I takt med urbaniseringen i Sverige så har även de största tennissatsningarna i allt större mån förflyttats till storstäderna. Möjligtvis tills nu. I Sundsvall är man drygt ett år från invigningen av nya Baldershallen, och nu vill man bli tagna på allvar!
Av: Linus Eriksson

Sundsvall – Sveriges 21:e största stad sett till invånarantal och Norrlands tredje största tätort. Kända för fotbollslaget GIF Sundsvall, Emil Forsberg, att skidstjärnan Charlotte Kalla bor där samt härliga elljusspår uppe på Norra Berget. Plus, om allt går som det är tänkt, om några år även ordentligt omtalade för sin tennisverksamhet!
När andra klubbar i landet för ändlösa samtal och bockar av möte efter möte med sina kommuner angående hallbyggen så har Sundsvall gått en egen väg och snart också har sin nya hall på plats. Vad den i längden ska leda till? Att sätta Sundsvall på tenniskartan ordentligt!
Året är 2012. Urban Lundqvist anställs som tränare i Sundsvalls TK., Två år senare klubbas Björn Wigge igenom som ordförande efter att redan ha suttit i styrelsen ett antal år. Känslan var sedan några år att klubben kört fast. Det enda som diskuterades på möten var anläggningsfrågor och varför vattenslangen vid utebanorna var trasig. Kölistan till tennisskolan var lång och behovet av fler banor var om inte akut, så i alla fall aktuellt. De nuvarande tre inomhusbanorna behövde bli fler.
Urban fick som anställd bli den som skulle se över möjligheterna till en uppdatering av anläggningen. Det satt lite i generna, så att säga, då hans far Lars-Erik Lunqvist var den som från början var drivande i att den nuvarande tennishallen (Baldershallen) blev till.
När Urban började sin research gjorde han tidigt en analys att det fanns en brist på så kallade 20/40-hallar i Sundsvall, det vill säga multisportshallar med godkända mått för till exempel innebandy. Han märkte också att andra racketidrotter hade ett problem i dåliga lokaler där vissa till och med var mögliga. Fokus i Sundsvall har legat på innebandy, fotboll och ishockey – att tennisen haft en kölista till verksamheten är i mångt och mycket för att verksamheten fungerat väl på de banorna man haft.
Urban började kolla av intresset hos de andra racketidrotterna så som bordtennis, badminton och squash för en ny hall att bedriva sin verksamhet i. När svarstonerna var idel positiva var det bara att skrida till verket.
–Vi valde att arbeta proaktivt för att få till hallen, berättar Urban. Många ringer kommunen och säger ”bygg en simhall för vi behöver ytor”, till exempel. Men vi vände på det – vi tog riskerna i början och gjorde själva ritningar, ekonomiska kalkyler och fixade finansieringen före vi kontaktade kommunen. Vi ville hitta en annan och snabbare väg framåt än den så kallade vanliga, så med hjälp av en byggkonsult tog vi fram ett paket och testade det på olika finansiärer. Det var såklart var en berg- och dalbana med tre steg fram och två tillbaka många gånger, men det gick vägen till slut.
Björn Wigge berätta mer:
–För sex år sedan föll bitarna på plats. Sundsvalls kommun har varit jättebra att samarbeta med, men beslut tar tid, som vi alla vet. Det som hållit oss levande är att projektet hela tiden har känts så rätt – att det är exakt det här Sundsvall behöver!
Finansieringslösningen man till slut fick till går kortfattat ut på att Sundsvalls Tennisklubb, som sedan 1989 ägt den förra hallen, sålde den till Peab som förbundit sig att bygga den nya anläggningen. Därefter kommer Sundsvalls TK att hyra hallen av PEAB på ett avtal på 20 år. Därefter har tennisklubben kontrakterat Sundsvalls kommun och andra hyresgäster långsiktigt för ytor i hallen som tennisklubben inte ska driva själva. Tennisklubben erbjöd också kommunen ett uppdragsavtal att driva hela hallen på samma avtalslängd då klubben vill sköta helheten själva så det blir den service och upplevelse de vill skapa i hallen. Det erbjudandet löste flera behov för kommunen av olika idrottsytor i Sundsvall som kommunen nu inte behöver bygga själva.

Den nya hallen blir 217 meter lång och kommer rymma 6 tennisbanor inomhus respektive sex utomhus, 3 padelbanor inne respektive utomhus, fullt utrustat gym inklusive naprapat och pt, restaurang, konferensavdelning, relaxavdelning, 10 badmintonbanor, 5 squashbanor, 20 pingisbord, 2 fullstora inomhushallar 20×40 meter för skolidrott, basket, innebandy, handboll, fotboll med mera. Sundsvalls Tennisklubb kommer driva tennisdelen, padeln, gymmet, restaurangen, konferensrummen och relaxavdelningen själva. Övriga verksamheter hyr in sig, men tennisklubben är ansvariga för driften av allting.
–Vi vill att det här ska bli en mötesplats primärt för ungdomar, berättar Björn. Arbetsmålet är att hallen ska bli ”en inkluderande mötesplats för god hälsa genom hela livet”. Det ska helt enkelt bli Sveriges trevligaste idrottsanläggning! 1500 ungdomar kommer dagligen passera dörrarna under högsäsong i och med att skolor kommer ha sin idrott i hallen. Vi vill att man ska få sin första kyss bakom klubbhuset, så att säga. Det är här alla ska samlas!
När det stod klart att hallen skulle bli av och man började kolla mer på detaljer så gjorde hela styrelsen plus alla fyra fast anställda en studieresa ner till Stockholm där man kollade på nybyggda hallar som Lidingö, Catella Arena samt var i Uppsala och studerade USIF’s anläggning. På kvällen åt man libanesiskt julbord och pratade framtid. Kostnaden för hallen när den står klar beräknas landa på ca 215 miljoner kronor.
–Vi är väldigt glada att vi tog in en byggkonsult på heltid som har hjälpt oss med en massa frågor genom hela processen. Kostnaden för konsulten har vi tjänat in flera gånger om. Ni som haft hantverkare hemma i er lägenhet vet att det inte är ovanligt att det uppstår frågetecken… så gissa om det även uppstår en del diskussioner i ett projekt som det här? 215 miljoner är mycket pengar. Vi har gjort en prognos där vi räknar med att gå med förlust de första åren.
Urban berättar att när den nya hallen började byggas runt den gamla hallen (som genomgår en totalrenovering men inkluderas i den nya byggnaden) så hade man cirka 500 medlemmar och 220 juniorer som tränade regelbundet i klubben. Målsättningen är att så småningom fördubbla det antalet, men det är svårt att veta hur intresset kommer vara i starten, för under tiden den nya hallen byggs så har man fått minska ner på sin verksamhet med cirka 30 % då träningarna fått spridas ut till tre andra småhallar i närheten. Kommer de tappade juniorerna i verksamheten hitta tillbaka direkt? Hur stor uppmärksamhet kommer klubben och den nya hallen få när de den slår upp portarna? Ingen vet, allt är än så länge bara gissningar. Vad man däremot gjort en investering i är ett samarbeta med en marknadsföringsbyrå som gjort upp en detaljerad plan i hur, var och när man kommer börja marknadsföra den nya hallen. Den här kostnaden är redan inräknat som en del av byggkostnaden. Allt är tänkt på, in i minsta detalj!

Jag svänger in på parkeringen bredvid idrottsanläggningen uppe vid Baldershallen som breder ut sig. Senast jag var här var för ett år sedan. Då kunde man ta på spänningen över hallbygget som var i antågande, därför är jag väldigt spänd på hur känslan kommer vara nu när förändringen man är mitt uppe i är mer påtaglig.
Tränare David Vessberg är redan på plats och väntar uppe vid det provisoriska kontoret som ligger i fotbollsklubben IFK Sundsvalls klubbhus. Robin Lindh, en annan av klubbens tränare, kommer bara några minuter senare. Chefstränare Patrik Backman ligger dessvärre hemma sjuk.

Inne i klubbhuset hänger vimplar från alla möjliga fotbollslag ifrån hela landet. Djurgårdens vimpel fångar min uppmärksamhet. Som det heter, blåränderna går aldrig ur. På toaletten ligger en banan och stoppar upp spolandet och kaffeautomaten strular när Robin behöver sin förmiddagskopp. Vägen känns lång till det guld jag fått bilden av att klubben ser framför sig vid regnbågens ände. Men, optimismen som andas när vi börjar prata tennis går inte av för hackor. Inte ens när jag inleder med att säga att hallen ligger långt upp på berget och att det måste vara jobbigt för barnen att cykla hit vacklar tränare David Vessberg.
–Det är perfekt att det ligger högt upp! Uppförsbacken med cykeln är grym uppvärmning och det är skönt att rulla nerför efter att träningen är slut.
David Vessberg och Robin Lindh är två av anledningarna till att klubben siktar mot stjärnorna. Båda har gått på tennisgymnasiet i Kramfors innan David spenderade ett antal år i Tyskland som tränare medan Robin coachat i Strängnäs. Ordförande Björn säger att i hallbygget har styrelsen och den framtagna hallgruppen såklart spelat en stor roll i att hjälpa till i processen, men i övrigt är de noga med att det är klubbens anställda som ska se till att verksamheten frodas. Styrelsens roll är att stödja de anställda så de genom sin kompetens kan utveckla verksamheten mot uppsatta mål.
– Det ska styrelsen primärt göra genom att tillsammans med verksamheten ta fram en vision och därefter skapa grundförutsättningarna och ramarna som krävs för att nå visionen, berättar Björn. Sedan är det de anställda som ska jobba med detaljerna.
Tränarna berättar att samarbetet med styrelsen fungerar utmärkt och styrelsen verkar ha samma förtroende för sin personal.
–Teamet är på plats nu, säger Björn. Det är viktigt att vi har bra personal på plats och redo när vi ska dra igång efter öppningen. Det är otroligt viktigt att vi håller en hög kvalitet på träningarna för om tennisträningarna inte är roliga men barnen på pingisdelen i den nya hallen har superkul, då kommer juniorerna självklart vilja vara där istället. Miljön i nya hallen tror och hoppas jag får alla verksamheter att vara på tårna.
Urban Lundqvist, som i och med hallprojektet fått lägga mer tid på det än på tränarrollen, drar det så långt som att säga att tennisen får vara duktiga om de ska misslyckas med sin rekrytering i och med att så många skolungdomar från 3-4 skolor kommer strömma igenom hallen dagligen.
–Vi jobbar mycket med orden samverkan och mötesplats. Vi hoppas få igång tänket att klubbarna som verkar under samma tak ska jobba ihop och hjälpas åt att hitta på grejer tillsammans. Vi har till exempel ritat in en yta i hallen som vi kallar personalrum som är till för att anställd personal i alla olika föreningarna ska kunna samlas, fika ihop och samverka över gränserna. Här tycker jag inte kommunen har lyckats föra ihop de olika idrotterna på ett bra sätt tidigare.

Tillbaka till klubbstugan. En stor anledning till att jag ville besöka Sundsvall var för att höra om framtidsvisionerna. En ny hall är visserligen hur häftigt som helst, men vad ska det i längden leda till?
–Vi vill sätta Sundsvall på kartan, säger David. Vi vill visa att det finns bra klubbar i Norrland och att man kan bli bra genom att komma härifrån också. Jag tycker det är ett bevis på att vi är en driven klubb som lyckats skapa den här möjligheten med hallen. Tidigare har vi varit som en liten utböling nedåt landet, men nu ska vi göra avtryck och skapa ett mecka även för satsande spelare som kommer söderifrån.
Så ni vill få spelare att träna hos er även om de är ifrån andra städer?
–Ja, precis! Självklart vill vi att spelare ifrån Norrland ska träna hos oss, men även spelare som kommer nedifrån landet. Och varför inte även internationella spelare?
Sundsvall har sedan tidigare startat upp tennisakademin ”Midwest Tennis Academy” i syfte att på ett bättre sätt kunna ta hand om elitsatsande spelare. Man hade spelare som Theodor Frölander, Ossian Hansson, Tilde Strömquist och Emelie Westin hos sig. När hallen skulle rivas fick man släppa iväg spelarna för att träna på andra orter, men i framtiden hoppas man kunna behålla den typen av spelare.Vi vill kunna ta hand om spelarna hela vägen upp till elitnivån, säger David.
–Det är en grovvision, flikar Björn in, när han anslutit till samtalet. Vi är redan Norrlands största klubb, vårt nästa mål är att bli en klubb på riksnivå. Vi ska synas ihop med Stockholm, Göteborg, Båstad med mera. För sju år sedan pratade vi till exempel aldrig med någon från Svenska Tennisförbundet. Framöver vill vi vara en del av stora tennis-Sverige! Västernorrland och uppåt ska inte längre vara de mest oviktiga regionerna i landet eller ses som en bra lottning att få på Next Generation-slutspelet i Båstad.
Jag frågar Christer Sjöö, generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet, hur svensk tennis framöver bättre kan hjälpas åt med att få norrlandsklubbarna att känna sig mer involverade?
–Att hela tennis Sverige lever är viktigt för utvecklingen av vår idrott. För oss som förbund är det därför viktigt att i rimlig proportion sprida de aktiviteter vi förfogar över hela landet. Därtill att vi i vår kommunikation göra nedslag och reportage som speglar tennisen från norr till söder och från öster till väster. Detta tillsammans med de föreslagna nätverken i Game Change 2030 hoppas jag skapar involvering och samhörighet. (Game Change, den nya färdriktningen SvTF tagit fram, Linus anm.)
I framtidsplanerna hos Sundsvall ligger även att arrangera många tävlingar, både nationella och internationella. En målbild finns också för ett racketgymnasium på riksnivå som kan inkludera även de andra idrotterna och redan nu har man tänkt på skolan genom att ha klart med att erbjuda läxläsning i hallen med betald lärare på plats. Allt för att skapa mötesplatsen man har siktet inställt på att bli.
Men sex banor finns det fler klubbar i landet som förfogar över. Varför ska spelare välja att åka till Sundsvall för att spela?
–För att vi har väldigt kompetenta och taggade tränare samt är ett billigare alternativ än många andra, förklarar Robin. Dessutom finns allt på samma ställe. Banor, gym, restaurang, boende.
Jag bollar frågan vidare till Urban som visar att klubben står eniga i att man vill bli en stark klubb i Sverige, inte bara i Norrland.
–Vi har ett bra nätverk runt om i Sverige och i Europa som öppnar upp för att slussa spelare mellan varandra. Det gäller bara att vara kreativa och hitta lösningar nu när vi får möjligheterna att göra det i och med hallen. I grunden vill vi att våra spelare här ska känna att de har möjlighet att gå hela vägen. Snart finns det inga hinder längre. Personalen är dock nyckeln till en bra verksamhet, att de följer vår uppsatta röda tråd vad gäller träningen för de yngre och uppåt åldrarna. Men man är inte starkare än sin svagaste länk och vi skulle fortfarande behöva stärka upp på timtränarfronten.
Jag, David och Robin går ut för att ta en närmre tid på hallen. Samtidigt som den friska norrlandsluften ger ny energi efter några timmar inomhus så visar David upp ärmen på sin klubbtröja. Det står ”DREAMS” med stora bokstäver.

–Häng med nu – bokstäverna står för: Dedication, Respect, Energy, Attitude, Motivation och Success. Om du genomför alla dem så får du Success, förklarar han.
Robin berättar när vi går runt hallen att allt därinne kommer följa en given struktur, både vad gäller möblering och färger på inredningen. Detaljerna är viktiga – allt ska vara perfekt! Till exempel berättar grabbarna att stuprören på hallen är byggda som en tennisracket och kommer lysa på kvällarna.
Robins stora ansvar har på sistone annars varit gymmet.
–Det kommer bli hur bra som helst! Jag har haft i ansvar att bestämma vilken utrustning och vilka maskiner vi ska ha. Utrustningen kommer från märket ”Panatta” som man kan säga är gymvärldens Ferrari. Faktum är att sätena på maskinerna tillverkas i Ferraris stolsfabrik.
I augusti nästa år kommer hallen stå klar. Vad kan den här satsningen potentiellt komma att betyda för svensk tennis om planerna på att bli ett nytt tennismecka går i lås? Jag frågar Christer Sjöö:
-I förhållande till jämförbara nationer går det generellt fler tennisspelare per tennisbana i Sverige. Mot den bakgrunden välkomnas självfallet alla byggprojekt som syftar till mer och bättre tennis. Sundsvalls TK fungerar redan idag som en förebild för hur bra klubbverksamhet kan bedrivas. En verksamhet som tar sikte på såväl motion som talangutveckling. Därtill har klubben tagit ett stort ansvar i att stötta mindre klubbar i närområden, vilket är viktigt, inte minst i norr där avstånden mellan klubbarna kan vara långa. Med detta imponerade byggprojektet i kombination med en väl fungerade ledarstab är jag övertygad om att klubben fortsatt kommer att vara en katalysator för tennisen i norr och även fungera som inspiration för övriga klubbar i landet.
Entusiasmen i teamet i klubben går att ta på och alla är eniga i att det bara blivit roligare ju längre i processen man kommit, när frågorna mer börjat handla om verksamhet man kan ta på. Faktum är att i år så fyller klubben 100. Ett år för tidigt?!
-Ja, säger David. Men det kommer bli en stor fest nästa år i samband med invigningen. Det vore kul med en uppvisningsmatch med två bra spelare… kanske kan Federer komma? Haha, nej, jag skoja bara! Eller… varför inte? Ingenting är omöjligt!

1 kommentar på “Sundsvall – Sveriges nya tennismecka(?!)”