Ordföranden har ordet! Ulf Rosberg, Djursholms TK

En kommentar

Vi startar upp ytterligare en serie här på ”Linus på baslinjen”. I ett antal intervjuer kommer vi träffa olika ordföranden i styrelser i tennisklubbar runtom i landet. Styrelser är ofta ett intressant samtalsämne – vissa anställda tycker samarbetet funkar utmärkt med klubbens styrelser, andra att just styrelsen är det enskilt största problemet i ens arbete. Därför tror jag det är viktigt att belysa rollen som styrelsen har och höra hur de ser på sitt arbete utifrån just styrelsens perspektiv. Och vem passar bättre på att svara på de frågorna än ordföranden själv? Först ut; Ulf Rosberg, ordförande i Djursholms TK.

Namn: Ulf Rosberg

Ålder: 56 år

Verksam i vilken klubb: Djursholms TK

Egen: Spelade i Växjö TS som ungdom. Idag flitig veteranspelare. På 12:e plats i Sverige på rankingen för Herrar 55. Laget DjTK H55 kom 2:a i division 1 i tennisligan ute i år.

Yrke: Privat investerare

Varför har du valt att engagera dig som ordförande i styrelsen? Jag har alltid haft ett stort intresse för tennis. Efter att jag slutat jobba på Nordic Capital för några år sedan där jag var Partner i över 20 år, så har jag engagerat mig i olika ideella projekt alltifrån en stiftelse som bygger skolor för fattiga barn i Nepal till ordförande i Djursholms Tennisklubb. När nu tiden finns känns det kul att hjälpa till att utveckla min hemmaklubb.

Vad är er förenings största utmaning just nu och hur jobbar ni med den frågan i styrelsen? Vi håller på att bygga upp en tennisklubb som skall ligga i framkant i Sverige såväl för tävlingsspelande ungdomar som för motionärer. För att komma dit har vi bl a rekryterat en ny klubbchef (Peter Hjort – tidigare Lidingö TK) samt en ny chefstränare (Pontus Bergevi – tidigare Riksidrottsgymnasiet för tennis i Båstad). Utöver det har vi sedan tidigare en engagerad och bra tränarstab. Utmaning nu är att få ihop allt men vi har redan kommit en bra bit på vägen.

Vad har ni i styrelsen satt för vision i tennisklubben och hur kom ni fram till den? Grundbulten i vår vision är att bygga en klubb på både bredd och djup. En elitsatsning skall kunna gå att kombinera med bollekis och vuxenträning. Då både vår klubbchef och chefstränare är relativt nya är de exakta målsättningarna inte utmejslade utan är något som styrelsen kommer att formulera under hösten. Då är tanken att också göra ett ordentligt värdegrundsarbete.

Vad vill ni i er tennisförening vara för slags klubb? Vad är syftet med er verksamhet? Vi försöker som sagt jobba både på bredden och djupet. Bredden i form av försöka erbjuda de flesta barnen i Djursholm en plats i tennisskolan samt ett stort utbud av vuxentennisgrupper som är tränarledda med olika teman. Vi försöker också ordna evenemang som knyter ihop klubben där vi spelar enkla dubbeltävlingar där såväl juniorer som veteraner deltar och spelar tillsammans. Allt för att skapa en medlemsgemenskap. På djupet i form av högklassig träning för tävlingsspelande juniorer ytterst ledd av Pontus Bergevi och med stora ambitioner på sikt för t ex dam- och herrlaget. Juniorerna i DjTK har precis lagt en fantastiskt framgångsrik sommartävlingsperiod bakom sig med ett dussintal segrar.

Vad skulle ni i er styrelse behöva hjälp med från regionen eller tennisförbundet? Den primära hjälpen som jag kommer att tänka på är att arrangera läger samt resor till internationella tävlingar för de bästa juniorerna. De läger man arrangerar ligger dock oftast på samma ställen. Tror det skulle vara bra att fördela ut på fler klubbar så att man på fler ställen i landet får se de satsningar som SvTF gör. Men hjälpen kan gå åt båda hållen. Just i dagsläget vet jag att Pontus Bergevi hos oss har byggt upp en tennisplattform för tränare som jag vet att SvTF är intresserad av att sprida till fler klubbar i landet.

Vad skulle er tränarkår behöva hjälp med från regionen eller tennisförbundet? Det finns några exempel på praktiska frågor där förbundet och regionen kan hjälpa till. Ett gäller hur tävlingar planeras och schemaläggs för juniorerna. Ofta ligger en tävling utspridd över en tiodagarsperiod vilket gör det svårt för vår planering i klubben med tennis- och fysträning. Varför inte istället göra så att t ex FS12 spelas under fyra dagar, FS14 nästkommande fyra dagar osv. Detta gör planering lättare och detta skulle förbundet kunna gå ut med riktlinjer kring. Ett annat är sammankomster/läger för juniorer som tidigare nämnts – det kan det aldrig bli för mycket av.

Hur ser er styrelses samarbete ut med klubbens anställda personal? Vi har ett bra samarbete där styrelsen uppgift primärt är att stötta och driva på klubben med olika projekt (se nedan).

Ofta hör man tränare i landet säga att det största problemet i ens arbete är styrelser som lägger sig i för mycket och att problemet ofta grundar sig i att styrelsen består av föräldrar som sätter sina egna barns tennis i främsta rummet. Hur ser du på den eventuella problematiken? Det är en delikat fråga eftersom många väljer att engagera sig och lägga all ideell tid då de har barn som spelar i klubben. Där blir min roll som ordförande att se till att diskussionerna i styrelserummet inte handlar om personliga intressen utan vi som sitter i styrelsen har som huvudsaklig uppgift att utveckla klubben. I vårt fall tror och hoppas jag att klubbchef och tränare är tacksamma för allt stöd som styrelsen ger. I år har bl a styrelsen drivit ett stort ombyggnadsprojekt av reception/café. Dessutom pågår det en process att bygga till hallen för möjliggöra padelspel för medlemmarna. Vidare finns det en sponsorkommitté som jobbar med engagera det lokala näringslivet och öka intäkterna i klubben. Vad gäller den dagliga verksamheten måste styrelsen ge visst manöverutrymme för de heltidsanställda i klubben och snarare sätta konkreta målbilder för verksamheten.

Hur får ni i styrelsen input och guidning i hur ni ska föra klubben framåt? Det är nog det minsta problemet. Våra medlemmar har många tankar och idéer så att det handlar nog mer om att klubben måste bestämma sig för vilken typ av klubb man vill vara och lägga handlingsplaner därefter. Men givetvis med lyhördhet mot vad medlemmar tycker över tiden. Vi gör också regelbundna medlemsundersökningar för att mer formellt ta in synpunkter från medlemmar.

Jag utgår från att du arbetar ideellt för tennisföreningen. Hur fungerar det att kombinera med ditt övriga yrkesliv och vardag? Idag så funkar det bra. Jag har mer fritid idag även om jag är engagerad i styrelsen i en handfull bolag. Under min tid på Nordic Capital hade det inte funkat att ha detta uppdraget – tiden hade helt enkelt inte räckt till.

Vad hoppas du att er klubb har åstadkommit och hur ser verksamheten ut om 10 år? Att vi har en förening med god ekonomi och med nöjda och glada medlemmar. Att vi har en bred juniorsatsning men också ett antal topp-tio spelare på juniorsidan i Sverige. Att vi har ett dam- och herrlag i Elitserien med i huvudsak egna spelare. Att vi har en vuxentennis med många sociala aktiviteter kopplade till det. Att vi har framgångsrika veteransspelare som både spelar seriespel, SM och internationella tävlingar.

1 kommentar på “Ordföranden har ordet! Ulf Rosberg, Djursholms TK”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s