Tennis över en kopp kaffe, med Tobias Mattsson

Inga kommentarer

Tobias Mattsson. En tenniskonstnär som syns febrilt i tennishallar runtom i framförallt södra delen av Stockholm. Tobias Mattsson är en (stor) del av svensk tennis. Därför frågade jag honom om en fika, och det ångrar jag inte. Vill ni höra vilken tennishall som har sämst dusch i Stockholm, vilket fik som enbart serverar ost- och skinkmackor och varför han tycker offensiv tennis missförstås, då har ni kommit rätt.

Av: Linus Eriksson

DEN EGNA TENNISEN

Börja med att berätta om när du introducerades till sporten tennis.

 Jag är född 1977. Jag minns att jag introducerades till tennis när jag var… sju kanske? Jag gillade fotboll också, men minns att jag framförallt tyckte om Stefan Edberg. Jag tittade redan då efter vilket racket han hade.

Du växte upp på Hisingen, började du spela i IS Gothia då?

Nej, jag började på GLTK. Jag vet faktiskt inte varför, men jag kommer ihåg hur mina föräldrar satt på en bänk inne på banan och tyckte till under träningarna. Jag hade en rumän som tränare och fick bara spela grundslag i ett helt år. Mina föräldrar tyckte nog det borde varit lite roligare träningar, men nu i efterhand förstår jag att rumänen kanske hade andra ambitioner med oss…

Hur bra blev du som junior?

Jag slutade spela när jag var 15 eller 16. Tävlade lite grann men mest blev det träning. Sedan började jag spela när jag var 30 igen på grund av en vadslagning på krogen. Jag skröt om att jag minsann hade spelat tennis, trots att jag inte spelat en enda gång sedan jag slutade 15 år tidigare. Efter den vadslagningen har jag nog snittat 5 gånger i veckan i 14 år.

Vad är det i tennissporten som attraherar dig?

Tennis för mig är någon form av elegans. Visst, det finns i andra idrotter också, men tennis är spännande för ingen spelare är den andra lik. Det klart man kan se vem som springer på en fotbollsplan också, men det är så många parametrar som spelar in i tennisen. Till exempel när frågan ploppar upp vem som är bäst på tennis – begreppet ”bäst” i tennis är så brett. Det klart den som vann matchen är bäst, men man kan värdesätta fler grejer än att bara vinna. Till exempel Federer – många tycker han är bäst fast han kanske inte längre är den som vunnit allra mest. Sedan tycker jag utvecklingen inom tennisen är kul.

Men vad menar du med att det finns en elegans inom tennisen?

Det är såklart subjektivt vad som är elegant. Men som på min Instagram, klippen jag lägger ut där är med en underton av ”så här kan man också göra”. Jag minns en person som en gång sa ”att se Markus Eriksson inger hopp”. Jag älskar att se Markus spela, men du förstår vad jag menar? Tänk vad bra man kan bli på tennis även om det ser kantigt ut! Hur det ser ut är inte att förväxla med hur bra det är. När Federer spelar ser det naturligt ut, men naturlig teknik kan lätt förväxlas med nonchalans, som i Federers fall. Det är det här jag älskar med tennis – alla ser olika ut och det är inte alltid den till synes mest simpla tekniken som drar till sig mitt intresse.

Du filmar dig själv en del när du spelar?

Ja precis…!

Varför då?

Min Instagram är för min egen skull.

Men… andra ser ju vad du lägger ut?

Jag ser mitt Instagramkonto som min byrålåda som du kan få titta i ibland.

Jag har också noterat att du lägger ut en del händelser men använder funktionen ”mina närmsta vänner”, så inte alla kan se dem.

Mm. Jag tror jag har 13 stycken inlagda som närmsta vänner. Där lägger jag nog ut de filmerna som är lite mer knasiga. Uppenbarligen finns det en spärr för vad jag tycker folk ska se, men de personerna jag känner lite bättre kan få se ändå.

ROLLEN INOM SVENSK TENNIS

Vad har du för roll i svensk tennis?

Om jag tänker stort så är jag medlem i en klubb och det är i stor mån den betalande medlemmen som finansierar tennisen som sker i klubben. Jag kan också se det ur perspektivet att jag är en motionär i en klubb, om än med ett större intresse än många andra.

Hur kan du påverka tennisen i klubben du är medlem i?

Om något är viktigt kan jag lägga in en motion eller gapa lite på årsmötet. Jag skulle också kunna engagera mig i styrelsen.

Har du gjort det?

Nej.

BÄSTA DUSCHARNA I STOCKHOLM

Det varierar ofta var du spelar. Varför åker du runt till så många olika hallar för att spela?

Jag gillar miljöombytet och att testa de olika banorna. Allt har sin charm – jag gillar att få se de mer lyxiga klubbarna men även att vara i mindre lyxiga miljöer. När jag kommer till en hall brukar jag fundera över hur det skulle vara att bo i närheten av just den här klubben. Jag har även gjort en lista över de fem bästa duscharna.

Den listan vill man ju höra!

Bland de sämsta duscharna är Trollbäckens. Det kommer knappt något vatten från dem. Strålen är riktigt svag.

Vilken hall har bäst?

Det har nog SALK. Hallar som är lite mer normala, typ Rönninges, har också bra dusch.

Har du några fler listor?

Vill du höra den bästa banan? Det är bana 2 på Älta. Den är stor och det är sällan några som spelar där, så den är alltid ledig.

Vad är viktigt för att du ska gilla en tennishall?

Det är viktigt att de har ett levande fik. Om man vill ha en aktiv klubb där folk hänger är fiket viktigt. Jag har aldrig gymmat, men jag kan tänka mig att folk som gymmar hänger på gymmet, lär känna folk och kanske tränar ihop ibland. Miljön är navet. Miljön är viktig och där bidrar caféet mycket!

Vilken tennisklubb har bäst fik?

Då tvingas jag nog svara Mälarhöjden… Men Trollbäcken har ett roligt fik! Varje gång jag varit där har de bara haft ost- och skinksmörgåsar! Inte bara med ost, utan bara med ost- OCH skinka. Min kompis frågade en gång om de har en ostmacka, men nej, det hade de inte. De hade mycket personal på plats men kunde inte göra en ostmacka. Och vi snackar inte om att de har någon enstaka macka liggandes framme utan de hade stora laddningar med mackor. Det låg drivor av ost- och skinkmackor, men det var omöjligt att få en med bara ost!

Blir det mer kul att hänga i en tennishall om det är bra spelare som tränar på banorna?

Absolut, det är kul med bra spelare! Det blir roligare ifall klubben har en höjd.

Men jag tänker, ibland tar de bästa spelarna mycket träningstider i klubben. Då kanske inte du som motionär kan spela lika mycket?

Barnens idrottande går först, för det är en fostran. Ibland får jag dock känslan av att det är tränarens vilja som får styra. En tennisklubb är för alla medlemmar, men subventionerade avgifter för de som tränar mest är jag inte emot. Tävlings- och elitspelare, som är samma sak, har ju det. Men jag tror man oftare skulle behöva budgetera lite hur mycket exempelvis tävlingstennisen får kosta i klubben. Jag tror att idag, i dessa tider, så tittar man mycket på Youtube och akademier – i samma sekund som GTG startades ville många ha sin egen akademi. En akademi som tränaren kan glänsa lite i genom att själv verka i ett format en bra spelare kan träna i.

Okej. Men bra spelare är kul tycker du?

Jag tycker personligen det är kul med bra spelare att titta på. Runt min ålder är det i och för sig inte så många som är intresserade av sommartourer och så där. Hur kan man göra den mer intressant?

Serielag då?

Ingen av motionärerna är intresserade av serielagen. För vems skull är dem egentligen?

VALDA SANNINGAR

Mattsson, du har ifrågasatt när folk säger att tennis är en utomhussport?

För vem är det en utomhussport? Jag spelar helst inomhus. Jag tänker så här, när man bygger banor, varför bygger man så mycket grusbanor? Jag skulle gärna se fler hardcourt ute. Väg det mot varandra, vad gör mest skillnad – bytet grus mot hardcourt eller att spela inne mot att spela ute? Drar man sig för att bygga en utomhusbana för att det blir krångligt med grus kanske man istället kan bygga fler hardcourtbanor?

Jag vet också att du har ifrågasatt varför tennistränare förväntas svara i telefon efter arbetstid.

Att vara tennistränare är ett professionellt yrke. Så om jag vänder lite på frågeställningen, – vad är egentligen att vara professionell? Att vara tillgänglig dygnet runt eller att alltid svara när man jobbar? Har någon gått bort? Eller vad kan vara så viktigt att du måste vara tillgänglig dygnet runt? Man ska orka jobba med det här hela livet, För mig är inte ett engagemang att vara tillgänglig hela tiden. Inom andra yrken tror jag inte man kan nå de absolut mest framgångsrika dygnet runt på deras privata telefoner. Är det kanske så att det till och med är oprofessionellt att svara vid 21.00 på kvällen…? Föräldrar är omättbara på feedback – om du gör dig tillgänglig hela tiden så fungerar det inte, och det handlar inte om ett bristande engagemang.

Skulle du säga att den svenska tränarkåren verkar professionella i övrigt?

Det känns det som. Jag vet att diskussionen handlar om att vi inte får fram fler proffs. Men han, den ansvariga, vad heter han?

Christer Sjöö?

Ja precis, Christer Sjöö sa väl att medlemsantalet stigit något enormt? Är inte det ett mätbart verktyg för vad som är framgångsrikt? Eller är det enda målet att ha någon som jag kan se på tv fyra gånger om året i en Slam? Jag tycker det finns många bra spelare i våra svenska tourtävlingar.

Finns det verkligen det? Utomlands förlorar de tyvärr oftast i väldigt tidiga rundor i den lägsta kategorin av tävlingar…

Jag får väl välja själv vad som är bra tennis? Jag ser gärna något estetiskt tilltalande i en svensk tourtävling.

OM TRÄNARUTBILDNINGEN

Tobias Mattsson

Du har väll gått en tränarutbildning?

Ja det stämmer. Jag gick den där plattformen.

Vad tyckte du om den?

Sådär. Det här med att lära av varandra, det kan jag personligen ha lite svårt för. Jag är för den gamla katederundervisningen, när någon tydligt säger att ”så här och så här ska man göra.”

Ser du dig själv som en tennistränare nu efter utbildningen?

Nej, då måste man jobba mera med det. Om man är anställd med fasta timmar som tränare så är man tränare.

Om du var enväldig ordförande i ett dygn i en av de tennisklubbar du oftast spelar i, vad skulle du prioritera att börja förändra då?

Då hade jag gett dig min plats med en gång så slipper du ställa den frågan. Ta över du så får vi se hur det går!

Haha, jätteroligt svar, absolut! Men på riktigt, vad skulle du göra?

….(lång tystnad)… Låt säga att jag skulle vara ordförande i två år istället för ett dygn, då skulle jag börja jobba mycket med uppföljning och målsättningar. Viktigt, inte att förväxla mål med drömmar! Hur vill vi profilera oss som klubb? Lite klyschigt, men prata om värdegrund och sådana bitar. Jag vet inte om klubbarna har tänkt på vad det är som gör just den här klubben så bra.

Förresten, jag byter lite ämne här, du som lyssnat på en del av mina poddar, vad tror du om nationella center för våra elitspelare?

Det tror jag är bra! Eller varför skulle det inte vara bra?

Det finns en problematik i att Sverige är ett avlångt land, att elitspelare som reser mycket och kanske är iväg i fyra veckor för att därefter vara hemma en eller två gärna vill spendera de få veckorna hemma i sina hemstäder. Då kan det bli svårt att få alla spelare att samlas på ett och samma ställe, i säg exempelvis Stockholm.

Någonstans ändras väl folks beteende efter vad som finns? Man anpassar sig successivt efter den verkligheten som är just nu. Man måste nog våga vara lite visionärer.

MATTSSONS FAVORITSPELARE

Vem är din favorittennisspelare?

Andy Murray! Jag gillar hur han rör sig. Och att han är en känslomänniska. Han är charmig. Han har varit inblandad i min absoluta favoritmatch någonsin. Förut så fanns den på nätet, men nu finns bara highlights, Om någon har hela matchen så betalar jag bra att få tillgång till den videon. Det var i alla fall på Roland Gaross 2016, Murray mot Stepanek. Även Murrays OS-final mot Del Potro var fantastisk!

Du har pratat mycket om att folk ser ner på defensiva spelare?

Begreppet styra spelet är så himla…”jag styrde spelet”. Vad innebär att ”styra spelet”? Ofta tänker man då generellt på den offensiva spelaren, men kanske är det den mer defensiva spelare som styr genom att få spelet dit man vill? Vissa är nog bättre på flykt. Man agerar genom att vara defensiv, man agerar proaktivt genom att ta den rollen. Som att luras lite.

Många returnerar långt bak idag?

Ja, returpositionen har förflyttats lite bakåt. Det är så individuellt vad man gillar. Se på Nadal, han är också känd för att stå långt bak. Det är bra att variera returen. Jag står långt bak, men ibland långt fram för att ta ett split step bak. Varför? Kolla på Nadal. Många rör sig framåt men kommer de för långt fram blir det bara en knuff av returen.

TENNISPORTALEN

Vad tycker du om Tennisportalen?

Hm…ja…asså…hm…

Du sluddrar lite?

Alla har en åsikt om dessa herrar. Min åsikt är att de har ökat intresset något oerhört! Det engagemanget de visar är otroligt! Sen är de lite av några bråkstakar.

Hur då menar du?

De gillar att röra om. Att sticka ut hakan. Och det säger jag inte som något negativt.

Jag har hört rykten om att du tackade nej till att vara med i deras Vlogg under Swedish Open i Båstad?

Jag har sett deras intervjuteknik. Man får inte komma till tals, de skämtar bort en och sen står man där med en clownnäsa och en lustig hatt efter att han Alex klippt klart hela videon och lagt ut den.

OM ATT (INTE) TÄVLA

Tennis är en tävlingsidrott, eller hur?

Jag är rädd för att förlora. Och sen så jobbar jag, så det blir inte så mycket matcher.

Plus att du blir nervös när du spelar match.

Kanske. Men kan man inte få leva lite i en form av bedrägeri? Jag köper det senaste racket, jag köper de senaste kläderna och spelar mycket tennis. Då kan jag få leva i någon form av tillflyktsort tänker jag. Om jag spelar och det känns bra, sen ser jag mig själv och det ser katastrof ut, då…

Då…?

Alla säger att man ska filma sig själv, men jag är inte alltid så säker på det. Du förstör lite av glädjen med det då. Kan man inte få leva lite i en dröm? Jag leker tennisproffs och jag tror man leker för lite som vuxen. Helt plötsligt slutar man ha drömmar. Jag har uppfattat det lite som en jargong bland vuxna, att vi är så gamla och dassiga. När jag hoppat in som vuxentränare så har jag hört jargongen att ”vi är så gamla och skruppliga – vi kan inte lära oss något, vi får hålla till godo med det lilla”. Det tycker jag är lite tråkigt, jag tror vi alla kan bli bättre under hela livet. Man kan få bättre volley eller förbättra små detaljer. När jag lägger ut en video på mig själv på Instagram är det ibland för att jag faktiskt tycker jag fick till något, att jag gjorde något bra. Såklart det är mycket för mig själv jag lägger ut det, men kanske någon annan också tycker det slaget jag just gjorde såg bra ut. En gång satte jag mig och Sinner bredvid varandra i en video och våra slag i samma tempo. Då fick jag höra att jag inte kan jämföra mig med de bästa, men det kan jag väl visst göra?

Absolut, det klart du kan! Tack Mattsson, har varit grymt kul att prata tennis med dig!

Då har jag en fråga till dig, vad har du för framtidsspaningar inom tennisen?

Hm, jag tror att trenden går mot att korta ner seten, jag gillad formatet de testade i Next Gen-slutspelet där de spelade seten först till fyra, men bäst av fem set. Eller var det bäst av sju?

Såg du förresten i Båstad, där hade de ”snål Hawk-Eye”! Det tog så otroligt lång tid för bollen att analyseras och visas på skärmen. De måste ha använt en gammal dator.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s