Stor ”take” på tävlingsplanering och allt som rör ämnet! Del4!

Inga kommentarer

En stor del av att vara en elitsatsande tennisspelare är planering. Träningsplanering i all ära, men du blir inte tennisproffs innanför din lokala tennisklubbs fyra väggar, utan det blir du ”on the road”. Men vad är en bra tävlingsplanering? Hur gör man den? Vad ska man tänka på? Ska du resa själv eller investera i att ha en coach med dig – vad finns det för fördelar och nackdelar? Och hur ofta ska coachen resa med?

Frågorna är många och komplexiteten stor! Här har vi samlat några av Sveriges mest erfarna och kunniga personer på ämnet för att fråga dem hur de ser på åtta olika frågor som har med tävlingsplanering och coachens roll på tävlingsresor att göra. Två nya frågor med svar publiceras fyra dagar i rad. Varje fråga syftar till elitsatsande spelare i äldre junioråldrarna eller i början av seniortiden.

Har ni inte läst de tre första delarna ligger de i arkivet. I de tre första delarna har vi fått svar på följande frågor:

Fråga 1: Hur har du skaffat dig kunskaper kring tävlingsplanering?

Fråga 2: Kan du ge några generella tips kring tävlingsplanering?

Fråga 3: Reflektera lite kring hur viktigt/oviktigt du tror det är att en spelare har en tränare att resa med på tävlingar och varför du tycker som du tycker?

Fråga 4: Hur många veckor bör en tränare vara med spelaren ”on the road” för att maximera spelarens satsning?

Fråga 5: När det gäller att resa på internationella tävlingar, kan du ge tre bra tips till tränare som är nya till att resa utomlands som kan vara bra att tänka på?

Fråga 6: Vad skulle du säga är viktigast, att ha ett bra upplägg med träning och tränare på hemmaplan eller ett bra upplägg med sitt team på resor?

”Expertpanelen”:

Mart Peterson: Coach åt Rebecca Peterson, Sveriges högst rankade damspelare. Coachat Rebecca under alla år

Richard Hansson: Fd coach på Tennisgymnasiet i Kramfors och Susanne Celik. Guru inom ämnet ”tävlingsplanering”

Magnus Ennerberg: Coach på Academy of KLTK

Linus Eriksson: Fd coach på akademier i Asien samt för en av Sveriges högst rankade spelare, Jacqueline Cabaj Awad

Erik Carlbom: klubbchef Åkersberga TK med uppdrag från SvTF och Tennis Stockhlm

Lars-Anders Wahlgren: fd tennisproffs samt Fed Cup-kapten och coach åt bla Sofia Arvidsson

Patrik Ragan: Tennisentusiast och sidekick i Tennisportalen

Yerko Müller: Chefstränare Södertälje Padel- & Tennisklubb

Robin Brage: Fd spelare 641 ATP, tränarbakgrund i Mälarhöjdens IK Tennis, Good to Great och nu i Södertälje PTK

Hur många tävlingar bör en elitsatsande 14-åring, 17-åring samt 20-åring spela på ett år?

Mart Peterson: Jag vet bara vad Rebecca gjort, så svaret blir detsamma som jag gav i en tidigare fråga kring hur hon tävlat i de olika faserna i sin karriär.

Richard Hansson: 14-åring tycker jag fortfarande det är viktigt att spela de största svenska tävlingarna. Internationellt kanske du kommer upp i15 stycken typ, per år. Bara för att du är yngre ska du inte tävla mindre än i äldre åldrar, men det blir fler tävlingar i Sverige. Som 17- 20-åringen tänker jag 25-28  tävlingar per år.

Magnus Ennerberg: Om slutmålet är att nå så långt som möjligt på ATP/WTA-rankingen måste man ju utgå från reglerna på den touren för en 20-åring, det vill säga ett rankingsystem som är uppbyggt på dina 19 bästa tävlingar för herrarna och 16 bästa för tjejerna. Det innebär ju i praktiken att en spelare som vill maxa sin ATP/WTA-ranking måste spela mer än dessa siffror då vissa tävlingar kommer gå dåligt. De seniorer som påstår att de proffs-satsar och spelar runt 15 tävlingar per år gör ju ingen riktig satsning, det är viktigt att förstå, man hittar inga ATP-poäng i sin TV-soffa. Titta på spelare som tar sig upp från future-nivå till challenger-nivå till exempel, hur stor andel av dom ligger under 30 tävlingar per år?

För en 17-åring är ju som sagt målet att förbereda sig för senior-touren och då måste man redan här ligga ute och tävla minst 20 tävlingar per år, en blandning av ITF Junior, Mästerskap på hemmaplan inklusive seriespel, Vinter/Sommar-tour samt eventuella Futures om man kommer in i.

För en 14-åring så är det viktigt att tänka på hur man kan hitta olika sätt att utmana spelaren i sin utveckling. Hur många ”utmanande matcher” kan man skapa samt vilken typ av utmaning vill vi ge spelaren? Vi kan dels ge spelaren utmaningen att hantera favoritskap där man får spela en tävling som favorit. Vi kan också ge spelare utmaningen att spela jämna matcher där tävlingen innehåller spelare på samma nivå. Sen kan vi också utmana spelaren genom att sätta dom mot spelare som är en nivå över. En välgjord planering för en 14-åring hittar en bra balans mellan dessa typer av tävlingar. Här är det ju svårt i det svenska systemet som är så extremt fokuserat på spelares åldrar i tävlingstennisen istället för att skapa tävlingar som bygger på spelares spelnivå.

Linus Eriksson: Vad gäller 20-åringen så utgår jag från att den gör en heltidssatsning för att nå så långt som möjligt på den professionella touren. Då måste vi veta att det är de 19/16 bästa resultaten som räknas in i rankingen (kille/tjej), varpå jag brukar tänka att man ska ligga på runt 25 tävlingar på ett år för att ge sig själv en ärlig chans att bygga en ranking över en 12-månaderscykel. Helst inte färre tävlingar, men gärna några fler beroende på resultaten. Har du vunnit och gått långt i en massa så kan du spela lite färre, men har du förlorat i första rundan i 15 av de 25 tävlingarna skadar det inte att spela några fler.

För 17- och 14-åringar är jag för dåligt insatt för att kunna svara på. Men som 17-åring tänker jag att det mycket handlar om att lära sig livet som tennisproffs och att lära sig ligga ute och tävla, så gissningsvis ungefär samma mängd tävlingar men en blandning av junior- och seniortävlingar och en blandning av svenska och internationella. Runt 100 matcher per år tycker jag man kan tänka som 17-åring.

Erik Carlbom: Här är svårt att ange exakt siffra per ålder då varje individ har olika förutsättningar med tanker på skola, ekonomi och annan sparringmiljö. Jag tycker att riktmärket kring 100 -120 matcher per år är en bra vägledning oavsett ålder och då såklart i nivå med att det också är bra matcher för sin utveckling. Matcher där jag vinner eller förlorar 6-0,6-0 ser jag inte som att de skall ta någon större del av den totala matchkvoten på ett år.  Vi vet att de bästa juniorerna i världen runt 15 år tävlar omkring 25-30 internationella tävlingar/år och det är mot dessa vi konkurrerar mot. Här tror jag att vi i Sverige kanske har svårt att följa med i tidig ålder med tanke på skolsystemet, få internationella tävlingar på hemmaplan och begränsad ekonomi men det är då viktigt att hitta rätt nivå och utmaning i sitt tävlande på hemmaplan samt att ändå tidigt komma ut och spela mot internationellt motstånd.

Lars-Anders Wahlgren: Oftast har du skola som du måste ta hänsyn till. För mig är 14 och 17 år en utvecklingsprocess där man skapar sig erfarenhet och bygger upp sig fysiskt. Alla tävlingar kostar pengar och man tjänar inget så det är lätt att bränna ut sig och spendera mycket pengar. Men det finns ju internationella tävlingar i alla åldrar nu. 20 år är det full fart och då tänker jag att man spelar cirka två tävlingar följt av två träningsveckor i månaden vilket innebär cirka 24 tävlingar på 1 år.

Patrik Ragan: Mellan 20-30. Desto yngre du är så är det färre tävlingar, men när du är uppe i 20-årsåldern tycker jag definitivt du ska ligga runt 30 tävlingar per år.

Yerko Müller: Det varierar lite. När man är 14 så kanske mellan 14-18 tävlingar. Mellan 17-20 år mellan 20-22 tävlingar. När du är äldre så hitta en plan mellan 22-30 tävlingar, men allt hänger på hur många matcher du vinner i varje tävling. Vinner du många matcher kan du spela färre tävlingar, men vinner du inte mer än 2-3 matcher per tävling så är det bra att spela fler tävlingar. Men hela tiden göra en bra periodisering så det blir rätt.

Robin Brage: För mig blir det viktigare att prata matcher och inte tävlingar . 

Alltid svårt att säga hur många tävlingar man ska spela . Det man har sett på många spelare som har blivit bra är att dem  tidigt har spelat väldigt mycket matcher i tidiga åldrar och att det har hållit i sig hela vägen upp som senior också . Jag skulle säga minimum 100 matcher /år under juniortiden och se till att matcherna blir blandad nivå med uppåt , nedåt och på din egna nivå.

Några tips att tänka på om spelaren förlorat i en tävling och man är kvar utomlands i väntan på nästa tävling veckan därpå?

Mart Peterson: Träna till nästa tävling!

Richard Hansson: Då blir det träning såklart. Har man en bra bakgrund av en hög träningsmängd så kan du köra tre pass om dagen – två tennispass och ett fyspass. Få in mycket matchsspel, givetvis mot olika spelare som är på plats som också torskat. Du ska spela en tävling igen, så då är det match du ska spela. Plus självklart jobba på saker ihop med din tränare om du har coach. Då tycker jag du ska fokusera främst på vapen.

Magnus Ennerberg: Analysera och sen upp på hästen igen…. En övervägande majoritet av alla tävlingar slutar ju med en förlust för spelaren, därför är det viktigt att inte vara kvar länge i besvikelse/ilska/nedstämdhet utan att man gör en så bra analys som möjligt för att sedan skapa ny energi för nästa dags träning, och sen är det bara att:
Träna Träna Träna.
Räkna hur många dagar det är till nästa match och lägg upp en träningsplanering utifrån det. Hinner man köra 3 dagar riktigt tuff och bra träning så kör man på rejält och sen kanske  1-2 dagar med lite mindre belastning som ska göra spelaren redo för match.

Generellt tror jag det kan vara bra under tävlingsresorna att försöka träna mycket på sina vapen och de delar som är viktiga att vara bra på för att vinna matcher, inte bara stå och gnugga sin svaghet. Svagheter får man jobba med under träningsperioderna, vid tävlingsresor är det viktigt att jobba med spelet kring serve och retur samt bygga upp en riktigt stark tro på sina vapen och sina favoritmönster.

Linus Eriksson: Träna! Jag vet, det finns inget värre än att behöva gå tillbaka till anläggningen morgonen därpå efter en förlust och man ser spelare bolla in inför sina matcher medan man själv är utslagen. Det är nu det är bra att ha en coach med sig som kan pusha dig som spelare till att kliva upp på hästen igen och hitta motivation till att jobba stenhårt för att bli bättre. För det finns inga genvägar, det är bara att gnugga vidare. Ett tips är också att inte glömma den fysiska biten. Är ni ute flera veckor i rad behöver ni ta ansvar för att hålla fysiken uppe och helst fortsätta utveckla den. Reser ni 30 veckor per år är det en för stor del av året för att inte utvecklas på. Så efter en förlust kanske det är bra att direkt gå på fys då det inte är lika attraktivt att jobba tunga fyspass om du har match dagen efter. 

Ett tips för dig som coach är att om du bara har ett antal veckor du kan vara iväg med din spelare på tävlingar, eller om spelaren har en tight budget och behöver vara ekonomisk så kan du skippa att stanna kvar på ert tävlingsblocks sista tävling. Till exempel, ska din spelare tävla tre veckor så kan du vara kvar de första fjorton dagarna och boka din hembiljett söndag före sista tävlingsveckan börjar. Din största funktion är mellan tävlingarna – den sista veckan ska ändå spelaren flyga hem efter förlust och då kan det vara en idé att du står över sista veckan om du ändå inte kan vara med konstant. Likaså är din funktion inte lika stor om det bara är en tävling spelaren ska spela på resan.

Plus, om du har förlorat och har några dagar till nästa match: glöm inte att du är priviligerad som får resa runt i världen – ta chansen att lägga en halv dag på lite sightseeing och skapa minnen för livet.

Erik Carlbom: Hemma eller borta så skulle jag säga, upp på tuppen igen!! Ta chansen när du är på tävling att nyttja både anläggningen och spelarna på plats för att träna så mycket du orkar. Det finns alltid någon som är i samma situation som dig. Det är lätt att ta en extra vilodag men det är som att man siktar på betyget C istället för A inför nästa och nästa tävlingsutmaning. Förberedelser är allt inför en tävling och dessa startar dagen efter eller samma dag efter avslutad tävling.  Här tror jag du har lättare att hitta träningsmöjligheter om du som spelare/team har gjort ett bra intryck på arenan dagarna innan du blev utslagen som jag skrev i frågan om vad en ”ny” tränare utomlands bör tänka på. Lyckas man ge avtryck blir du också attraktiv att träna med.

Lars-Anders Wahlgren: Allt beror på var och när, men vila en dag och ha lite roligt med sightseeing med mera, sen träna mycket med andra spelare, gärna med de som är bättre och kvar i tävlingen så höjer det din mentala nivå.

Patrik Ragan: Egentligen att fortsätta träna där du är och utnyttja de faciliteterna som finns och träna med de andra spelarna som är på plats. Grinda vidare ihop med din tränare som pushar dig.

Yerko Müller: Det har hänt många gånger att du torskar första matchen i kvalet och då har du många dagar du behöver vänta till nästa tävling. Då är det viktigt att tillsammans med din spelare planera hur dagarna ska se ut och lägga in träningspass med andra sparringpartners och lägga in fysträning med hjälp av fyscoachen ni jobbar med för bra program. Det är många spelare som inte vågar jobba fys ute på tävlingar men jag tycker man behöver det, men hela tiden med en bra plan så du hinner återhämta dig och är fräsch för nästa tävling.

Robin Brage: Viktigt att vara noggrann med planeringen så att varje dag mellan matcherna är planerade och man jobbar med rätt saker.

Att vara ute på tävlingar är en perfekt möjlighet att leva som ett proffs och få möjlighet att träna med många olika spelare.

Se till att fortsätta jobba med processen där det är väldigt lätt att glömma fysen under tävlingar, många kommer hem efter några veckor och får” börja” om lite med fysen.

Se till att i minsta fall bibehålla fysen under tävlingar, ha alltid med ditt fysupplägg/ program. 

Mitt stora tips är att njut när ni tränar, tävlar och reser, skapa bra rutiner och bra vanor , lyssna på er själva och ert team ,våga gå er egna väg och tro på er själva för detta är världens roligaste yrke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s