Hur stor del tycker du en tränare har i en spelares utveckling?

En kommentar

Ni som lyssnat på en del av mina poddavsnitt vet att en fråga jag tycker är intressant är hur stor påverkan en coach har på en spelares utveckling och resultat. Ett ämne som verkar vara lite av en vattendelare. Jag tycker det vore intressant att höra vad fler anser i den här frågan – hur viktig är egentligen en tränare? Spelar det någon roll vem som matar ut bollarna till en 14-åring? Hur viktig är tränarens kompetens för en 11-åring? Och hur stor roll har egentligen coachen i en internationell elitspelares resultat? Om tränaren inte har så stor funktion, varför behöver den då utbilda sig, egentligen?

Jag bad Johan Thorselius, coach på TSK Malmen, reflektera lite över de här frågorna. Men, vad som vore kul är om DU också ville delge dina tankar i det här ämnet? Håller du med Johan? Tycker du annorlunda? Har du någon annan infallsvinkel kring ämnet?

Gör din röst hörd och bidra till att utveckla och bredda kunskapen inom svensk tennis! Maila in en text och dina tankar om det här ämnet till linus.se.eriksson@gmail.com + en bild på dig så publicerar jag det. Oavsett om du är spelare, förälder, tränare, klubbchef eller bara allmänt tennisintresserad, hör av dig och bidra till diskussionen!

Nu, Johan Thorselius!

”Generellt är min uppfattning att vi som coacher, lärare, pedagoger och guider har en väldigt viktig roll att fylla för våra elever. Det är en lång rad funktioner vi har. Allt från att inspirera och hjälpa till att bygga intresse till att utveckla specifika delar hos eleven. Tekniskt, mentalt, taktiskt, fysiskt etcetera. Det är även funktioner som att organisera, planera, bygga disciplin samt att vara en guide i olika livsfrågor. Gör vi detta bra så kommer vi påverka många människor genom våra karriärer. Jobbar man tajt med spelare så har du möjlighet att kanske få en avgörande inverkan och är du coach för barngrupper kommer du ha möjlighet att påverka många till att vilja bli bra på tennis. Men sen vet du inte hur mycket du kommer påverka varje individ. Det är som med mycket annat i livet – det kommer vara vissa som du når och vissa som du inte når. Vissa spelare kommer klara sig genom vilka dåliga miljöer som helst och ändå få en passion och vilja att lyckas, likt maskrosbarn, och andra påverkas direkt negativt, eller positivt. Det är individuellt och har att göra med personlighet, övrig miljö runtomkring, inre motivation och så vidare. Men de vi når har vi en viktig funktion för.

Jag tror det gäller att du gillar den pedagogiska delen i yrket. Att vilja ge så många som möjligt något att ta med sig i livet. Då kommer du hjälpa de du kan. Plus att ha roligt själv på vägen. Många gånger tror jag man blandar ihop en vilja att göra spelare fristående och skapa en syn att det handlar om vad du själv gör. Att du alltid kommer att kunna påverka din situation. Att det hänger på spelaren – ingen annan – om du ska utvecklas. Det är ju såklart viktigt, och många som blir bra kommer ju hitta sina vägar till det, oavsett hinder, men det kan ibland blandas ihop med att coacher då skulle ha en mindre roll att spela; det har vi såklart inte. Vi har en viktig roll. Det är bara att du inte kan påverka alla lika mycket. Vi måste även vara flexibla och förstå vad just denna spelare behöver. Ibland kommer till exempel spelare som har lätt för sig motoriskt, då blir ditt jobb inriktat på andra delar som kommer ta dem vidare. Du måste se en helhet och förstå vart du kan göra nytta med spelaren. Oavsett vad som är viktigt att utveckla i denna för att få effekt i framtiden. Vår funktion är lika viktig i olika åldrar och faser men har lite olika karaktär. Jobbar du tajt med en spelare så får du såklart chans att påverka personens utveckling väldigt mycket. I de yngre åldrarna så ger vi inspiration och hjälper till att skapa en passion för att idrotta och tävla. Vi bygger de otroligt viktiga grunderna på många olika områden och utvecklar till exempel den teknik och fysik som ska underlätta för framtida utveckling. Sen ändras din funktion lite hela tiden genom de olika åldrarna och nivåerna. Grunden är den samma länge men tränarens kunskapsbehov är lite olika i takt med att spelarens behov blir annorlunda. Antingen förvärvar du den kunskapen eller så håller du dig till det du kan.

Man kan såklart säga att du kan påverka väldigt mycket om du jobbar tajt med en spelare i ungdomsåren, att det kanske skulle vara en ålder där din insats kan bli avgörande för om de ska ta steget mot en professionell karriär eller inte, men jag tycker det är svårt att bedöma det. Din påverkan har som sagt så mycket med person och miljö att göra och kan vara lika viktig på alla nivåer och i alla faser. Alla du lyckas nå är guld värt och gör ditt jobb värt. Det beror också mycket på vad din specialitet är och vart du verkligen kan göra skillnad med för spelare och nivå.

När det gäller utbildning är det självklart för mig att det är avgörande för att bli en bra coach, lärare eller pedagog. Det är som i andra yrkeskategorier. Sen kan utbildning ske på olika sätt, det behöver inte vara i en skolbänk. Men ja, det är avgörande att man utbildar sig och att vi har en hög nivå på utbildningar i Sverige. Men där har vi ett helt spektrum av olika utbildningar vi kan förlita oss på. Förutom Svenska Tennisförbundets så har vi olika högskolor och andra eftergymnasiala utbildningar. Samt övriga branschorganisationer och föreningar som ger utbildningar.”

1 kommentar på “Hur stor del tycker du en tränare har i en spelares utveckling?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s