Idrottsnaprapaten om överbelastningsskador inom racketsporter + utlottning!

Inga kommentarer

Jonatan Därndals idrott var ishockey. Efter fyra år på raken med skador valde han att sluta, men ”tack vare” skadorna hade han fått en inblick i naprapativärlden. Idag driver han kliniken Actus Naprapati och är i startgroparna till att expandera ytterligare.

Av: Linus Eriksson

Det är en inte en helt ovanlig väg att gå, att satsa på sin idrott, få problem med skador och i samband med all kontakt med olika naprapater under skadeåren så väcks ett intresse för kroppen.

Precis den vägen har Jonatan Därndal, 28 år, gått. Efter gymnasiet valde han att gå en naprapatutbildning och jobbade samtidigt som utbildningen på olika kliniker. Efter fyra år med arbete för det närapå mytomspunna fotbollslaget Brommapojkarna och deras U19- och U21-lag tog Jonatan steget att öppna sin egen klinik 2018.

-Det är såklart jättekul, men mer jobb än man kan tänka sig, säger Jonatan. Jag vill ju jobba med patienter och hela den praktiska biten, men sen har man anställda att ta hand om och andra administrativa bitar som hör till att driva eget.

Efter att han jobbat med idrott på hög nivå i Brommapojkarna undrar jag om det var stor skillnad mot att sedan driva en klinik där det gissningsvis är rätt blandat vilken typ av patienter som kommer in?

-Absolut, men båda delarna är roligt. Med elitidrottare handlar det mer om att hålla tillbaka, att nästan hindra dem från att gå för fort fram och träna för mycket, medan vanliga patienter behöver man jaga på lite mera i rehaben.

De vanligaste problemen som folk söker sig till Jonatan för är rygg- och nacksmärtor.

-Det kan låta klyschigt men det beror på att vi rör oss för lite idag. Människor idag har för dålig levnadsstandard. Man kan säga att samhället har utvecklats i högre takt än vi människor gjort – vi är gjorda för att röra på oss mer än vi generellt gör. Plus att kosten påverkar.

Jonatan Därndal

Jonatan får såklart också in en del racketsportare med problem. Vanliga skador då rör armbågar, axlar, knän och fotleder. Och såklart ryggen. Det största tipset Jonatan kommer med för att undvika skadeproblem för motionärer som spelar exempelvis tennis är att jobba med tekniken. Att ta lektioner är inte fel.

-Vanligt är att man finner ett intresse för sporten, blir taggad och spelar för mycket för snabbt, såklart eftersom man tycker det är roligt. Men då kommer överbelastningsskadorna.

Som till exempel tennisarmbågen! Tennisarmbåge är en överbelastningsskada som drabbar senfästen på armbågens utsida. Det leder till smärta kring armbågens, eller underarmens, utsida.

-Och det här kan bero på flera saker, som exempelvis tekniken eller att man har fel typ av rack eller grepp. Eller att man är starkare på den andra sidan av armen så det blir en obalans.

En tennisarmbåge kan ta flera månader att bli bra från, men det är inte bara tennisspelare som drabbas. Jonatan säger att det har blivit väldigt vanligt i padel men också för kontorsarbetare som jobbar mycket framför datorn och inte arbetar helt ergonomiskt vid sitt skrivbord.

-Om vi pratar padel så kan folk komma igång med ett spel väldigt fort samtidigt som många blir bitna i spelet och vill spela hur mycket som helst med en gång. Då blir kroppen lidande.

Och rådet från dig är?

-Att inte gå ut för hårt, samt ta hjälp med din teknik. Gärna direkt från början så du lär dig rätt från start.

Hur funkar det inom naprapatin vad gäller idrott, jobbar terapeuter generellt likadant eller skiljer det mycket åt i metoder som används?

-Det klart det finns olika skolor och olika tro, det är ett så pass brett område vi pratar om. Generellt tycker jag att vi ibland lämnar det manuella för mycket, vindarna blåser mycket mot träning och rehab, vi får inte tappa den manuella behandlingen som också är viktig. Generellt så tänker jag också att vi inte enbart heller får följa forskningen. Ofta tar forskning lång tid att få färdigställd, så följer vi enbart forskningsresultat så ligger vi efter tiden, så att säga.

En annan tjänst som Actus Naprapati jobbar med är löpanalyser. Många personer tar för långa kliv och behöver korta ner stegen och öka stegfrekvensen. Även här överbelastar folk mycket.

-Det är inte ovanligt att folk kommer tillbaka gång efter gång med samma besvär. Jag frågar om de har kört övningarna jag gav förra gången och får nej till svar. >Har du börjat med övningarna? Nej.< Alla patienter är individer och det är min uppgift att lägga ett schema som passar varje persons livspussel, men det klart det är kul att få patienter som lägger tid och energi på att göra det jag rekommenderar.

Det finns såklart mängder med områden att fortbilda sig inom som naprapat. Under våren har Jonatan gått en del kurser inom funktionell neurologi vilket han säger är superintressant, och vad gäller företagandet är planen att 2023 öppna upp en klinik till.

Det känns väldigt roligt och är något jag vill prova! Det är skoj att driva och bygga företaget och jag känner att det här är något jag vill testa.

Hans eget tränande idag handlar framförallt om gym, lite löpning och lite…ja, du gissade rätt, padel!

-Haha, jag var nere i Spanien för två år sedan och tog en del lektioner i padel och tennis. Jag spelade först padel och sedan tennis, det blev nog 2-3 timmar i sträck och efter det fick jag ont i axeln. Men i övrigt är jag betydligt bättre i kroppen idag än när jag var i tonåren och spelade ishockey. Jag kan se att många duktiga idrottare i exempelvis fotboll eller ishockey lever på sin talang, men när de blir äldre och når U21 eller A-lag säger kroppen ifrån när det blir mer fysiskt. Man behöver ta hand om kroppen och bygga den rätt. Helst från start.

Tävling! Linus på baslinjen och Actus Naprapati lottar ut 10 presentkort på en behandling hos Actus Naprapati i Älvsjö!

För att vara med i utlottningen:

1) följ @actusnaprapati och @linus_se_eriksson på Instagram

2) tagga Actus och Linus i inlägget på Linus Instagram som rör den här artikeln ELLER lägg en egen story och tagga oss båda

3) tagga in minst en annan person ni tror skulle ha glädje av ett presentkort hos Actus!

Sista tävlingsdag 31 augusti 2021. Lyckat till!

www.actusnaprapati.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s