RQT öppnar upp RQT Academy Program för åldrar 6-12 år!

Inga kommentarer

Det finns visionärer som pratar om hur saker borde gå till, och sedan finns det ”doers” som gör det. I höst startar RQT Stora Wäsby upp sitt nya akademiprogram med fullt fokus på åldrarna 6-12 år.

Av: Linus Eriksson

RQT Stora Wäsby startade sin verksamhet i september 2020. I anläggningen, som innehåller fyra tennis- och tre padelbanor inomhus, huserar även Stora Wäsby Tennisklubb samt nystartade Stora Wäsby Padelklubb. I samband med öppnandet gick RQT ut med sin offensiva vision om att 2030 ha två kvalspelare i Grand Slam sprungna ur verksamheten. Och nu, drygt ett år senare, tar RQT ett stort steg mot att nå den visionen genom att starta ett akademiprogram med en tränaruppställning som imponerar!

Grundare till RQT är tennisentusiasten och miljardären Jacob de Geer. Som grundare av iZettle har de Geer ekonomin på det torra och vill hjälpa tennisen både i Sverige och i Upplands Väsby. Hela verksamheten på RQT är icke vinstdrivande och all eventuellt vinst återinvesteras i ungdomsverksamheten. Detsamma gäller akademin som till hösten startas upp.

Jacob de Geer berättar själv om sitt tennisintresse och om RQT’s höga målsättningar:

– Jag älskar tennis och växte upp under svensk tennis glansdagar. Idag är situationen en annan och som i många branscher så tror jag på nytänk och förändring av etablerade sanningar för att nå framgång. Målet för RQT är ambitiöst, men med ett team som vågar tänka utanför boxen och som framförallt vågar utmana status quo så tror jag vi har goda chanser att nå vår vision till 2030.

Johan Landsberg, tennis- och academy director, säger att för att nå visionen om två kvalspelare i Grand Slam 2030 så bör det läggas mycket fokus på barn i yngre åldrar.

-Personligen älskar jag att vara med och utveckla barnen från 5-6 års ålder och uppåt! Stora framsteg kan göras på en vecka, eller bara på ett träningspass, men samtidigt är det tålamod, koncentration och repetition som gäller, dag in och dag ut. Man har stor möjlighet att forma unga spelare från tidig ålder när det kommer till det tekniska, taktiska, fysiska och mentala inställningen på och utanför banan. RQT Academy är ett ypperligt tillfälle för mig att kunna hjälpa fler att få uppleva drömmen som det är att spela Wimbledon! Jag är överladdad – jag älskar verkligen att hjälpa barn från start!

Julius Demburg och Johan Landsberg

Jag kliver in på RQT den sista onsdagen i juli. Regnet smattrar på parkeringen utanför men inne i hallen är det varmt. Det är femte gången jag besöker RQT och det är alltid en varm känsla att kliva in i loungen, som blivit lite av hallens flaggskepp. Julius Demburg som jag stämt träff med samtalar med en äldre herre som är i färd med att betala för sin padeltimme. 

Tja Linus, hur är läget? Hälsar Julius på sin patenterade stockholmska efter att ha hälsat den äldre herren en trevlig dag.

Jag berömmer Julius för solbrännan och frågar om det varit bra fart i hallen under sommaren.

Nej, inte alls. Det är första sommaren så vi visste inte vad vi kunde förvänta oss, men nog trodde vi det skulle vara lite mer folk här. Samtidigt har det gått så oerhört bra sen starten så det gör inte så mycket i år.

Jag och Julle sätter oss i konferensrummet och Julle startar upp presentationen av akademin på skärmen.

Vi har haft ett bra år på RQT och det finns likvida medel i och med att vi har en stark grundare och finansiär bakom oss. Jag känner att före vi startar igång akademin måste vi ha ett starkt tränarteam på plats. Vi kan inte gå den andra vägen och starta igång utan att ha personal. Så vi har agerat offensivt genom att rekrytera flera nya tränare.

Tränarna som rekryterats är Daniel Berta på heltid som ansvarig för ”Tennis Academy-delen”, Joakim Fröberg på heltid som tränare både för tennisklubben Stora Wäsby och för akademin samt Roger Stenquist som klubbutvecklare, vilket innebär att han kommer ha tio timmar här på plats i veckan och tio timmar på distans. Utöver det kommer Julius Demburg stå på banan, Johan Landsberg har rollen som ”Academy director” och huvudtränare för ”Pre Academy-delen”, Ali Ghelem blir fysik- & nutritionsansvarig samt så kliver Kajsa Stegrell och Magnus Hjalmarsson in som tränare.

Dessutom är vi stolta över att Robin Söderling som ambassadör och mentor till programmet.

Robin Söderling själv är glad över att få vara en del av satsningen, och kanske framförallt att Ali Ghelem, Robins före detta fystränare, också är involverad även om han inte kommer vara fysiskt på plats dagligen.

-Det här meriterande teamet av tränare, ihop med Ali som jag värderar oerhört högt med sin kompetens, gör att det ska bli väldigt kul att få bidra med den erfarenhet jag samlat på mig, och då kanske framförallt gällande mina år som ung tennisspelare. 

Robin Söderling

-Att vi sätter slagtekniken och framförallt rörelseschemat i yngre åldrar ihop med att redan från början skapa bra rutiner kring beteenden och fysisk träning, samt hur för- och efterarbete ska se ut kring en tennisträning, är viktigt. Det är idag väldig tuff konkurrens och vare sig vi vill det eller inte så sker satsningarna internationellt i yngre åldrar. Ska vi hänga med där krävs det mer kvalitativ träning vilket den här satsningen kommer innebära. Att det finns en tydlig väg för detta känns inspirerande. Jag tror och hoppas att om fler tar efter det här så kommer kvaliteten öka nationellt och vi får bättre förberedda spelare för de akademier som idag lägger stor kraft på äldre spelare, tex GTG, KLTK och Fair Play. 

Julius Demburg har arbetat i klubb, varit ansvarig på pojksidan på Svenska Tennisförbundet, drivit team med spelare på ITF junior-, future-, Challenger- och ATP-touren, varit ansvarig för tennisgymnasium, drivit akademier och är egenföretagare. Allt som allt har han samlat på sig runt 40 års tenniserfarenhet! Alla de erfarenheterna han samlat på sig under åren, ihop med input från sin kollega Johan Landsberg, har mynnat ut i det nya konceptet RQT Academy Program.

Det här är lite av ett drömprojekt för mig som brinner för svensk tennis. Jag upplever att vi stångar oss blodiga i Sverige och kraften inom svensk tennis läggs på fel ställen. Det finns absolut klubbar i Stockholm som lägger mycket kraft på sin verksamhet under 12 år, och givetvis i andra delar av landet också. Men så som jag tolkar ”Game Change 2030” av Svenska Tennisförbundet så behöver ännu mer kraft läggas på de yngre åldrarna och att en nivåindelning behöver ske snabbare för att behålla de barn som tidigt vill mycket med sin idrott. Jag tror att vi måste lägga större fokus där och ha de bästa tränarna på de yngre juniorerna. Det tycker jag som sagt man kan läsa sig till att även SvTF börjar inse. Det som den här akademin kommer stå för är något jag tror på stenhårt. Det är bara att kolla resultaten inom svensk tennis – många spelare är bra men saknar en ordentligt bra grund att stå på, grundtekniken både gällande slag och rörelse i de yngre åldrarna har inte satt sig, då räcker det inte hela vägen till topp 100.

Jag hör att Julius brinner för det här området när han fortsätter genom att skjuta ut en rad frågor i luften utan att vänta på svar; hur många juniorer vi sett i Båstad i sommar som ligger tillräckligt lågt i benen och har ett bra beteende och satta rutiner mellan poängen? Avslutar spelarna svingarna tillräckligt högt för att få den så viktiga höjden och bågen över nätet? Julius tycker få spelare använder ett korrekt djupledsarbete i banan och att man tydligt ser att vi inom svensk tennis inte har jobbat och satt de vanorna med spelarna i tidig ålder. Ett fåtal finns, men han hävdar att antalet spelare och mängden spelare som gör de här elementära bitarna måste bli fler. Ju fler som gör det, desto tuffare kommer toppen få med att vinna tävlingarna.

Bevisligen är inte träningen tillräckligt professionell i de yngre åldrarna, då hade resultaten i det senare skedet sett annorlunda ut. Det tränarteamet vi har satt ihop här vågar jag sticka ut hakan och säga är det troligtvis bästa som finns i landet när det kommer till att jobba med spelare under 12 år, som vi kommer fokusera stenhårt på.

Roger Stenquist, som kommer ha rollen som klubbutvecklare, förklarar varför han valt att engagera sig i uppstarten av den här satsningen:

Det är alldeles för ofta som de mindre kvalificerade tränarna står med barnen i det här ytterst viktiga skedet av deras idrottskarriär. Vare sig spelaren som vuxen väljer att som en vältränad atlet motionera för sitt välbefinnande och nöje eller om spelaren väljer att bli professionell så är det vår skyldighet som tränare att kunna förmedla träning av yttersta kvalitet och med forskningen som grund, redan från första träningen, ge spelarna en så bra tennisutbildning som möjligt. Med RQT Academy Program och all kvalificerad personal så kommer vi kunna göra just det.

Daniel Berta, som kommer arbeta heltid på RQT och vara ansvarig för ”Tennis Academy”, kommer alltså på nytt att bilda team med Julius Demburg! Berta och Demburg firade stora framgångar ihop under några år med sin klimax år 2009 när Berta vann Franska Öppna för juniorer och slutade året som världsetta med Julius som coach.

-Det kommer bli väldigt kul att jobba ihop med Julius och resten av gänget på RQT! Julius är en fantastisk tränare och person som jag kan lära mig mycket utav vilket även är en stor anledning till att jag valt att börja jobba på RQT. Det är ett samarbete jag sett fram emot länge.

Du var själv oerhört duktig som junior, nu när du själv ska träna unga barn och ungdomar, vad tar du med dig för lärdomar ifrån din egen uppväxt in i tränarrollen?

Det finns mycket jag kan ta med mig. Jag har varit tränare för alla olika nivåer och åldrar vilket känns viktigt eftersom jag förstår bättre vad som väntar spelarna då jag både varit där själv men även tränat spelare på den nivån tidigare. Den resan jag har gjort som spelare är väldigt nyttig att ha med sig eftersom det kräver oerhört mycket av en spelare, samt alla omkring, ifall de vill göra en ordentlig satsning och ge tennisen en ärlig chans.

Du har själv en duktig dotter Daniel som man på sociala medier kunnat se att du tränar en hel del. Man skulle kunna tänka sig att det lätt blir mycket fokus och tankekraft hos dig som går till hennes utveckling. Hur ska du göra för att ge alla spelarna du coachar och är ansvarig för samma uppmärksamhet och energi som ditt eget barn får?

-Jag har gjort klart för både min dotter och son att när vi går ut på banan så är vi spelare och tränare. De är mycket medvetna om vad som gäller. Jag jobbar väldigt nära mina spelare och sätter alltid spelaren i fokus. RQT har som mål att hjälpa spelaren att uppnå sin fulla kapacitet, det kommer jag och alla tränarna se till att vi uppnår men framförallt att alla spelarna ska känna sig sedda och att de får den uppmärksamhet som krävs för att uppnå sina mål.

Daniel Berta

Så, hur kommer strukturen på den nya akademin att se ut? RQT Academy kommer bestå av en basdel som kallas Pre Academy. Spelarna är 6-12 år och ansvarig ledare är Johan Landsberg. Träningarna kommer bedrivas mellan 15.00-19.00 på vardagar och 8.00-12.00 på helger. Utöver Johan som ansvarig får vardera spelare en respektive huvudansvarig tränare var. Det är viktigt för akademin att ha en röd tråd gällande hur saker lärs ut, men samtidigt viktigt med en stor dynamik i tränargruppen så att ledarstaben passar olika typer av barn och elever. I och med att Roger Stenquist är involverad som klubbutvecklare för Stora Wäsby TK så finns den röda tråden även där, mellan klubben och akademin.

Juniorerna har i den här delen möjlighet att träna sex dagar i veckan och 1-2 timme åt gången. I anslutning till varje tennispass så inkluderas 30 minuter fysisk träning före och efter tennisen. Det finns möjlighet att förlägga all sin tennisträning hos RQT eller fortsätta i sin hemmaklubb och komplettera med akademiträningar utöver det. Man behöver inte representera Stora Wäsby TK för att träna med akademin.

Nästa steg efter Pre Academy kallas Tennis Academy och är till för spelare 7-12 år. De här spelarna tränar ihop med Pre Academy när det passar men större delen av träningen förläggs till morgnar och tidig eftermiddag. Till den här delen, som Daniel Berta är ansvarig för, sker en tuff selektering. En ansvarig tränare per max åtta spelare och enligt dokumentet som beskriver verksamheten ”förväntas spelare som kommer med här nå topp 100 i världen som senior”. Jag ber Julius beskriva hur man kan förvänta sig det av så unga spelare.

Det handlar mer om att vi gör en selektering till den här delen av verksamheten. På grund av det bör vi ställa oss just den frågan före vi tar ut någon spelare till den här gruppen – vi har Pre Academy och behöver inte stressa med att få in spelare i den här gruppen för tidigt. Just nu har vi en, eller möjligtvis två spelare, som vi ser skulle kunna vara aktuella för den här andra delen i Academy-programmet. Skriver vi att vi gör en tuff selektering till den här delen så menar vi tuff selektering. ”Pre Academy” ska på sikt inte kosta oss på RQT någonting ekonomiskt, men ”Tennis Academy” kommer kosta och då blir det viktigt att vi noga utvärderar spelarna ihop med teamet runt spelaren. Det kan vara hemmatränare, föräldrar med flera. Finns det inga spelare vi tycker är aktuella så har vi inga spelare med här – det är ingen stress utan då bygger vi underifrån ihop med Stora Wäsby TK.

Eleverna i Pre Academy och Tennis Academy kommer alltså jobba ihop men tränarengagemanget i Tennis Academy kommer bli tätare än i Pre Academy.

Precis på samma vis som att spelarna i Pre Academy kommer ha en tätare tränarkontakt än spelarna i Stora Wäsby TK har, förklarar Julius. Men, jag vill poängtera att Stora Wäsby TK kommer följa Svenska Tennisförbundets game Change-dokument och ha en spelarutvecklingsplan för spelare under 11 år. Den verksamheten har som mål att bli världens bästa verksamhet på lång sikt för barn mellan 4-11 år! Det innebär att de timmarna du gör där kommer hålla en mycket hög kvalitet!

Pre Academy, som alltså är förstadiet till ”Tennis Academy”, kostar spelaren mellan 50 000:- och 270 000:- per år beroende på hur många dagar i veckan man vill träna och hur många veckor utan träning  man önskar, per år. Nästa del, ”Tennis Academy”, som enligt Julius är ”ganska billig”, kostar tack vare subventionerade avgifter i nuläget mindre än hälften, 50 000:- per termin och ytterligare 25 000:- för sommarträning. Det vill säga, 125 000:- som mest under ett verksamhetsår. Julle vill att starten av akademin ska vara ett led i att förändra betalningskulturen inom svensk tennis.

Vi tycker generellt att det finns en mentalitet i Sverige att du ska ha mycket bra saker, men det ska inte kosta något. Den mentaliteten tror vi inte på. Titta utomlands, där lägger familjerna sina pengar på att låta sin son eller dotter satsa på sin tennis!

För de familjerna som inte har ekonomiska resurser så jobbar RQT med att under hösten starta upp en stiftelse där möjligheten finns att söka stöd utifrån vad barnets familj taxerar varje år. Julius tror inte akademin kommer fyllas upp första året, men till hösten 2022 gissar han att de skrivna uttagningskriterierna, som toppas av ”attityd/inställning” för att komma med, kommer spela en större roll. Han gör jämförelsen med ”Brommapojkarna” i fotboll – alla är välkomna, alla får en plats någonstans, men till de högre trappstegen i programmen sker en selektering.

Jag har full respekt för att det är mycket pengar vi pratar om, men folk lägger enorma pengar på privattimmar till höger och vänster. De reser mellan hallar och betalar tränare som du ändå inte får någon kvalitet utav. Lilla ”Nisse” står ensam på banan med en tränare vilket vi vet inte är det bästa i de yngsta åldrarna – då vill barnen vara i en grupp och tillhöra ett sammanhang.

Det här är professionell och kvalitativ träning för de yngre barnen, men de innebär inte att de inte kommer ha superskoj! Och är inte barnet intresserat, då lyfter vi över honom eller henne till klubbverksamheten istället.

Likväl som tränarna kan rekommendera barn i klubben som spelar två gånger i veckan men vill spela mer att vara med i ”Pre Academy” 1-2 gånger i veckan. Istället för att lägga 750-1000kr i timmen på en privatträning menar Julius att de lägga 750kr i veckan och få bra träning i grupp i 1.5 timme med likasinnade, och koppla ihop det med 1 timmes kvalitativ fysträning.

Så det är en rimlig prissättning skulle du säga?

– Priset är mycket rimligt utifrån den kvalitet som finns både i anläggningen och i personalen som arbetar både på och utanför banan.

Vilka kommer få ta del av det ekonomiska stödet från stiftelsen?

Vi vet som sagt att alla inte kan betala de här pengarna, men vi kommer kolla på vad varje familj har för förutsättningar. Om det är en familj med två föräldrar som lyfter normala löner så kommer du långt på det idag. Men kanske man får göra avkall på en del annat för att ge sina barn chansen att nå sin fulla potential? Jag menar, det här är inte för alla. Därför har vi även Södra Wäsby TK med en fantastisk verksamhet med bra kvalitet. Men vill du som förälder och ditt barn redan i tidig ålder något mer och är mogen för mer tryck i träningen, då är ”Pre Academy” en fantastisk miljö att sätta barnet i. Kanske får du stå över den årliga fjällresan då. Det ekonomiska stödet kommer vara till för föräldrar som bevisligen har det tufft att få ihop vardagen. Det vill säga, för att vara tydlig, vi sponsrar inga semesterresor. Går jag till mig själv som har döttrar inom ridsporten så betalas det enorma pengar inom den idrotten varje år. Som tennistränare har du inte en chans att hänga med på allt inom den sporten, men man får göra sitt bästa och helt enkelt avstå en del annat kul för att satsa på barnen. Varför skulle man inte kunna göra detsamma för ett riktigt bra tennisupplägg?

Julius och hans team på RQT har en ambition att föräldrar och spelare kommer känna att det är värt den förhöjda kostnaden.

Vi kan inte ha det här gänget tränare på plats och inte ta betalt för det. Hade svensk tennis infrastruktur redan fungerat så hade den här satsningen varit överflödig. Då hade inte det här programmet behövts! Men bevisligen fungerar inte det som redan görs ute i landet. Sedan 2005 har bara enstaka spelare kommit fram och i de flesta fallen har föräldrar kört med dem. Visst, Johanna Larsson gick en annan väg; kom ifrån Norrland, gick RIG-gymnasium och så vidare. Men det finns en för liten procent framgångsrika exempel för att kunna hoppas på att den vägen fungerar. När du kommer in här på RQT som 6-åring ska det finnas en plan. Vi vet vad som behöver göras år för år. Så fort ett barn behöver mer för att stimuleras ska de få det omgående. Med all respekt, i många klubbar är det oftast många barn i varje grupp och tränare på banan för de här åldrarna som inte jobbar heltid, eller eventuellt en tävlingsgruppsansvarig tränare som har tankarna på annat håll under timmen med orange boll – det vill vi förändra! Jag hoppas vi kan bidra till att det sker en förändring i mindset hos många klubbar de närmsta åren och att man aktivt väljer att lägga mer krut på de här åldrarna. Då kommer vi per automatik få mycket bättre spelare som gör upp om titlarna i JSM och Båstad som 12- och 14-åringar. Jag brukar prata om den där blicken som kan försätta berg hos spelare, den tror jag vi behöver fler som har och för det krävs det en annan miljö. Idag har vi bara några stycken som har den naturligt och tyvärr tror jag många av dessa barn väljer andra idrotter på grund av att de stimuleras mer där.

Efter att spelarna fyllt 13 år finns en fortsatt väg framåt om man vill stanna kvar inom akademin. Men, vid 15 års ålder skrivs det kontrakt med spelarna där de får betala tillbaka av framtida pris- och sponsorpengar för hjälpen de fått genom åren.

Det måste finnas någonting skrivet för att få tillbaka pengar vi fortsätter satsa efter 14 års ålder, annars är det inte motiverbart för oss att gå ut till våra samarbetspartners och jobba för att skapa finansiella medel för dessa satsningar.

När spelaren fyller 15 år och avtalet ska skrivas kan spelaren säga tack och hej om den inte vill gå med på dealen. RQT har då ändå bidragit till miljön som lagt grunden i det som Julius Demburg och hans team tror krävs för spelaren för att nå sin fulla potential som senior.

Det finns inget självändamål i att slå sig själv på bröstet och vara med ”on site” hela vägen. Men, resan är inte slut om spelaren vill fortsätta, vi har grenar och program för spelare 16+ och 18+ också. Kom ihåg att vår vision om en Grand Slam-spelare 2030 går ut på att spelaren ska vara sprungen ur vår verksamhet – han eller hon behöver inte tillhöra oss när Grand Slam-debuten sker. Men det är så att lägger vi resurser efter att spelaren är 14 år så behöver spelaren/familjen vara med på att betala tillbaka procent från inspelade prispengar och andra intäkter tills vi fått tillbaka det som satsats. Det vill säga, det blir ingen vinstaffär för oss! Skulle de pengarna ha återbetalats innan avtalet går ut så ska det avtalet avbrytas. Det finns inget vinstsyfte för oss alls utan det kommer bara möjliggöra att vi kan satsa vidare på andra spelare som behöver samma hjälp för att nå toppen framöver.

Julius, jag tänker att det i Sverige idag finns tre uttalade akademier: Good to Great, KLTK och Swedish Tennis Academy på Fair Play som alla tre fokuserar antingen uteslutande eller till stor del på en äldre målgrupp spelare. Ser ni det som att det finns en lucka i ”akademi-Sverige” idag och att det därmed finns en tydlig marknad att ta så att säga?

-Nej, inte alls! Vi har från dag ett på tennissidan haft ett tydligt fokus på åldrarna 6-13 år och det intensifieras nu med rekrytering av fler tränare och ett tydligt program i de här åldrarna. Sedan finns en möjlighet att fortsätta sin satsning hos oss men inte likt de akademierna du nämner. Vår selektering i åldrarna över 13 år blir oerhört mycket tuffare än i de verksamheterna du nämner. Säkerligen kommer vi på sikt ha många väldigt bra spelare som inte kommer med i våra satsningar över 13 år men som kan bli aktuella för de andra akademierna du nämner, vilket är positivt.

Med det sagt så tycker jag vi fyller ett stort tomrum som finns. Fler tränare med mer erfarenhet och egna spelarmeriter behöver jobba med de yngsta spelarna som tidigt visar ett stort intresse. Sedan tycker vi att från åldern 13 år och uppåt så behöver träningen se ännu bättre ut än vad den gör på akademierna idag. Tränarna behöver gå mer ”all in” på färre spelare även i de äldre åldrarna. Men, vi är en mycket liten del av vad som behöver göras – vi hoppas med det här att fler verksamheter på allvar lägger mer tryck när barnen startar med sin tennis. Vi tror absolut att en naturlig nivåindelning borde ske mer omgående så att alla får chansen att utvecklas utifrån sin egen ambitionsnivå och var barnen befinner sig gällande förmågan att ta till sig instruktion.

Varför görs då den här satsningen? RQT är privatägt och även om ett samarbete finns med tennisklubben Stora Wäsby TK under samma tak så hade den här satsningen inte varit möjlig i föreningsregi. Hindren hade varit för många. Tuffa selekteringar, stora terminsavgifter med mera. Så varför som privat ägare satsa pengar på något som troligtvis inte kommer ge någon ekonomisk vinst?

Det finns inget vinstintresse alls. Jacob de Geer sålde iZettle för ett antal miljarder kronor och vill göra något som Upplands Väsby kan vara stolta över. Han vill att Upplands Väsby ska uppmärksammas för något som ligger i tiden; välmående, hälsa och satsning på barn och ungdomar. Något Upplands Väsby-borna ska kunna vara stolta över mer än Europe och att man susar förbi här på vägen ut till Arlanda. Vi ska dock inte glömma hockeylaget, Vilda Väsby, som med små medel gör massor för ungdomarna och idrotten i Väsby.

En annan del i denna önskan är ”Racketfritids” som RQT ihop med Stora Wäsby TK tillhandahåller. Hämtning på skolan varje dag, tennis- och padelträning med tränare, fritt spel på banorna, mellanmål och hjälp med läxor i hallen.

Jacob de Geer berättar själv vad han hoppas satsningen ska leda till:

-Jag hoppas dels det här kan ge Sverige en ny plats i världstennisen men lika viktigt är det att få fram talanger och förebilder från norrort. På samma sätt som att Rosengård idag är starkt förknippat med Zlatan så vore det fantastiskt att få Väsby känt för att ”härifrån kommer några av världens bästa tennisspelare”. Det kommer kunna ha en fantastisk påverkan på hela kommunen!

Jacob de Geer

Sedan öppnandet av RQT har vi som följt anläggningen på sociala medier fascinerats över mängden celebriteter som huserat på främst Padelbanorna. Julius säger att man medvetet velat få människor från hela Storstockholm till hallen för att integrera Upplands Väsby med övriga Stockholm inom padel och tennis. Att jobba hårt med sociala medier och skapa en familjär stämning även där har varit en medveten strategi.

Starten för anläggningen har varit spännande och jobbet med att integrera olika åldrar har också gått som planerat.

En stor del av våra besökare kommer från välbärgade områden i Stockholm. De är viktiga, de vill vi ha kvar, men det är viktigt att vi nästkommande år når ut till ännu fler i närområdet. I det är vår satsning ”Racketfritids” en del precis som ”Racketmingel för seniorer”. Våra värdeord som bygger RQT är Respect, Quality och Together, och det som är kul är att satsningen på kvalitet har gjort att många inte upplever det eventuella avståndet hit som något hinder, utan man tar sig tiden att åka ut hit för att uppleva atmosfären på plats. Det ihop med den höga kvaliteten vi har på både tennis- och padeltränare gör att man tittar mindre på prislapp och avstånd och istället värdesätter arbete som görs. Min poäng är att vi kanske är något dyrare än andra anläggningar, men att rulla in på vår parkering och alltid mötas av en grönskande trädgård, välstädad anläggning, trevlig personal och ett bra utbud i Smash Café är nog värt den kostnaden. Plus vetskapen om att RQT inte är en vindstridvande anläggning utan vi återinvesterar eventuell vinst i satsningar på barn- och ungdomar. Ibland har man hört någon viskning om ”country cluben i skogen” vilket är helt fel. Alla är verkligen välkomna, det spelar ingen roll vem du är!

Jag frågar Julius vad som förvånat honom sen starten och han svarar utan att tveka att han blivit överraskad över efterfrågan på privattimmar. Hur föräldrar kört långa vägar genom Stockholm, vecka efter vecka, för att deras barn under 13 år ska få träna privat med RQT’s tränare.

Jag tycker mig märka att många vill ha något mer än grupplektioner med sex spelare på banan där timmen vad vi hör ofta lattjas bort och nivåindelningen inte har fungerat.  

Jag tänker att föräldrarna kommer bli en viktig del för att det nya akademikonceptet kommer fungera. Ingen 6- eller 7-åring kommer själv be om att förlägga träningen på den nystartade akademin utan det kommer givetvis vara föräldrarna som i så fall väljer att betala många hundra procent mer i terminsavgift för att träna här.

Givetvis är det så, håller Julius med om. Det är jätteviktigt att föräldrarna tycker det är trevligt här. Precis som i andra idrotter krävs det mycket tid av föräldrar på plats. Därför har vi satsat mycket på våra loungeytor och annat som inspirerar från kontinenten. Till exempel utökar vi med rättigheter i vår cafeteria. Även om alkohol inte ska förknippas med idrott och i synnerhet inte med barnidrott så kan det såklart vara trevligt att kunna äta en bit mat över en mellanöl eller ett glas vin. Miljön i hallen och i loungen är A och O och många har redan benämnt RQT som ett andra hem! Vi måste erbjuda en verksamhet som ligger i tiden – egentligen kostar det inte så mycket mer än att lägga lite extra tid på anläggningen och i personalen vara överens om hur bemötandet ska vara för att skapa en trevlig miljö. 

Det som saknas är egentligen bara utomhusbanor. Tennisklubben har visserligen två grusbanor en bit bort men det är projekterat med utebanor vid själva tennishallen. Målet är att ha lika många utomhusbanor, både tennis och padel, som man har banor inomhus. Sista ordet för detta har Jacob de Geer då utomhusbanor inte är något RQT i nuläget har möjlighet att finansiera på egen hand. Det visade sig vara lite mer markarbete än vad som först räknats med, annars hade troligtvis utomhusanläggningen redan varit ”up and running”.

Självklart behöver vi utomhusbanor vilket vi också redan har två i egenskap av Stora Wäsby TK som har tillgång till två banor en bit från hallen, berättar Julius. Gällande RQT’s verksamhet och akademiprogrammet så är planen att förlägga sommarverksamheten nedåt landet. Planer finns på att hyra ett hus 1-5 veckor i närheten av Båstad. Det för att kunna förlägga träning och tävlingar ihop under sommaren både där och nedåt i Europa. Alla ska kunna tävla på sin nivå och vi tror det är viktigt att vi tar ut svängarna även i tävlingskalendern under sommarmånaderna.

Vi kommer både under säsong i Stockholm och ute på vägarna jobba med de bussar vi har tillgång till via vår partner Volkswagen Bredden. Det finns 14 platser till varje tävling som vi åker på med 1 eller 2 tränare. Konceptet är hämtat från min tid som förbundskapten för killarna, då hade vi ett ganska stort gäng som konkurrerade om platserna i bussen när vi åkte runt i Sverige och Norden. Det var en härlig tid som mynnade ut i att vi till slut vann EM för 18-åringar och att Daniel Berta slutade som världsetta bland juniorerna.

Minst sagt en aggressiv satsning av teamet på RQT. En satsning som känns helt rätt i tiden! Diskussionerna går ständigt i riktningen mot vi behöver lägga större fokus på att öka utbildningen hos våra yngre spelare, samtidigt som den internationella konkurrensen kräver att våra juniorer ligger i fas i tidig ålder för att inte hamna för långt efter i det maratonlopp som förhoppningsvis ska leda fram till den professionella touren. För varje år, månad och dag som går medan det diskuteras och skjuts upp beslut i olika frågor i Sverige så springer konkurrenterna utomlands om och ifrån oss. Är det något som känns mer och mer självklart så är det att beslutsvägarna inom svensk tennis behöver kortas och att privata initiativ är en väg, och kanske den enda, vägen att gå för att få till satsningar i Sverige. Därför känns det friskt av RQT att redan ett år efter öppnandet starta igång den här satsningen! Aktörer som gasar sig ut kurvorna bör uppmuntras – way to go, RQT!

Fotnot: Vill ni höra mer av Joakim Fröberg (10), Julius Demburg (40), Robin Söderling (74), Ali Ghelem (75), Daniel Berta (87) så har de alla gästat det som idag heter ”Linus på baslinjen podcast”! Podden finns där poddar finns, bland annat HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s