Ny serie! Veckans klubb: Ljungvalla Tennisklubb

En kommentar

I samarbete med ”House of Bontin”

Motivering: Med begränsade förutsättningar har Ljungvalla Tennisklubb lyckats ha en fantastisk tillväxt varje år sedan starten av föreningen år 2015. Tack vare bland annat en enorm eldsjäl i Per Lundahl och en vilja att ge alla människor möjlighet att få spela tennis i föreningen står även juniorer på led för att få möjlighet att både spela tennis men även hjälpa till som tränare i klubben.

Per Lundahl

Antal medlemmar: cirka 450

Aktiva spelare i verksamheten: Cirka 160 juniorer och 40 seniorer i höst

Antal banor: 2 hardcourt ute och en grus ute

Träningsavgifter:1h/veckan under hösten 800kr för juniorer och 1450kr seniorer.

Per Lundahl hade precis lämnat jobbat i Södra Sandby TK i april 2015. Bland annat en skada i armen gjorde det svårt att fortsätta jobbet. Han hade erbjudanden från lite andra klubbar om att börja jobba hos dem, men nöjde sig med lite vikariat. Mitt i sommaren mellan juni och juli kom hans fru en dag fram till honom med lokaltidningen i handen.

-Har du sett det här? Sa hon och visade en annons om en man som ville rädda den förfallna tennisbanan i Furulund.

Mannen och tennisföreningen skulle ha ett möte samma dag, om 1.5 timme. Per stack ner till mötet men kom lite sent på grund av andra ärenden på vägen. Sju andra personer stod och lyssnade på personerna som kom fram till att de hade en ordförande och en kassör, men saknade en tennistränare för att kunna få liv i tennisverksamheten.

-Har vi någon tränare här? frågade mannen varpå ingen räckte upp handen.

Per svarade att han faktiskt är tränare och kan vara med på att starta upp det hela, men inte bara för att få liv i tennisbanan, utan går han in i projektet och tar en plats i styrelsen vill han att det ska bli en riktig klubb. 1.5 månad senare var han ordförande och arbetet var igång.

-Jag minns när jag stod där mitt i sommaren och rensade ogräs. En centimeter utanför dubbellinjen var det ogräs hela vägen ut till stängslet. Jag stod där och skyfflade när det gick förbi en fotbollsledare som sa till mig att lägga ner det där. >Kävlinge har aldrig varit en tenniskommun, och kommer aldrig bli>, sa han. Så ska man inte säga till en tävlingsmänniska – nu har vi växt ifrån deras fotbollsförening i storlek, haha.

Den före detta klubben som huserade på tennisbanan hette Kävlinge TK, men lades ner år 2004. De följande elva åren fanns det inte någon aktiv förening innan Ljungvalla TK startade upp 2015. När Per kom in i leken gick det att spela tennis på längden på banan, men från dubbellinjen och ut var det omöjligt på grund av ogräset och ett träd hängde in över halva banan.

Sedan starten har Ljungvalla TK haft en tillväxttakt på 40-60% per år. 2020 vann de priset som årets tillväxtklubb i Sverige, vilket de även siktar på att vinna i år. Vid årsskiftet var de 315 medlemmar – nu är de 450 stycken.

I augusti 2020 fick man två nya hardcourtbanor att tillgå utomhus utöver grusbanan man redan hade. Under vinterhalvåret huserar man i fem olika sorters hallar i Furulund och Kävlinge men hyr även in sig sju timmar på söndagar i en riktig tennishall i Lund. Per är klubbens chefstränare och ordförande och lägger vid sidan av sitt heltidsjobb cirka 20 timmar i veckan på Ljungvalla Tennisklubb. Mycket är ideellt, men några timmar är han avlönad för. 2020 tilldelades Per Kävlinge kommuns ledarpris.

-Vi vill vara en klubb för alla, precis som det står i klubbnamnet. Oavsett om du redan är duktig eller helt ny och oavsett vilken ålder du har ska vi försöka skapa en plats åt dig.

Den stora utmaningen klubben står inför är såklart att få en egen inomhushall. I nuläget är verksamheten utspridd och en stor del av träningarna bedrivs i olika gymnastiksalar, men möjligheten till en egen hall ser ljus ut.

-Vi har fått en yta att bygga på och vi är överens om arrendet. Faktum är att nu på måndag ska vi få se en hallritning gjord för marken vi ska bygga på. Klubben kommer bekosta allting själva, kommunen står inte för någonting. De bygger inte ens vanliga idrottshallar om det inte är en skola som vill bygga… Men, vi har fått bra uppbackning från dem angående projektet som helhet. Faktum är att vi är den första föreningen som fått grönt ljus från kommunen om att gå vidare med ett hallprojekt. Jag är lite insatt i det här då jag även sitter med i styrelsen i Kävlinge Handbollsklubb där jag driver hallfrågan för den klubben med, så det vore oerhört bra om tennisklubben fick bygga sin egen hall då det kan ge fler föreningar chansen framöver till samma utveckling.

Hur ska ni lyckas finansiera en hall själva?

-Vi har en god ekonomi tack vare en hel del ideella ledare samt olika slags försäljningar som till exempel julblommor, bingolotter, chips med mera. Allt i strävan efter att bygga kapital för att kunna visa banken en god ekonomi för att kunna få lånelöfte till vår framtida tennishall.

Hur lång tid har den här processen tagit med en egen hall?

-Första kontakten togs med kommunen i februari 2020, så det har gått relativt fort. I min gamla klubb Södra Sandby TK blev jag ordförande 2002 och lämnade 2015, men där blev hallen inte klar förrän 2019 när jag var borta. 17 år tog det…

Ljungvalla Tennisklubbs största styrka är såklart den fantastiska tillväxten! Förutom Per så är har man tillgång till runt 20 aktiva timtränare, allt från föräldrar till yngre juniorer, och fler behövs.

-Vi plockar upp juniorer när de är 13-14 år som då får börja gå bredvid en aktiv tränare för att lära sig. Det kommer ibland fram 12-åringar som frågar om de får börja gå bredvid också, för de vill börja jobba som tränare vilket är fantastiskt, säger Per. Att vi är många tränare har såklart både för- och nackdelar, men tränarna vi har är såklart klubbens största tillgång, de gör ett fantastiskt jobb, allihop! Utmaningen är att det är svårt att få en röd tråd genom hela verksamheten. Vi har tränarmöten en gång i månaden för att försöka följa en gemensam linje så mycket som möjligt, men det är såklart inte helt lätt. Får vi en egen hall kan vi plötsligt anställa en tränare, då blir det nya förutsättningar.

Tack vare hardcourtbanorna utomhus kan klubben bedriva träning från tidig vår till sen höst. Eller nästan till och med vinter. När vi pratas vid de sista dagarna i september har vissa grupper fått flyttas in på grund av mörker, men generellt kör man utomhus oktober ut. På våren börjar man utomhusträningen i början av april.

-Men banorna i sig är öppna hela november ut, säger Per. Det är det som är bra med hardcourt, man kan förlänga utomhussäsongen något enormt!

Hur har ni gjort för att locka så många nya in i verksamheten?

-Vi har haft mycket prova-på-tennis och varit ute mycket hos skolor. 2018 startade vi ett skolprojekt för att visa upp oss där vi åkte ut till skolorna. Vi har också besökt höst- och vårmarknader med minitennisnät för att folk ska få prova på.

Med tanke på att ni inte har någon egen hall ännu, är det inte fullt i träningsgrupperna redan?

-Det är knökfullt, vilket gör att jag får tänka utanför boxen. När vi har en timme i en stor gymnastiksal spänner vi upp volleybollnät vid dubbelstolparna och fäster det sedan i målramar eller dörrar vid ytterväggarna för att kunna nyttja hela bredden i hallen och inte bara tennisbanan. Vi gör även minitennisnät med hjälp av plintar och så vidare. Förut tyckte jag fyra spelare på en bana var max, men nu har jag vidgat mitt tankesätt och kan ha in många fler på en träningstimme.

Vad skulle en ny hall göra för er?

-Såklart jättemycket. Främst för att få en samlingspunkt för klubben. 2018 byggde vi en klubbstuga vid utomhusbanorna, men en egen hall hade gjort mycket för vår vision att bli den stora sporten i Kävlinge där idag fotboll, handboll och gymnastik är de främsta idrotterna.

Tävlingstennisen i klubben är än så länge begränsad, men man har lite serielag där man hyr in sig i en sjätte hall i Lund för sina hemmamatcher. Även ett klubbmästerskap finns som spelades för första gången i fjol samt en intern stege inom klubben för både juniorer och seniorer.

Åldersspannet i verksamheten är brett med allt från femåringar till vuxna. Under sommaren skaffar många medlemmar säsongskort på banorna och verksamheten blommar som allra mest i maj. Kommunen äger utomhusbanorna, men klubben har fri förfoganderätt över banorna så de kan hyra ut och planera hur de vill. Ett bidrag ges till klubben varje år för skötsel av dem.

Jag tänker att det i en klubb som i nuläget saknar en egen hall och där det finns begränsade resurser riskerar att bli sårbara för att spelare byter klubb när deras intresse för sporten ökar. Är det så?

-En enda spelare har bytt klubb, det var en H45-spelare som gick till Fair Play för han ville satsa på att komma med i landslaget. Han representerade faktiskt Sverige i lag-VM nu i september. Men förutom honom är de faktiskt inte en enda som gått till en annan klubb. Vad det beror på? Jag tror det måste vara för att att de är nöjda med träningen de får här! Visst, det är inte optimalt för mig att ha 12 juniorer i åldrarna 15-16 år en fredagskväll 19-20 i en idrottshall. Men jag har skoj och i och med att de fortsätter komma så utgår jag från att de känner likadant!

Det här var första delen i den här nya serien där vi kommer lyfta fram en ny klubb så gott som varje vecka! Vissa frågor som ställs kommer vara samma till alla, men alla klubbar är också unika och porträtten kommer därför se lite olika ut. Klubbarna som väljs ut tycker vi gör något extra, på något sätt, som är värt att belysa.

1 kommentar på “Ny serie! Veckans klubb: Ljungvalla Tennisklubb”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s