Hallå där, Ola Malmqvist! Director of coaching på USTA.

Inga kommentarer

USA, som i oktober två veckor i rad arrangerar tre tävlingar per vecka (60/25/15-dollarskategorin) samt sista veckan i oktober arrangerar en 60k- och en 25k-tävling i samma delstat, Texas. Jag ringde upp Ola som sitter bland de ytterst ansvariga för elitblocket på USTA för att fråga varför de gjort som de gjort.

Av: Linus Eriksson

Hur är läget Ola?

Det är bra tack! Du har lite tur, det började precis regna nu igen i New York så det blev ytterligare ett speluppehåll i matcherna, så nu har jag tid.

Jag har varit lite fascinerad över tävlingsutbudet USA på de lägre proffsnivåerna på damsidan. Det känns spontant inte som ni arrangerar jättemånga tävlingar, men framförallt har jag reagerat på att ni vissa veckor arrangerar två, eller till och med tre tävlingar samtidigt, och ibland i samma delstat! Varför gör ni det?

 Jag ska förklara, allting är väldigt noga planerat. Tyvärr har vi förlorat många tävlingar på grund av pandemin. Tävlingar som vi tänkt köra men som tyvärr fått ställas in. Men generellt så planerar vi allting! Vi går igenom alla åldersgrupper och pratar med ansvariga coacher vad de behöver för deras bästa spelare i varje åldersgrupp. Sedan är det så att vissa arrangörer har haft sin turnering väldigt länge och då är det så klart svårt att ändra på. Men en hel del ändrar vi från år till år beroende på vad våra bästa spelare är i behov av just nu.

Nu vet jag att det har varit ett speciellt år, men ni har bara arrangerat tre 15000-dollarstävlingar?

På damsidan har vi i tio år haft väldigt få 10- och 15000-dollarstävlingar, men en himla massa 25 000-dollars. Det som varit bra med det är att det har varit 64-lottningar i dem, så alla våra bästa har kommit in utan att behöva wild card. Och gör de bra ifrån sig är det bra mycket mer poäng att vinna i 25k-tävlingar än i 15k.

Vissa veckor arrangerar USA 2-3 tävlingar samtidigt. Varför har ni gjort så?

När vi har 2-3 tävlingar samtidigt så är det noga genomtänkt. Det kan vara en vecka där vi vet att vi har många unga spelare som vill spela, några i medelålder och sen några av våra bästa spelare som behöver tävlingar. Det är definitivt planerat, med våra bästa spelare i baktanken. Det är svårt att ändra hela tävlingsutbudet år för år, men vi ändrar några tävlingar varje år beroende på vad våra bästa är i behov av. Till exempel har vi några 17-åringar nu som är himla bra, så då planerar vi utefter dem.

Varför har ni inte ännu fler tävlingar?

Tyvärr så hade vi innan Covid en riktigt stor sponsor som skulle gå in på tre år och dubbla alla våra tävlingar, men de drog sig ur under pandemin tyvärr.

För mycket tävlingar kan också ge falska rankingar, och det är inte alltid bra det heller. Ibland kan en lite för bra ranking såklart hjälpa, men det kan också ge en falsk bild av hur bra du egentligen är.

Hur mycket kan ni tänka er att ändra i tävlingsutbudet för en specifik spelares skull?

Då behöver hon vara riktigt jäkla bra, som till exempel Cori Gauff var. Då kan vi förändra kanske tre tävlingar så de passar henne bättre. Nu har vi till exempel en grupp med fem stycken 04:or på tjejsidan som är riktigt bra, då kan vi justera vår planering lite utefter dem.

Tack för att du tog dig tid Ola, fortsatt stort lycka till i US Open!

Tack själv Linus!

Missa inte avsnitt 10 av podcasten ”Linus på baslinjen podcast” med Ola Malmqvist som gäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s