Veckans klubb: Kronprinsens Tennisklubb

En kommentar

I samarbete med ”House of Bontin”

Motivering: ”En udda placerad tennishall med en tränarkår som vågar sticka ut hakan kan mycket väl vara det perfekta framgångsreceptet. Med en noggrann och detaljerad teknikinlärning har klubbens ansvariga tränare Mattias och Conny vågat stå på sig och tro på sin kunskap vilket resulterat i en verksamhet som växer och står sig stark i en idrottsstad med både större idrotts- och tennisklubbar i närheten.”

Conny Malmqvist och Mattias Svensson

Antal medlemmar: Ca 250

Aktiva juniorer i verksamheten: Ca 120

Grundades: 1968

Antal banor: 2 hardcourt inne och 2 grus ute

Träningsavgifter: HT21/VT22 barn och ungdom 2450kr 1ggr/veckan, vuxna 3625kr 1ggr/veckan. Höstterminen är 15 tillfällen och vårterminen 18 tillfällen.

Antal anställda: 1 heltidsanställd

Kronprinsens köpcentrum byggdes klart 1964 av byggherre Hugo Åberg, vars dotter Ulla Åberg ägde höghuset (som även är ett bostadshus) fram till 2011.  Höghuset var fram till 2005 Malmös högsta, före Turning Torso byggdes och gick om. Nu är det Malmös tredje och Sveriges femte högsta byggnad med sina 82 meter. Förut låg en restaurang som hette Översten längst upp i byggnaden som även inrymde en nattklubb. Men, det rymmer också en tennisklubb. För med ingång genom köpcentret och med några trappsteg en trappa upp så kommer man in till Kronprinsens Tennisklubb. Kupolen som rymmer två tennisbanor ligger lite gömd vid sidan av själva köpcentrets huvudbyggnad, men med fönster på båda sidorna av banorna strömmar ljuset in i hallen och gör den arbetsvänlig för tränarna som arbetar med verksamheten.

Mattias Svensson är chefstränare i Kronprinsens TK. Han spelade själv tävlingstennis till han var 17 år i Kalmar Tennisklubb. Åren efter det spelade han bara sporadiskt fram tills han som 24 årig lärarstudent på Malmö Högskola av en slump när han var och handlade på Kronprinsens Köpcenter såg att det fanns en tennishall i centret. Han gick upp, snackade med ansvariga och började spela i klubbens motionsserie. Vid tidpunkten hade han ingen tanke på att börja jobba med tennis, men när klubben fick tränarbrist och de blev uppmärksamma på att Mattias studerade till lärare undrade de om han kunde börja jobba lite för dem.

När Mattias, med ett förflutet i en jätteliten klubb utanför Kalmar, fick frågan vad han ville ha i lön blev han helt paff. Han trodde man bara hjälpte till som tränare, inte att man kunde få lön som det.

För Mattias har det varit naturligt att om man ska lära sig spela tennis så ska man få lära sig hela spelet tennis, inte bara slagen. Därför började han tidigt att utöver timmarna han fått tilldelat sig även arrangera matchsskola på helgerna och tog på sig att anmäla lag till regionala serien, där han även åkte med på bortamatcherna. Under hans första år som tränare började även Conny Malmqvist, som själv spelade i motionsserien och vars dotter var med i tennisskolan, hoppa in som tränare. De två anmälde sig tillsammans till den första tränarutbildningen och gick sedan förbundets utbildningar ihop. De två har sedan blivit lite av ett radarpar i Kronprinsen, för när Mattias 2007 tog lärarexamen fanns det inte många lediga lärartjänster tillgängliga i aktuella ämnen, så han bestämde sig istället för att jobba som timtränare på heltid – 20 timmar i Kronprinsen och 15-20 timmar på Malmö Bellevue TK. Efter ett år med ett sådant arbetssätt hade verksamheten ökat tillräckligt på Kronprinsen för att han skulle få en anställning på heltid hos dem. Conny är den som idag arbetar närmast Mattias med 16 timmar på banan, vid sidan av sitt arbete som kompositör och kulturjournalist.

Kronprinsens TK är en liten men ambitiös klubb som utvecklats i takt med att deras ungdomar blivit bättre på tennis. Mattias förklarar:

-När jag började i klubben hade vi några serielag men inga tävlingsspelare som deltog i sanktionerade tävlingar. Idag har vi 27 spelare som regelbundet deltar i sanktionerade tävlingar och 40 spelare som deltar i våra ungdomsserielag. Vi vill fostra och ta hand om tävlingsspelare och ge alla chansen att förbättra sin tennis. Utmaningen har såklart varit att kunna tillgodose behoven som ökar i takt med att spelarna blir bättre samtidigt som vi inte vill tappa bredden. En tävlingssatsning kostar självklart mer än det genererar i intäkter, men däremot genererar de andra värden än ekonomiska.

I Malmöområdet är självklart Fair Play TK den stora klubben som med både en jättestor tennisskola och en spetsig topp är lite av en gigant inte bara i Malmö utan även inom svensk tennis. Någon konkurrens känner dock inte Mattias av.

Nej, det känner jag inte varken från Fair Play eller Malmö TK. De klubbarna är större än oss, vi kan inte konkurrera med dem på det sättet för de har så mycket fler banor. Vad vi däremot kan göra är att ge spelarna ett mer individuellt upplägg. För både mig och Conny är tennisen en livsstil och vi båda ställer upp mer än det vi får betalt för.

Det känns spontant som att den stora utmaningen Kronprinsen står inför är bristen på banor. Två inomhusbanor och två utomhus känns i minsta laget om spelarna, som du beskriver, hela tiden blir bättre och ni vill kunna ta hand om tävlingsspelare?

Ja, så är det. Men samtidigt, vi har få banor men de utnyttjas inte till fullo hela tiden heller. Med det menar jag att det handlar mycket om vad vi gör på banan, inte bara hur många timmar varje spelare står där. När jag lyssnat på din podcast så har jag fått bilden av att många tränare tycker tennisen delvis stänger ner på sommaren, medan vi har träning året om. Det klart jag tar semester några veckor, men klubbens träning fortgår.

-Jag kan också se fördelar med att ha få banor, för eftersom vi inte kan ha träning på så många banor samtidigt så kan vi ha våra mest erfarna tränare på så många grupper som möjligt.

Både Mattias och Conny står med grupper på alla nivåer: minitennis, vuxengrupper och klubbens bästa tävlingsspelare. Tillsammans har de också satt ett stort värde i att utbilda sig, vilket klubben alltid stöttat dem till att göra.

Tränarkurserna är något som Mattias och Conny haft en del tankar kring, precis som teknikinlärningen som sker inom svensk tennis. Faktiskt till den grad att de gemensamt två gånger om skrivit artiklar till en tennistidning där de varit kritiska till hur Sveriges tränarkår lär ut teknik, vilket kanske också har att göra med att båda kommer från den akademiska bakgrunden.

Vi har varit kritiska till innehållet i utbildningarna vi gått och till hur tennisträning bedrivs, berättar Mattias. Jag tycker att tränarkurserna i mångt och mycket varit slöseri med tid. De första utbildningarna jag och Conny gick insåg vi snabbt var bristfälliga. Både utbildningarna och flera konferenser vi varit på har känts flummiga. Många tränare som pratat och föreläst har varit kunniga, men de använder ingen gemensam begreppsapparat utan pratar mycket om en känsla. Jag menar inte att de säger fel saker, men de har ingen ordbok för vad de uttrycker. Vibben man får från andra länder som använder högskolestudier i sina utbildningsstegar är att allting känns mer kopplat där.

Men, när Mattias och Conny gick TK2 och fick Ernst Larsson som lärare så fick de en ögonöppnare. Ernst blev en stor inspiration och när de fick lära sig grunderna i biomekanik och tennisteknik öppnade sig en ny värld för Mattias och Conny. De insåg att de vet väldigt lite om varför proffsen spelar med den tekniken de gör varpå de blev intresserade av att lära sig mer. Efter kursen började de göra mycket självstudier och fastnade i hur amerikanska tränare arbetade med videoanalyser.

-Vi gjorde en del självstudier genom att läsa på mycket om tennisteknik och upptäckte att framförallt amerikanska tränare använde sig av termer och begrepp som vi lärt oss av Ernst. Efter våra erfarenheter blev både jag och Conny kritiska till hur man lärde ut tennisteknik i svenska klubbar. De kunde till exempel komma juniorer från andra klubbar i Malmö till oss som efter två spelade terminer fortfarande hade hammargrepp i sina forehandslag. Vår filosofi har varit att lära nybörjare hålla igång bollen med toppspinn direkt. Vi vill lära ut en riktig tennisteknik från första början.

Och hur bör man göra det enligt er?

-På många utbildningar jag gått har man ofta pratat om övningar och metodik där man ska få barnen att göra det man vill genom att inte prata för mycket om tekniska begrepp. Vi har haft ett annat förhållningssätt här – vi har försökt få våra elever medvetna om vad de ska ändra i sin teknik. Det har vi jobbat mycket med genom teknikkorrigering och filmat våra elever så de får se sig själva. På så sätt har det också blivit lättare för dem att senare ta steget till att bli tränare när de är vana vid hur vi jobbar med teknik.

Mattias menar att om en klubb kontinuerligt ska få fram bra spelare måste det finnas en kultur i klubben där man jobbar med teknik systematiskt och där tränarna har en gemensam syn på den biten.

Under pandemin har antalet gjorda tävlingsresor klubben åkt på av förklarliga skäl varit färre, men annars så menar Mattias att just sättet de arbetat tekniskt med sina spelare på varit en hjälp på traven när han själv varit bortrest på tävlingsresor.

-I och med att vi har kört mycket teknik och filmat så har spelarna blivit väldigt teknikmedvetna och kunnat ta stort ansvar för den biten när jag som deras ansvariga tränare varit bortrest.

Kronprinsen själv arrangerar nu två sanktionerade tävlingar eftersom klubbens egna tävlingsspelare blivit fler och det har känts rimligt att ge dem chansen att tävla på hemmaplan. Under tävlingarna har Mattias varit tävlingsledare, ibland domare och matchbevakat klubbens egna spelare. Conny har varit fri från tävlingsledarrollen och kunnat fokusera helt på att se på matcher.

-Det som också är intressant med tennisteknik är att den förändras hela tiden och att det är spelarna som står för den utvecklingen, inte tränarna, säger Mattias. Ofta bromsar tränarna utvecklingen genom att förbjuda spelare att göra sådant som är nytt och utanför boxen. Som tränare är det viktigt att ha kunskap inom biomekanik och kunna förstå varför en sådan teknik är bra eller dålig och även hur tekniken kopplas till en spelares spelstil. Vi lärde oss av Ernst Larsson vad man ska titta efter och checkpoints för en biomekaniskt korrekt teknik. Det krävs kunskap för att se vad som är korrekt och vad som är inkorrekt. De som saknar kunskapen ser inte vad som ska korrigeras.

Oavsett om du är junior eller vuxen är det fördelaktigt med en bra teknik. Vuxenverksamheten har Kronprinsen kö till idag. 50-60 vuxna tennisspelare har plats i tennisskolan utöver motionsserien och serielagen. Intresset för nybörjartennis för vuxna är stor, vilket är glädjande då det fanns en rädsla att padeln skulle ta över. Överskottet från vuxendelen av verksamheten återinvesteras i juniorverksamheten. I juniorverksamheten finns också ett team, ”Team Tic Tac”.

-Vi har ett bra samarbete med Carolina Faxe som är VD på Tic Tac Interaktiv, som även sponsrar Malmö FF och Malmö Redhawks. De har gjort det möjligt för oss att genom ekonomisk support, kläder och hjälp med att piffa upp vår tennishall göra en extra satsning på de här cirka 20 tävlingsjuniorerna som är med i teamet.

Ofta kan tenniskurserna för vuxna vara ett bra sätt att skapa en god kommunikation med föräldrar till barn i tennisverksamheten. Och en bra dialog med föräldrar är viktigt, vilket Mattias och Conny tagit till fasta på.

-VI har alltid välkomnat föräldrarna till träningar och på privatlektioner bjuder vi in föräldrar till att vara med på lektionerna. Vi tycker det är viktigt att de är involverade och vet vad vi gör, så de inte lär ut något på helgerna som de själva hittat via något obskyrt Youtubeklipp. Jag tror också att om man stänger ute föräldrarna för mycket så kan det skapas en kultur där de börjar snacka runt med varandra och att det bildas en jargong dem sinsemellan på grund av att de inte känner sig delaktiga.

Få tränare hr nog reflekterat lika mycket över teknik som Mattias och Conny och när de själva läst på och skaffat sig en egen uppfattning så känns det rätt att stå för den. Oavsett om det gäller med föräldrar, förbund eller andra tränare i landet. En diskussion är bara utvecklande!

1 kommentar på “Veckans klubb: Kronprinsens Tennisklubb”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s