Lär dig mer om damdubbel, med Cornelia Lister!

En kommentar

Har du undrat hur ett dubbelpar väljer vem som börjar serva i matchen? Vad som är viktigt i val av partner? Eller ifall man verkligen måste vara bra på serve/volley för att lyckas som dubbelsspelare? Hör Cornelia Lister, fd 72 i världen i dubbel, idag rankad 150 och vinnare av en WTA-titel, berätta hur hon resonerar på banan.

Text: Linus Eriksson: Photo credit: Film Me Famous (@filmmefamous)

Är det viktigt vilken sida, forehand- eller backhandrutan, man returnerar ifrån?

Man vill ha sidan man känner sig mest bekväm på, där man får använda sitt favoritslag mer. Till exempel så föredrar jag backhandsidan för där tycker jag att jag returnerar bättre och kan lägga mer tyngd på bollen.

Vilka faktorer spelar in i valet av vem som börjar serva i en match i ert team?

Stabilitet i serven, ibland för dagen, bestämmer vem som ska börja serva. Om en av spelarna är mer aktiv på nät är det också ett bra vapen att använda i första gamet för att sätta press på motståndarna.

Vad är viktiga faktorer i val av partner?

Man vill ha en partner som kompletterar en både spelmässigt och personlighetsmässigt. Där man bygger upp poängen åt varandras styrkor. Man vill ha en partner som matchar ens egen energi och som man kan ha roligt ihop med.

Vem styr på banan?

Oftast är det en som styr mer än den andra och då går man oftast på den som är mest rutinerad eller känner mest självförtroende för dagen.

Hur mycket tränar du dubbel respektive singel?

Jag har endast tränat specifikt för dubbel sista halvåret då jag hade en tränare som kunde lägga upp träningen. Tycker det ger mycket både att träna för singel och träna för dubbel – singel för flåset och storleken på banan för att kunna spela alla slag och dubbel för att bli mer självsäker i till exempel volley spelet.

Hur fungerar det med coach som dubbelspelare?

Jag hade önskat att jag hade haft en stadig partner där vi delat på en coach. Men de flesta har en egen, eller ingen coach. Så man får lösa det tränarbiten på egen hand.

Hur mycket tränar man specifika dubbelformationer som ”i-formation” eller ”aussie-formation” och så vidare?

Jag har aldrig tränat på det. Tror det är en fördel att ha gått på college för att lära sig dubbelspelet från grunden. Där fokuserar dem mycket på dubbel.

Hur viktigt är det att bli bra på serve/volley för att bli en framgångsrik dubbelspelare?

I tjejdubbel skulle jag säga att det inte alls är viktigt, men det kan vara en stress för motståndarna.

Hur går resonemangen på ”No ad” poäng?

En taktik många har är att den som vann senaste poängen tar ”No ad” poängen. Då har man en fördel att man vann sista bollen på just den sidan och kan fortsätta med momentum.

Hur mycket lägger man upp taktik utefter vilka motståndarna är?

Jag tycker man ska fokusera på sina styrkor och våga spela sitt spel så långt man kan. Bygga upp poängen för att få tillgång till de slag man är mest bekväm och trygg med.

1 kommentar på “Lär dig mer om damdubbel, med Cornelia Lister!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s