Stor ”take” på tävlingsplanering och allt som rör ämnet! Del1!

Inga kommentarer

En jättestor del av att vara en elitsatsande tennisspelare är planering. Träningsplanering i all ära, men du blir inte tennisproffs innanför din lokala tennisklubbs fyra väggar, utan det blir du ”on the road”. Men vad är en bra tävlingsplanering? Hur gör man den? Vad ska man tänka på? Ska du resa själv eller investera i att ha en coach med dig – vad finns det för fördelar och nackdelar? Och isåfall – hur ofta ska coachen resa med?

Frågorna är många och komplexiteten stor! Här har vi samlat några av Sveriges mest erfarna och kunniga personer på ämnet för att fråga dem hur de ser på åtta olika frågor som har med tävlingsplanering och coachens roll på tävlingsresor att göra. Två nya frågor med svar publiceras fyra dagar i rad. Varje fråga syftar till elitsatsande spelare i äldre junioråldrarna eller början av seniortiden. Nu åker vi!

”Expertpanelen”:

Mart Peterson: Coach åt Rebecca Peterson, Sveriges högst rankade damspelare. Coachat Rebecca under alla år

Richard Hansson: Fd coach på Tennisgymnasiet i Kramfors och för Mikael Stadling & Susanne Celik

Magnus Ennerberg: Coach på Academy of KLTK, assisterande Fed Cup tränare

Linus Eriksson: Fd coach på akademier i Asien samt för en av Sveriges högst rankade spelare, Jacqueline Cabaj Awad

Erik Carlbom: Klubbchef Åkersberga TK med uppdrag från SvTF och Tennis Stockhlm

Lars-Anders Wahlgren: Fd tennisproffs samt Fed Cup-kapten och coach åt bla Sofia Arvidsson

Patrik Ragan: Tennisentusiast och sidekick i Tennisportalen

Yerko Müller: Chefstränare Södertälje Padel- & Tennisklubb

Robin Brage: Fd spelare 641 ATP, tränarbakgrund i Mälarhöjdens IK Tennis, Good to Great och nu i Södertälje PTK

Fråga 1: Hur har du skaffat dig kunskaper kring tävlingsplanering?

Mart Peterson: Det jag vet är hur vi planerat Rebeccas tävlande genom hennes karriär.

Richard Hansson: Jag har fått lära mig allt själv genom att gå på minor, snacka med andra och fråga hur andra gör. Jag kollar jättemycket på nätet – om en spelare går bra kollar jag hur den har tävlat sen den var 14 år. Sen får man anpassa allt utefter vad som passar just den här spelaren. Det passar inte alla att vara borta sex veckor i rad. Vad jag vet finns det ingen som utbildar coachar i sådant här, det får man helt enkelt ta reda på själv. Det bästa är om en coach får skaffa sig erfarenhet av att gå igenom flera spelare – om man coachar en och sedan inte får chansen att coacha någon ny så får man inte nytta av det man lärt sig första gången.

Magnus Ennerberg: Tävlingsplanering är ett stort och komplicerat ämne, jag är inte någon mästare på detta men försöker göra det så bra som möjligt utifrån målbilden. Den kunskap jag har på ämnet är från en kombination av ”trial and error” samt diskussioner med andra ledare. Alla spelare jag har haft förmånen att få jobba med i olika åldrar och nivåer har gett mig möjligheten att få en inblick in i varje system, allt från Tennis Europe 12/14 och de inledande Junior-ITF:erna till de som spelar på hög nivå junior-ITF till de som kämpar om poäng på seniortourerna. Det har varit många diskussioner med kollegor, framförallt Rickard Billing, samt med andra tränare från andra verksamheter som också har större erfarenhet än mig.

Linus Eriksson: Tävlingsplanering är ett väldigt svårt och komplext område.. Men, likväl en jätteviktig del för en tränare att vara kunnig inom om man arbetar med spelare framförallt på professionell nivå. Arbetar du med seniorspelare som försöker klättra uppåt på proffsrankingarna så är tävlingsplanering (nästan) A och O i en satsning. Jag har aldrig fått lära mig någonting om det på någon utbildning utan all kunskap jag fått inom området har skett genom WhatsApp-diskussioner med andra tränare, egna erfarenheter där jag gjort både bra- och dåliga val ihop med mina spelare samt genom att se hur andra spelares kalendrar ser ut, som jag uppfattat gjort smarta val och planeringar. Antal timmar jag lägger varje dag och vecka på att scouta och smsa med ”mina bollplank” om tävlingar och planering är inte få, så att säga… Tror man att man ska kunna lägga en bra planering på uppstuds tror man fel, det kräver rätt mycket att sätta sig in i.

Erik Carlbom: Jag personligen har skaffat mig kunskap, dels genom min egen tid som tävlingsspelare (dock ej på någon seniorelitnivå men ändå som hyfsad junior.) En lång erfarenhet som tränare (29 år som tränare) har också såklart gett mig erfarenhet av ämnet. Samverkan och dialog med andra tränare som har spelare i samma nivå om hur de tänker sina planeringar men även för att kunna dela på resurser är fortfarande och har varit en utbildning i hur jag tänker tävlingsplanering. Även stora öron när jag rest och pratat med utländska tränare har utvecklat mig. Lägg därtill SvTF tränarteam som jag ingick i 2018-2019 där vi hade delar av våra träffar som riktade sig enbart mot tävlingsplanering för junior till senior.

Lars-Anders Wahlgren: Jag spelade 14 år som proffs och gjorde mitt eget schema så jag är självlärd.

Patrik Ragan: Enbart mångårig erfarenhet, intresse och av att tycka det är kul. Erfarenhet kommer av att se mönster och lära sig utav det.

Yerko Müller: Man har lärt sig mycket genom spelarna man, haft både yngre duktiga och äldre som blivit proffs. Jag tror man lär sig mycket av varje individ. Det är bara att konstatera att det blir viktigare och viktigare med en bra tävlingsplanering – du måste välja tävlingar där du kan vinna matcher, tävlingar där du är jämn i nivå och tävlingar där utmaningarna blir högre. Det är oerhört viktigt för din utveckling.

Robin Brage:

Jag har skaffat mig erfarenhet/ kunskap genom min egna satsning som spelare samt som coach. Efter resande och jobb med spelare i olika åldrar , på olika nivåer och utbyte av erfarenheter med andra tränare , klubbar, akademier , förbund har man fått med sig mycket i bagaget. Varje dag i vardagen lär jag mig något nytt.

Fråga 2: Kan du ge några generella tips kring tävlingsplanering?

Mart Peterson: I yngre åldrar var tanken att spela cirka 70% tävlingar som Rebecca hade chans att vinna och 30% tävlingar som var för svåra för att vinna. Hon spelade 100-130 matcher om året, inklusive dubblar. Hennes 17-årsår blev det sista som junior och då handlade det om vilka tävlingar hon kunde komma in i. Sedan dess har tanken varit att spela 20-25 tävlingar om året, 3-4 tävlingar per block följt av träning 7-10 dagar före nästa race. Tyvärr blir det inte alltid så på grund av skador eller andra omständigheter.

Richard Hansson: Först måste man veta vad spelaren själv vill, men generellt är det bästa tipset att ligga ute länge på tävlingsblock. Är du 17-19 år så kan du inte åka iväg på två tävlingar, sen hem sju veckor för att sen åka ut två igen. Det kommer inte ske några rankingskutt då om du inte heter Tauson eller Rune, men pratar vi svenska spelare är de flesta medelmåttor. Eller i alla fall om man tittar de senaste 15 åren… Om problemet är ekonomin rekommenderar jag att vara hemma några extra veckor och sen åka iväg fler veckor än att åka ut två åt gången hela tiden. 

Magnus Ennerberg: Allt grundar ju sig i vilken målsättning man har, vad vill vi få ut av planeringen? Pratar vi om juniorer är ju huvudmålsättningen hela tiden att spelarna ska bli bättre och förbereda dom för seniortouren, om spelaren då vinner mycket nationellt måste vi kanske ha som målsättning att hitta tuffa tävlingar för att utmana spelaren. Är målsättningen att få sin första ITF-poäng så att man enklare kan lägga en plan för framtiden måste man kanske hitta en tävling där man vet att kvalet inte kommer bli fullt och konkurrensen är svagare så man kan komma ”in” på touren.

Det finns så otroligt många parametrar som påverkar en tävlingsplanering  för äldre juniorer så för att inte bli för långrandig ska jag försöka ta några av de bitar jag tycker är viktiga och försöka hålla det kort….

  • Tillvänjning: Om spelaren har som mål att bli en professionell spelare måste den som senior klara av att ligga ”ute” många veckor i rad flera gånger under året. Då behöver man redan som junior börja skolas in i att leva livet i en resväska på tävlingsresor, det är en livsstil som man måste börja lära sig under juniortiden. Att bli tennisspelare handlar inte bara om hur man slår till bollen eller hur snabb man är, att klara av livsstilen är en väldigt stor parameter som har stjälpt många lovande spelare på olika sätt. Sen finns det spelare med lägre spelnivå som har tagit sig upp tack vare hur bra de klarar av att hantera tour-livet.
  • Samtidigt som vi ska ”toura” mycket så måste vi hitta perioder under året där man hinner träna utan stress av nya tävlingsresor, en bra blandning mellan resor och att vara hemma och gnugga är grunden i en bra planering. Samtidigt är det viktigt att tänka att vi även måste träna på bra under tävlingsresorna. Kör man 20 tävlingar under ett år och då väljer att inte träna i så stor utsträckning så blir det många timmars träning man missar jämfört med sina konkurrenter.
  • Rätt nivå av matcher: Det bästa sättet att utvecklas är att spela riktigt tuffa matcher, gör jag en bra prestation kan jag vinna, gör jag en sämre prestation förlorar jag. Det gäller att kunna hitta den typen av matcher för spelaren.
  • Nivå för Nivå: var ärlig med på vilken nivå du befinner dig på just NU. Att tävla för mycket på en felaktig nivå gör att du inte kommer få rätt typ av matcher.
  • Nästa nivå-test: Jag motsäger min förra punkt här, för även om det gäller att spela på sin egna nivå så tror jag att det kan vara väldigt utvecklande att när tillfälle ges ibland testa att tävla på en mycket högre nivå, dels för att inspireras för framtiden samt att få en inblick i hur ens tennis står upp på nästa nivå. Så om du är en 16/17-åring som vanligtvis tävlar på J4-nivå så kan man testa att lira en J1/J2 någon gång för att skapa en förståelse över hur mycket bättre man måste bli för att kunna vinna den tävlingen nästa år, det skapar förhoppningsvis inspiration till såväl tränare som spelare.
  • Kom ihåg huvudmålet – bli bättre. När spelarna börjar köra igång på ITF-touren blir det ofta väldigt mycket fokus på ranking och poäng vilket oftast bara leder till negativa följder. Juniortouren är inte slutmålet, juniortouren är ett medel för att hitta bra matcher på rätt nivå samt förbereda spelaren för seniortennisen. Därför får det aldrig bli en rankinghets från spelare, ledare och föräldrar. 

Linus Eriksson: Det första du måste fråga dig är vad dina målsättningar är. Vad är målet med den här säsongen och de närmsta månaderna? Det andra är att du måste ha ett hum om vilken budget du har. Är ditt mål att gå från 1000 till 100 i världen men har 10 000:- på kontot så får du dessvärre antingen korrigera dina mål eller börja med att fundera på hur du ska få in partners i din satsning istället för att kolla på vilka tävlingar i Asien du ska resa till.

Är du en junior så tycker jag först du ska fundera på vad dina juniorår är till för. Ska du spela en Grand Slam till slut, eller är målet få en internationell erfarenhet att ha i bagaget till seniortiden? Förutom att utvecklas som spelare, men den är given så att säga. Hur mycket ekonomi och hur mycket resande är du beredd att lägga på junioråren? Ska du nå en Slam måste du ha en tydlig plan över hur det ska gå till, medan om du mest är ute efter lite inspiration och att testa på internationella touren så kan du välja turneringar som är relativt billiga att åka till. Men välj då inte tävlingar i Sverige, det ger inte den internationella touchen du är ute efter, välj en tävling utanför vårt lands gränser.

Är du en seniorspelare så handlar egentligen tennis om två saker: att bli en bättre spelare och att vinna rankingpoäng. De går också hand i hand. Blir du en bättre spelare kommer du troligtvis förbättra din ranking, men förbättrar du din ranking ges också större chanser till att bli en bättre spelare. Att lägga en bra och smart tävlingsplanering som maximerar dina chanser till poäng utesluter inte att du samtidigt kan utvecklas maximalt som spelare. Hur vet man vilka tävlingar som kanske kommer bli lite svagare? Det är där coachens erfarenhet kring ämnet kommer in och ett intresse för att sitta vid IPIN/ITF och kolla startlistorna in på sista minuten före deadline. Återigen, det handlar inte om att ta någon genväg, det handlar om att maximera dina chanser att nå dina mål! Du behöver inte göra det svårare än det redan är.

En grundregel man kan följa i val av kategori på tävlingar: ”Man ska spela i den högsta kategorin man kommer in i.” Med vissa undantag, såklart. Men se upp så du inte fastnar och blir bekväm på de lägre kategorierna – det handlar inte om att först besegra en nivå – kliv upp före du besegrat den! Det finns mängder av spelare som aldrig vunnit en titel på en viss nivå men som klivit upp ett steg och sen aldrig behövt gå tillbaka igen. Kom ihåg, spelar du tennis professionellt på heltid handlar det varken om att vinna titlar eller flest matcher på ett år utan att maximera din rankingutveckling – det är helt olika saker!

Vilka tävlingar som tenderar att bli svagare lär man sig av erfarenhet och att vara nyfiken, men generellt: de veckorna det finns fler tävlingar utlagda i kalendern ger också svagare startfält då spelarna sprids ut. Hur många tävlingar ligger ute samma vecka? Hur många i samma världsdel? Hur många på det underlaget du vill spela på? Hur många ATP/WTA spelas samtidigt?

Generella tips: försök planera tävlingar så du inte behöver flyga kors och tvärs utan gärna tävlingar som är ”på resvägen” hela tiden. Redan när du väljer att spela en tävling är det läge att kolla vilka flighter som finns därifrån. Att ha koll på flygen till och från tävlingar kan spara er mycket i tid gentemot att välja sämre connections. Kolla också upp boendekostnader, vilka lätt kan skena iväg, samt över vilka underlag du väljer. Mestadels vill du självklart spela på ditt bästa underlag, men kanske inte hela året om? Eller…? Ha en plan och ett syfte med varför du väljer ett visst underlag och en viss tävling.

Erik Carlbom: För mig handlar det om att spela många matcher. Matcher är en färskvara och för att utvecklas behöver du spela mycket matcher. En generell siffra som man pratar om är 100-120 matcher per år som junior. Beroende på vilken spelare det gäller måste man därför hitta tävlingar som gör att man kommer upp i den matchkvoten per år. Tänker att 50% av tävlingarna du spelar under ett år bör du innan lottning ha chans att överleva någon omgång. 25% av tävlingarna du ställer upp i bör du vara någon sorts förhandsfavorit i och resterande 25% ställas inför en stor utmaning i. Modellen är lättare att applicera på en junior än en senior som har målet mot touren. Men samma princip bör gälla och inte stirra sig blind mot att spela den nivån du precis kommer in i.

Lars-Anders Wahlgren: , Absolut! Spela i länder som du trivs i om du kan och har råd att resa till, spela så mycket du kan på ditt favoritunderlag, spela i samma land och kontinent så blir det oftast lite billigare och mixa upp små och stora tävlingar så du inte blir fast i lägre kategorier och känn på de stora tävlingarna ibland som ger inspiration och drömmar. Gör schemat tillsammans med tränare och bolla idéer.

Patrik Ragan: Titta efter hur många antal tävlingar det är per vecka. Ju fler tävlingar det spelas en specifik vecka, desto enklare är det att komma in och då kan man chansa på en nivå som är lite högre än det man är van att spela i. Är det färre tävlingar en vecka kan det vara svårt att komma in och då kanske man ska använda just de veckorna till att träna istället och på så sätt maximera de veckorna man är ute och reser.

Yerko Müller: Jag tror att alla individer är olika. Du måste alltid anpassa det efter varje spelare och dess behov. Vissa spelare mår bra av att spela två veckor ute, två veckor hemma. Vissa av att vara borta en hel månad och sen vara hemma två veckor och ladda. Hela tiden ha en bra kommunikation med spelaren. Det är lätt hänt när man börjar välja fel tävlingar eller fel antal veckor i rad utomlands, då kan det bli rätt tungt för vissa spelare. Hitta en balans och kommunicera med spelaren. Du kan inte bara som coach eller förälder bestämma, utan du måste göra det tillsammans med din spelare.

Robin Brage:

Att alla spelare är unika i sig och att det inte finns något facit , Det man vet är att det finns mer lyckade och mindre lyckade upplägg /planeringar man har gjort historiskt .

Försök lyssna och titta på hur många spelare och tränare har gjort och sen försök hitta en egen väg för den individ man jobbar med.

Tror det finns många aspekter att ta hänsyn till för att det ska bli rätt för just din spelare, Tex att titta på åldern på spelaren , personlighet , spelidentitet, ekonomi, familjesituation m.m. Tror inte heller att en planering ska vara hugget i sten utan måste vara levande hela tiden , saker händer hela tiden och man måste vara öppen för förändring .

Även viktigt att hitta många matcher som matchar spelarens ambitionsnivån och att man får vara i den miljö man tror spelaren utvecklas mest av, att generellt se till att vinna mycket matcher vilket skapar självförtroende , en starkt självkänsla samt möjlighet att jobba med sitt spel och sin process.

Tror det är viktigt att man pratar mer om matcher inte tävlingar , Se till att matchandet blir bra och se till att man får denna balans med matcher.

Del 2 i serien publiceras imorgon med två nya frågeställningar! Stay tuned!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s