Stor ”take” på tävlingsplanering och allt som rör ämnet! Del2!

Inga kommentarer

En stor del av att vara en elitsatsande tennisspelare är planering. Träningsplanering i all ära, men du blir inte tennisproffs innanför din lokala tennisklubbs fyra väggar, utan det blir du ”on the road”. Men vad är en bra tävlingsplanering? Hur gör man den? Vad ska man tänka på? Ska du resa själv eller investera i att ha en coach med dig – vad finns det för fördelar och nackdelar? Och hur ofta ska coachen resa med?

Frågorna är många och komplexiteten stor! Här har vi samlat några av Sveriges mest erfarna och kunniga personer på ämnet för att fråga dem hur de ser på åtta olika frågor som har med tävlingsplanering och coachens roll på tävlingsresor att göra. Två nya frågor med svar publiceras fyra dagar i rad. Varje fråga syftar till elitsatsande spelare i de äldre junioråldrarna eller i början av seniortiden.

Igår fick panelen svara på frågorna:

Fråga 1: Hur har du skaffat dig kunskaper kring tävlingsplanering?

Fråga 2: Kan du ge några generella tips kring tävlingsplanering?

Har du inte läst del1, sök upp den i arkivet. Idag är det dags för två nya att bita tag i. Nu åker vi!

”Expertpanelen”:

Mart Peterson: Coach åt Rebecca Peterson, Sveriges högst rankade damspelare. Coachat Rebecca under alla år

Richard Hansson: Fd coach på Tennisgymnasiet i Kramfors och Susanne Celik. Guru inom ämnet ”tävlingsplanering”

Magnus Ennerberg: Coach på Academy of KLTK

Linus Eriksson: Fd coach på akademier i Asien samt för en av Sveriges högst rankade spelare, Jacqueline Cabaj Awad

Erik Carlbom: Klubbchef Åkersberga TK med uppdrag från SvTF och Tennis Stockhlm

Lars-Anders Wahlgren: Fd tennisproffs samt Fed Cup-kapten och coach åt bla Sofia Arvidsson

Patrik Ragan: Tennisentusiast och sidekick i Tennisportalen

Yerko Müller: Chefstränare Södertälje Padel- & Tennisklubb

Robin Brage: Fd spelare 641 ATP, tränarbakgrund i Mälarhöjdens IK Tennis, Good to Great och nu i Södertälje PTK

Reflektera lite kring hur viktigt/oviktigt du tror det är att en spelare har en tränare att resa med på tävlingar och varför du tycker som du tycker?

Mart Peterson: Självklart är det viktigt att tränaren ser matcher. Hur ska vi annars kunna träna på det vi behöver träna på? Väldigt ofta har spelaren en annan bild av vad som händer på banan än du har. Helst ska den resande tränaren vara en tränare som jobbar med spelaren dagligen, inte bara en reseledare. Frågan vi ofta ställs inför är dock ifall vi har råd med det? Men hur ska våra bästa spelare kunna gå genom dagens tennisdjungel utan tränare? Även om tränaren är med på resorna finns inga garantier för spelarna att klara av att nå topp 100, men ensamma tror jag chanserna för dem är mikroskopiska. Hur man ska lösa de ekonomiska frågorna har jag inget svar på. Det finns många kapitalstarka tennisälskare samt stora företag i Sverige…men vi skulle behöva någon som tar tag i det på riktigt. Händer inget på den här biten kommer vi nog stå inför samma problem och ställa samma frågor om tio år som vi gör idag, samt höra liknande berättelser som börjar med ”och vad hände sen…?”

Richard Hansson: Jag tror det är jätteviktigt. Svårigheten för svenska spelare är att det finns för få tränare som själva har ambitionen. Är du en spelare som har internationella ambitioner behöver du ha en tränare som också har internationella ambitioner. Även om du gillar din hemmatränare, saknar den tränaren en vilja att resa så tror jag du behöver någon som vill ge sitt liv för det här. Att man hittar den typen av tränare som vill investera i sig själv.

Magnus Ennerberg: Att ha med sig en tränare är ju en lyx som kan hjälpa spelaren väldigt mycket. Personligen tycker jag det är otroligt viktigt att se spelarna jag tränar i match så ofta som möjligt för att få information jag kan använda i vår träning. Vad fungerar bra, vad fungerar inte bra och varför kan det vara så? Det är även viktigt att hela tiden hålla sig uppdaterad med att göra en omvärldsanalys för att se hur tennisen ser ut live på olika nivåer. Om en tränare inte ser bra internationell juniortennis live kontinuerligt tror jag det blir svårt att hjälpa spelare på hemmaplan som försöker nå den nivån.

Utöver det jag själv ser från tränarrollen så får jag även möjlighet att efter matcherna höra hur spelaren analyserar matchen och vi kan sedan jämföra om vi ser på matchen på samma sätt. Min erfarenhet är att ju större samsyn tränaren och spelaren har på insatsen desto bättre utveckling kan man få över tid då båda är överens om vilka saker som ska förbättras.

Den tredje delen är att när en coach är med på resorna kan man ju direkt gå ut och träna på de saker man tar med sig från matchbanan samt man kan emotionellt supporta ”live” på och utanför banan. När man reser med spelaren har man ofta mer tid att lära känna spelarens personlighet bättre samt man får en starkare relation med spelaren.

Linus Eriksson: Att ha en tränare med sig är oerhört viktigt. Inte varje vecka, men majoriteten av veckorna. Ni som läst min intervjuserie ”Vad hände sen?” har säkert lagt märke till att en stor majoritet av spelarna nämner som en anledning till att de inte nådde världstoppen att de saknade en coach att resa med, att de inte haft någon struktur i sin satsning och att de känt sig ensamma på touren. Som en person uttryckte det: ”jag spelade och reste runt utan kompass.”

Leta efter en tränare med samma ambitionsnivå som du själv. Har du internationella ambitioner som spelare ska du ha en tränare som också har internationella ambitioner.

Att vecka ut och vecka in resa ensam är varken lätt eller utvecklande. Ska du utvecklas som spelare är det positivt både att ha någon att diskutera och analysera matcher med, men framförallt för träningsbiten – att mellan matcher kunna träna på att utveckla ditt spel ihop med någon som bryr sig. Har du förlorat tidigt en vecka är det inte alltid lätt att hitta träningspartners för fyra timmar tennis per dag som vill göra exakt det du behöver på träningsbanan, då är det lättare att ha en coach med sig som du kan arbeta på ditt spel med. Och även rent känslomässigt i framförallt motgång – någon du kan gräva ner huvudet tillsammans med och skapa en känsla av ”nu ska vi köra och komma tillbaka ännu starkare nästa vecka”. Den känslan är inte lika lätt att finna om du är helt själv på ditt hotellrum och inte hittat någon att träna med imorgon när klockan närmar sig läggdags. Det finns en anledning till att världsspelarna investerar stora summor i ett team omkring sig. Det är inte för skojs skull, utan för att ingen gör en sådan här resa själv.

Erik Carlbom: Min erfarenhet är att finns kemin mellan spelare och tränare där spelaren har förtroende för sin tränare kan det vara skillnad mellan framgång och motgång. Nu pratar jag äldre juniorålder och här tror jag det kan skilja till en spelare med mer erfarenhet. Under juniortiden har tränaren ett stort ansvar att leda spelaren i allt kring tävling/resande/möta andra kulturer osv för att skapa trygghet och utveckling.  Jag är övertygad om att de flesta spelarna trivs bäst i någon form av grupp. Det är så alla föddes in i tennisen och det är så man från tidig ålder har skolats in i sporten. Den försvinner inte för man blir en elitidrottare upp i åldern. Ensam är sällan stark utan kan man resa i sammanhang med tränare eller andra i sitt team inkluderat andra spelare så är min övertygelse att det skapar en positiv miljö som gör att du som spelare också lättare att tro på sig själv och ta nästa nivå. Det taktiska framför allt är svårt för en spelare att fullt utveckla om du inte kan bolla det med din tränare som sett och upplevt matchen live med spelaren.

Lars-Anders Wahlgren: Det är bra att åka själv ibland , men med tränare blir det oftast bättre resultat. Det ger trygghet och det lilla extra som gör att man vinner tuffa matcher. Det ekonomiska spelar stor roll och man måste känna att man har råd till tränare som spelare annars blir det bara stress.

Patrik Ragan: Att ha med sig en tränare tror jag definitivt är viktigt. Då drunknar man inte i sina egna tankar och det finns någon där som kan stötta, pusha och komma med idéer. Jag tror det är jätteviktigt.

Yerko Müller: Det är oerhört viktigt att coacherna är på plats. I Sverige har många spelare ett bra upplägg på hemmaplan men så fort det kommer både nationella- eller internationella tävlingar så är tränaren sällan på plats. Då blir det svårt. Även om en spelare kan ge en analys om sin match eller berätta hur det går när de är iväg själva kan du aldrig få samma bild. Jag tror det är viktigt att vi är med.

Robin Brage: Självklart väldigt viktigt för både tränaren och spelaren att tränaren är med. 

Dels för tränaren att se kvittot på allt man gjort / jobbat med , även se hur spelaren agerar i ”skarpt läge ” och alla mentalt tuffa situationer som dyker upp.

Viktigt att tränaren uppdaterar sig om hur det faktiskt ser ut ute på tävlingarna på dem olika nivåerna. 

Viktigt för spelaren att känna stöd från tränaren och att man kan tillsammans jobba med processen på tävlingar också , att få ett öga till  som ser matcherna och motståndarna och tillsammans analysera matcherna och alla andra spelare i tävlingen .

Efter tävlingen / resan är det viktigt att sätta sig ned och sammanfatta och blicka framåt mot vad nästa steg blir. 

Hur många veckor bör en tränare vara med spelaren ”on the road” för att maximera spelarens satsning?

Mart Peterson: Helst alla veckor. Men det kan vara svårt i praktiken.

Richard Hansson: Om spelaren ska spela 27-28 tävlingar på ett år så skulle jag säga att minst 8-10 veckor ska vara med coach. Det är bra att åka själv ibland också och ta eget ansvar för träning med mera.  

Magnus Ennerberg: I en perfekt värld skulle alla svenska spelare ha sin egna coach med sig en majoritet av tiden men det är ju extremt tufft att få till ekonomiskt och planeringsmässigt. För att få det att fungera i praktiken tror jag det underlättar om man är en liten grupp av spelare som är på ungefär samma nivå och att man är mer än en coach som kan resa med spelarna under året. Kan man ha med sig en coach på 75% av resorna tror jag det är väldigt bra. Ibland måste man få träna på att ta eget ansvar fullt ut som spelare också.

Linus Eriksson: Det ultimata vore 100% av alla veckor. Som junior kan det absolut finnas en mening i att göra någon resa emellanåt själv för att lära sig ta ansvar och växa som person, men som senior är det optimala att resa med coach 100 % av veckorna, vilket självklart är tufft både ekonomiskt och planeringsmässigt att lösa.

Ska man göra det i team behöver alla spelarna vara på samma rankingnivå och vilja spela på samma underlag, vilket är smått på osannolikt att det kommer ske. Därför bör man se sig om efter ett team som antingen har flera tränare att tillgå och där de har en plan för hur det strukturella ska lösas, alternativt resa med en egen tränare. Jag har haft som utgångspunkt att ungefär 65-80% alla tävlingsresor ska min spelare ha mig med sig. Den lägre siffran är lite i underkant mot vad man borde ligga på om man ska vara helt seriös med sin proffstennis, kan jag tycka.

Vill en tränare ha lön för att resa är det såklart extremt svårt som privatperson att kunna finansiera det, så istället kanske du ska leta efter en riktigt taggad och engagerad tränare tränare som kan tänka sig att resa utan lön med bara utläggen betalda?

Att resa med en tränare man normalt sett inte har som coach i vardagen är mer ”att släcka en brand”. Det blir ett resesällskap för stunden. Därför tycker jag tennisförbundets absolut största uppgift är att leta ekonomiska partners som sedan fördelas ut till våra bättre juniorer/spelare för att de ska kunna resa med sin egen coach i större utsträckning än vad som är möjligt nu.

Erik Carlbom: Här tror jag det är väldigt individuellt! Som jag sa ovan så handlar det om var spelaren befinner sig i sin karriär. I början tror jag tränaren bör vara med så mycket som det går utifrån förutsättningar. Låt säga att en spelare gör 25-30 veckors tävlande. Som sagt, med rätt kemi spelare och tränare mellan är det ingen nackdel att tränaren är med samtliga veckor. Ligger saker och gnager spelare vs tränare mellan, finns stor risk för motsatt önskad effekt av prestation/resultat. Må bra, bli bra helt enkelt! Därmed inte sagt att man alltid skall ha med sig tränare. Tennis är också en individuell sport så utvecklingsmässigt tror jag också det kan vara bra att resa själv som spelare vid några tillfällen för att fullt få ta ansvar för sin egen utveckling både som spelare och även människa.

Lars-Anders Wahlgren: Det är en ekonomisk fråga. Ska du göra en riktigt bra satsning så skulle jag säga nästan hela tiden – det är oftast då man vinner matcher när man reser med coach.

Patrik Ragan: Så många det bara går, så många man har råd med. Ju fler desto bättre.

Yerko Müller: 70 % av alla tävlingar vore toppen om du som coach kan vara med. Varför? Jo för det är där du kan jobba och ta din spelare till nästa nivå. Kunna sätta sig efter matcher, analysera, planera dina kommande träningar för spelaren bra. Och planera allt runtomkring. Även om spelaren ska kunna tänka själv och ta eget ansvar behöver du som coach underlätta för dem så de i stort sett bara behöver fokusera så bra de kan på sina tävlingar.  

Robin Brage: Helt individuellt tycker jag , tror inte det finns något facit, det måste finnas plats för att tränaren är med men även att spelaren tar eget ansvar och reser utan coach. I vissa fall kan tränaren vara med på två tävlingar och sen spelaren på två utan, o vissa fall tre tävlingar med coach och 1 utan och i vissa fall behövs tränare varje tävling. Jag är i alla fall helt övertygad att det är otroligt viktigt och det måste vara regelbundet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s