Stor ”take” på tävlingsplanering och allt som rör ämnet! Del3!

Inga kommentarer

En stor del av att vara en elitsatsande tennisspelare är planering. Träningsplanering i all ära, men du blir inte tennisproffs innanför din lokala tennisklubbs fyra väggar, utan det blir du ”on the road”. Men vad är en bra tävlingsplanering? Hur gör man den? Vad ska man tänka på? Ska du resa själv eller investera i att ha en coach med dig – vad finns det för fördelar och nackdelar? Och hur ofta ska coachen resa med?

Frågorna är många och komplexiteten stor! Här har vi samlat några av Sveriges mest erfarna och kunniga personer på ämnet för att fråga dem hur de ser på åtta olika frågor som har med tävlingsplanering och coachens roll på tävlingsresor att göra. Två nya frågor med svar publiceras fyra dagar i rad. Varje fråga syftar till elitsatsande spelare i äldre junioråldrarna eller början av seniortiden.

I de två första delarna har panelen fått svara på följande frågor:

Fråga 1: Hur har du skaffat dig kunskaper kring tävlingsplanering?

Fråga 2: Kan du ge några generella tips kring tävlingsplanering?

Fråga 3: Reflektera lite kring hur viktigt/oviktigt du tror det är att en spelare har en tränare att resa med på tävlingar och varför du tycker som du tycker?

Fråga 4: Hur många veckor bör en tränare vara med spelaren ”on the road” för att maximera spelarens satsning?

Har ni inte läst de två första delarna ligger de i arkivet. Nu är det dags för två nya frågor! Nu kör vi!

”Expertpanelen”:

Mart Peterson: Coach åt Rebecca Peterson, Sveriges högst rankade damspelare. Coachat Rebecca under alla år

Richard Hansson: Fd coach på Tennisgymnasiet i Kramfors och Susanne Celik. Guru inom ämnet ”tävlingsplanering”

Magnus Ennerberg: Coach på Academy of KLTK

Linus Eriksson: Fd coach på akademier i Asien samt för en av Sveriges högst rankade spelare, Jacqueline Cabaj Awad

Erik Carlbom: Klubbchef Åkersberga TK med uppdrag från SvTF och Tennis Stockhlm

Lars-Anders Wahlgren: Fd tennisproffs samt Fed Cup-kapten och coach åt bla Sofia Arvidsson

Patrik Ragan: Tennisentusiast och sidekick i Tennisportalen

Yerko Müller: Chefstränare Södertälje Padel- & Tennisklubb

Robin Brage: Fd spelare 641 ATP, tränarbakgrund i Mälarhöjdens IK Tennis, Good to Great och nu i Södertälje PTK

När det gäller att resa på internationella tävlingar, kan du ge tre bra tips till tränare som är nya till att resa utomlands som kan vara bra att tänka på?

Mart Peterson: Jag har inga bra tips. Gör som ni brukar göra.

Richard Hansson: Åk minst två veckor i rad till ett ställe. Åk inte bara för en vecka, för torskar du i kvalet och åker hem får du inte ut någonting av resan. Har du minst en vecka till så har du åtminstone fem dagar att göra någonting med resan, då har du fem dagar av världens bästa träningsläger där du kan sparra och träna med internationella spelare.

När du väljer tävlingar kan du kolla hur många banor anläggningen har, för det påverkar hur du kan träna. Och är du helt ny på touren så kan det vara bra att åka på en all inclusive-resa. Då har du har gym, det är enkelt med maten, alla spelare på samma ställe och alla tränare bor där så du lätt kan sno åt dig tips.

Magnus Ennerberg: Förbered dig noga, använd Google Maps/Earth för att få en bild över stället man ska till. Hur nära ligger boendet och banorna? Finns restauranger och sådant i närheten, hur mycket banor finns på anläggningen, finns det andra banor i närheten? Kan jag förboka träningsbanor första dagen? Ha med några rör med bollar av rätt märke då träningsbollarna kan vara risiga.

Var social och bjud in andra spelare och tränare för inbollningar och träningar så man ökar sitt nätverk samt har lättare att hitta träningspartners och eventuella dubbelpartners framöver. Åker man med exempelvis två spelare så kan man ge spelarna i uppgift att själva hitta nya träningspartners inför nästa dag så att man inte bara tränar med varandra hela tiden.

Var på hugget vid bokning av träningsbanor. Vissa tävlingar är det rent slagsmål för att få tag i träningsbanor, försök få en bra relation med tävlingsledningen så man vet när bokningsschemat kommer samt var snabb som en kobra med att boka träningsbanor.

Erik Carlbom: 1. Var ödmjuk och vänlig och sug åt dig genom att ta kontakt med andra coacher.

2.Tro inte att alla är bättre än du själv! Visa ödmjukt självförtroende och intala både dig själv och dina spelare att det ÄR MÖJLIGT!! Tro på det du gör!!

3:Sätt som mål att sätta ett avtryck när du/ni som grupp lämnar tävlingen ex.vis få andra nationer att tycka vad svenskarna krigade hårt under veckan eller vilken teamkänsla Sverige gav uttryck för. Det kommer sätta Sverige på kartan och ge spelarna och dig själv ännu större självförtroende framåt. 

Linus Eriksson: 1) Ha med dig några bollrör av samma märke som tävlingen spelas med. Vissa tävlingar är generösa med fräscha bollar medan andra är riktigt snåla med det. Om du dessutom kommer någon dag före tävlingen startar är det inte säkert de lånar ut bollar alls. Så, ha med dig några egna bollrör, de kan dessutom vara bra att ha om du ska nöta på något ensam med din spelare under tävlingens gång.

2) Försök boka helbana så ofta det går för träning. Ibland är det omöjligt att få till träning utan att behöva dela bana med två andra, men var redo att gå upp tidigt på morgnarna för helbana, det är det värt. Ett tips är också att träna på tider som inte är så attraktiva. Till exempel mitt på dagen under lunchtid eller senare på kvällarna. De flesta spelarna gillar att träna på förmiddagen och sen ett pass efter lunch för att sedan åka tillbaka till hotellet. Tränar du då istället under lunchen samt efter att övriga spelare åkt tillbaka så har du ofta anläggningen för dig själv.

3) Ha med egna fysredskap som gummiband eller mindre redskap. Det är långt ifrån alla anläggningar som har gym att tillgå och är du ute många veckor i rad är det jobbigt om du bara har egen kroppsvikt att tillgå. Gummiband tar ingen plats och du kan göra relativt mycket med dem.

Lars-Anders Wahlgren: Försök att göra det bra och billigt, gärna i samma land och kontinent. Prata gärna med andra tränare och låt spelaren träna med andra spelare.

Patrik Ragan: Det är svårt för mig att säga som inte har haft den rollen, så den frågan hoppar jag över.

Yerko Müller: Det viktigaste är att försöka hitta ett bra schema för spelarna där du kan få in många timmar både förmiddag och eftermiddag när det inte är matcher. Hitta bra sparring, gärna med spelare från olika länder och olika spelstilar. Variera träningen, det får inte bli samma hela tiden. Försöka hitta tid till att jobba med specifika övningar spelaren behöver, men framförallt passa på utomlands att spela mycket poäng med serve. Det är rätt många gånger vi underskattar fysträningen. Tycker det är minst lika viktigt, kanske ännu viktigare när vi är iväg, att hålla kroppen fräsch och aktiv inför träningarna och matcherna.

Robin Brage: Träna mycket med andra spelare från olika länder och med olika spelidentitet

Träffa , prata och utbyt erfarenhet med andra tennis/fystränare , ta vara på varje tillfälle man får till att utbilda sig

Många känner sig trygga och hemma när vi tävlar och tränar i Sverige . Tror det blir extremt viktigt att försöka nå dit att vi känner likadant när vi är utomlands och tränar / tävlar eller att till och med att försöka få borta att bli ”hemma ”

Vad skulle du säga är viktigast, att ha ett bra upplägg med träning och tränare på hemmaplan eller ett bra upplägg med sitt team på resor?

Mart Peterson: Jag tror inte det finns något bra recept här på upplägg. Alla är olika som personer och man får se till varje individ vad som främst behövs.

Richard Hansson: Om du måste välja så tänker jag så här: har du ett bra upplägg på tävling så har du även ett bra upplägg på träning, eftersom du även kan träna mycket på tävlingsresor. Men har du ett bra upplägg på träning hemma i Sverige så är det bara veckorna hemma du har det, och mycket tid hemma går bort för annat. Har du varit iväg på ett tävlingsblock kanske du vill vila några dagar när du kommer hem, träffa familj och vänner, fokusera på fysträning med mera. Så en bra situation för ditt resande går i första hand.

Magnus Ennerberg: Behöver du syre eller vatten för att överleva?
Att ha ett bra träningsupplägg på hemmaplan är såklart viktigt men finns det inga bra tävlingar att sikta in sig på eller lära sig utav så kommer motivationen i träningen troligtvis sjunka rejält. Har man å andra sidan ett bra tävlingsupplägg men ingen ”verkstad” att åka hem till mellan tävlingarna för att trimma motorn så kommer man nog inte kunna ta nästa steg heller.

Måste jag välja så skulle jag säga att för spelare yngre än 14 är det viktigare med en bra hemmiljö för att kunna ha grym kvalitet i dagliga träningen under de åren då spelaren får sin stora skolning och när de viktiga grunderna sätts. För spelare från 15 och äldre så ska man mer och mer befinna sig i tävlingsmiljö och den träning som ska göras med dessa spelare är lättare att göra ”on the road”.

Linus Eriksson: Både och, såklart, men måste jag välja så ett bra upplägg på resor. Har du en coach som du kan resa med 30 veckor på ett år så kommer ni tillbringa oerhört mycket tid ihop och träna väldigt mycket mellan matcher och tävlingar. När tränare pratar om upplägg för spelare fastnar man lätt i hur det ser ut på hemmaplan, men ingen blir proffs innanför de fyra väggarna i den lokala tennishallen. Du blir tennisspelare ute på tävlingar, därför är det viktigare att se om sin ”set up” vad gäller resandet. Är ni ute fyra veckor i rad kommer ni träna jättemycket även under resan. ”Verkstaden” där ni jobbar på att utveckla spelet blir mobil och kan användas öven på resor.

Ett tips för tränare är också att kan du inte vara med på varje tävling så välj att resa med på turneringar där spelaren verkligen behöver dig och kanske inte ens kan resa till själv. Det vill säga, ska du stå över något så stå över tävlingar på svensk mark. Om det är enkelt för dig att följa med är det säkert så pass enkelt att spelaren klarar sig utan dig också. Väljer du mellan Jönköping och Kina, åk hellre med till Kina – i Jönköping klarar sig spelaren utan dig. Om du måste välja, vill säga.

Erik Carlbom: Här får jag förutsätta att spelare också till 100% kan ta till sig båda uppläggen. Vi kan skapa fina upplägg men utan miljön att som spelare gå in och leverera 100% närvaro så spelar uppläggen ingen roll. Generellt har vi i Sverige de sista åren enligt mig tävlat för lite utomlands (de spelare som har där att göra) och då blir hemmamiljön den viktigaste med tanke på att det är där spelaren befinner sig mesta dels av tiden. Det hade såklart varit bättre om spelaren hade kunnat lega ute längre perioder och oftare och då hade också upplägg med sitt team på resor blivit viktigare. Utgår man från en tävlingsplanering om 25-30 veckor så är det logiskt att båda uppläggen är lika viktiga med tanke på att året innehåller 52 veckor.

Lars-Anders Wahlgren: Träning på hemmaplan är superviktigt med ett bra upplägg med fysio , fystränare, sparring med mera. Det är oftast enklare och billigare att ha ett bra upplägg på hemmaplan, när man reser blir det dyrare och skapar. Det finns en känsla av att du får vara glad de gångerna du kan ha med någon.

Patrik Ragan: Jag skulle säga på resor för tanken är att resor ska vara övervägande delen av din tid. Träningen på hemmaplan ska vara en mellanlandning så fokus bör vara på teamet på resorna.

Yerko Müller: Båda är viktiga. Det är svårt att välja. Jag är 50 år och kan konstatera att vi ofta har bra upplägg på hemmaplan men inte haft chansen eller ekonomi att vara med lika ofta på resor som vi tränare skulle vilja. Det finns en större chans för spelarna att spela taktiskt smartare om de har en coach med sig.

Robin Brage: Båda två är så klart viktiga , inget av det är bra utan det andra. Tror det är lite olika beroende på ålder och personlighet , hur miljön hemma utan coach ser ut och vilken stadie man är i karriären.

Har du yngre juniorer där fokus är att jobba med att sätta grunder i tekniken , taktiken och det mentala samt jobba med värderingar och skapa förutsättningar för att bli en bra tävlingsspelare som presterar så måste basen hemma med upplägget med tränare finnas på plats.

Men om man är i äldre junior åldern eller början på senioråldern och har en miljö / atmosfär med bra sparring och träning  på hemmaplan och är självgående då tror jag det dem flesta har ett stort behov av att ha med sig sitt team på tävlingar / resor .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s