Vibrationer som träningsform

Inga kommentarer

Staffan Göransson hade problem med strålningar ut i höger arm och förslitningsskador i nacken. Efter att ha testat att träna med Power Plate försvann problemen. Nu brinner han för att sprida träningsmetoden vidare!

Av: Linus Eriksson

När jag kliver över gatan och är på väg att ringa på dörrklockan till Viberoom i Djursholm, för andra gången den här sommaren, så ropar Staffan på mig. Precis som förra gången hann jag inte ringa på klockan innan Staffan hann upptäcka mig. Den här gången har jag med mig Jacqueline Cabaj Awad, tennisspelaren jag känt och tränat i mer än 3.5 år. Jag tänkte att hon ska testa på ett träningspass med Power Plate och se vad hon tycker.

Vi kliver in i lokalen som Viberoom delar med Djursholms Hälsoteam.

-Viberoom är som ett ”Boutique fitness”, alltså ett litet specificerat gym. I det här fallet är vi ett Power Plate-center, förklarar Staffan Göransson, distributör av Power Plate och grundare av Viberoom.

Inne i lokalen, precis framför entrén, står ett löpband, en trappmaskin och en styrkemaskin för benen. Men går man några meter till höger syns maskinerna vi kommit för. Åtta Power Plate-maskiner står uppradade i en cirkel utmed rummet. Staffan förklarar för Jacqueline att hon ska få börja med några uppvärmningsövningar. Han visar hur de går till och sätter igång maskinen som börjar vibrera.

Staffan Göransson har en bakgrund som idrottare. Han gillade golf och gick på gym samt hade en god fysik efter att ha varit attackdykare inom militären. Dessutom älskar han bollsporter, skidåkning och cykling. Dock började han under sin tid som företagsutvecklare få problem med strålningar i kroppen och vad som senare skulle visa sig vara förslitningsskador uppe vid nacken.

I tidningen ”Svensk Golf” läste han 2006 om Power Plate. Han tyckte det lät intressant och köpte en platta som då gick på 100 000:-. Idag finns betydligt billigare plattor i utbudet, för den som skräms av prislappen. Den inköpta plattan ställde Staffan hemma och tränade på några gånger i veckan, en halvtimme åt gången.

-I försvaret brukade vi få göra 50 armhävningar som ett litet straff om vi var försenade. Efter att ha tränat med Power Plate tänkte jag att jag skulle testa 50 armhävningar igen och klarade det utan problem, nu 30 år senare! Dessutom försvann mina problem med kroppen efter två månader. Strålningen slutade kännas av och jag kände mig allmänt mycket starkare än tidigare!

Vad är då Power Plate? Det är en plattform som rör sig i tre riktningar – upp och ner, fram och bak och sida till sida och skapar en tre-plans vibration. Det blir en kopia av hur vi rör oss i livet. Vibrationerna får musklerna att dra ihop sig multi-reflexivt mellan 25-50 gånger per sekund. Detta aktiverar nervsystemet, muskelsystemet och hjärt-kärlsystemet.

Plattan och vibrationerna hjälper till att ihop med rörelserna vi gör aktivera kroppen på ett sätt som annars inte går, tack vare den naturliga instabiliteten som skapas. Upp till dubbelt så många muskelfibrer aktiveras i en övning jämfört med utan vibrationerna. Ämnesomsättningen, blodcirkulationen och förbränningen ökar också.

Efter uppvärmningen sätter träningspasset igång.

Det kommer börja klia i näsan snart, det gör det för alla, för nervsystemet slås på direkt du kommer igång, skrattar Staffan.

Övningarna Staffan visar är vanliga styrkeövningar som de flesta känner igen, men som nu görs ihop med rörelserna från plattan. Känslan blir att allting blir lite jobbigare än normalt och fler muskler i kroppen aktiveras.

Det är ungefär som när man gör vissa styrkeövningar på en pilatesboll för att skapa instabilitet, beskriver Jacqueline upplevelsen.

Staffan jobbade 25 år som företagsutvecklare innan han började arbeta med Power Plate. Han är certifierad ”master trainer” sedan 2010 och tog 2014 över agenturen i Sverige.

I USA går utvecklingen stadigt framåt, medan det i Europa gått långsammare. Varför, undrar jag?

Vi har varit sämre på att koppla det mot utbildning. När Power Plate kom till Sverige, för att ta ett exempel, så ställdes det in lite plattor på gym och i andra lokaler, men ingen visste hur man skulle använda dem. Och det som en gång somnat in är svårt att väcka igen. Men en av de vanligaste frågorna jag får är; ”om det nu är så bra, varför använder inte alla det här?” Och mitt svar är, ”jag vet inte!”. Jag vet bara att alla jag träffar som testar på det säger ”vad bra det här var!”. Men nu är organisationen bakom Power Plate extremt duktiga på att koppla vetenskap till användandet och jag är noga med att alltid visa hur plattorna ska användas som säljs eller ställs ut.

Men Staffan säger att han tror ett stort paradigmskifte är på gång i träningsvärlden och att han är säker på att Power Plate då kommer få ett uppsving.

Sverige är faktiskt ett av de största länderna i Europa. Tyskland, England och Frankrike är störst, sen kommer Sverige. I försäljning per invånare är vi nog störst-

Från början var det Sovjetunionen som på 1960-talet undersökte och använde kroppsvibrationstekniken för att förbereda sina kosmonauter i rymden och för att bekämpa muskelatrofi.  Tack vare detta kunde deras astronauter stanna i rymden i mer än 420 dagar medan amerikanska astronauter var tvungna att återvända efter 120 dagar.

Jacqueline Cabaj Awad under nedvarvningen

Efter att ganska tidigt under träningspasset ha utbrist att en kramkänsla började infinna sig så fann Jacqueline någon form av ”andra andning” och har nu nått fram till återhämtning och stretching.

Power Plate har foam rollers med vibrationer och massagepistoler i sitt utbud, men Jacqueline varvar ner och återhämtar sig med hjälp av den stora plattan istället.

Hur kändes det?

-Bra, det var kul! Man blir trött snabbare. Om jag under en övning kanske blir trött efter 20 repetitioner så behövs det bara hälften nu för att uppnå samma känsla. Och som återhämtning är det såklart ett jättebra redskap!

Staffan nickar instämmande.

Ja precis, det här är en snabb träning. Jag brukar säga att det är en genväg i träningen på ett vetenskapligt och riktigt sätt, avslutar Staffan.

Besök www.powerplatesverige.se för mer information om dem och deras utbud. Använd rabattkoden ”LinusE” för 10% på hela sortimentet i deras shop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s