år sedan) och hon behövde då hålla igång under sommaren när klubben inte hade några träningar. Där efter har mitt intresse för egen tennis ökat till att jag försöker köra 2-3 gånger i veckan. Lite seriespel i regionen är det som blivit på tävlingsnivå. Få har dock sett fler tennismatcher på tv…

Yrke: Produktionschef Essity Health and Hygiene

Varför har du valt att vilja engagera dig som ordförande i styrelsen?

Det var egentligen av en slump då klubbens ordförande deklarerade att han skulle avgå och ingen annan var intresserad efter det har jag ju själv funnit intresset av att se hur man kan vara med och påverka vårt samhälle med idrott och aktiviteter så som man själv fick hålla på när man var liten. Vi är också en liten förening med dålig återväxt på engagerade medlemmar som visar intresse av att vara med och jobba ideellt (troligen inte ensamma om detta). Det  är ju också en ganska go känsla när man känner att man gör något som många uppskattar, då får man alltid lite ny energi.

Vad är er förenings största utmaning just nu och hur jobbar ni med den frågan i styrelsen?

I mer eller mindre skrivande stund är det tränarfrågan som engagerar mest då vår huvudtränare (bara en anställd tränare) valde att gå till en annan klubb varpå vi stod då utan tränare. Vi i styrelsen har letat men det är svårt att få någon att åka från storstaden till landet för att träna tennis, framför allt när vi har lite sämre arbetstider att erbjuda än storstäderna. Som det ser ut kommer vi inleda ett samarbete med en närliggande klubb och köpa tränartjänsten av dem.

Vad har ni i styrelsen satt för vision i tennisklubben och hur kom ni fram till den?

Då vi är en lite klubb har vi inga stora visioner utan snarare ett hopp om att kunna överleva och fortsätta att få barn och vuxna att spela tennis. Vi äger vår  hall och har därmed en ganska tuff uppgift att få allt att rulla på ekonomiskt.

Vad vill ni i er tennisförening vara för slags klubb? Vad är syftet med er verksamhet?

Vi vill vara en breddklubb där alla som vill träna / spela tennis ska får vara med oavsett ursprung och förutsättningar. Vi försöker ha våra träningsavgifter på en sådan nivå att alla ska ha möjlighet att deltaga. Syftet är att se till att det finns möjlighet till att idrotta med tennis för unga som gamla och att det finns aktiviteter för framför allt barnen istället för att de ska landa i soffan med tv-spel eller liknande. Alla behöver aktivera sig för att må bättre och där vill vi vara med och bidraga.

Vad skulle ni i er styrelse behöva hjälp med från regionen eller tennisförbundet?

För att vi ska få fler att vara intresserade av att spela tennis måste det finnas fixstjärnor för barnen att se upp till, där skulle jag vilja att förbundet jobbar hårdare med att supporta dessa spelare som eventuellt kan bli detta, det kommer på sikt gynna alla klubbar med större intresse för tennisen.

Vad skulle er tränarkår behöva hjälp med från regionen eller tennisförbundet?

Då vi precis inlett ett nytt samarbete med ett antal tränare har jag lite svårt att ge exakt svar på denna frågan men rent generellt är väl det man pratar om att ge våra tränare lite mer status vilket kanske skulle medföra att fler skulle kunna tänka sig att satsa på en tränarkarriär då det är väldigt ont om tennistränare.

Hur ser er styrelses samarbete ut med klubbens anställda personal?

Med vår tidigare tränare som slutade i juni har vi haft ett väldigt tätt samarbete. Framför allt jag och han då jag själv lägger mycket tid på plats i klubben. I en liten klubb är man allt från vaktmästare, banskötare till ordförande. Troligen kommer det bli ett nära samarbete även med de nya tränarna då jag gillar att  vara uppdaterad på hur det går och vad som händer med verksamheten.

Ofta hör man tränare i landet säga att det största problemet i ens arbete är styrelser som lägger sig i för mycket och att problemet ofta grundar sig i att styrelsen består av föräldrar som sätter sina egna barns tennis i främsta rummet. Hur ser du på den eventuella problematiken?

Det stämmer säkert på många platser då de flesta alltid vill sitt eget barns bästa i första hand vilket då gärna leder till suboptimering! Idag har ingen i vår styrelse några barn som deltager i klubbens verksamhet vilket gör att vi inte har det problemet just nu.

Hur får ni i styrelsen input och guidning i hur ni ska föra klubben framåt?

Framför genom allt egna initiativ, det är lite som att leda ett företag som man vill ska gå bra, det betyder glada medarbetare, nöjda kunder och en god ekonomi!

Jag utgår från att du arbetar ideellt för tennisföreningen. Hur fungerar det att kombinera med ditt övriga yrkesliv och vardag?

Jo, vi arbetar helt ideellt i vår styrelse, då man lägger en hel del tid så är det ju enklare då hela familjen är engagerad i klubben, det gör att man har förståelse för att det måste läggas mycket tid för att få det att fungera. Jag är på klubben minst tre gånger i veckan av olika anledningar.

Vad hoppas du att er klubb ska åstadkomma på kort sikt(1-3 år) och på längre sikt(3-6 år)?

Vi hoppas att vi fortfarande finns då det är tufft idag för alla idrottsföreningar och ännu tuffare för de mindre. Vi hoppas dock på att vi har ca 150 aktiva (max vad vi klarar av på två banor) och vi hoppas också att det finns en bra återväxt i föreningslivet då det annars kommer att dö ut, alla kan inte få betalt för allt man gör!

Hur insatt är du i Svenska Tennisförbundets färdplan ”Game Change 2030”? Ifall du vet vad den innebär, i vilken utsträckning känner du att den rör just er klubb?

Jo, jag har hygglig koll på den då jag satt med i styrelsen i Svenska Tennisförbundet Väst fram till augusti månad. Den ser ju bra ut på pappret men att omsätta den i verkligheten så att alla föreningar får del av den är något annat. 

Vi kommer försöka jobba med de bitar vi ser kan ge oss något, det är helt andra förutsättningar för klubbar med administrativa resurser och folk som har tennisen som jobb, då kan man nog leva upp till lite mer, vi har lite fler jordnära punkter att avverka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s