20 nya internationella tävlingar i Sverige – för bra för att kunna bli sant?

3 kommentarer

Förra veckan exploderade nyheten om före detta tennisproffset Andreas Vinciguerras vilja att, ihop med externa finansiärer, arrangera 20 stycken nya internationella tävlingar i Långtora utanför Enköping. Diskussioner som pågått med Svenska Tennisförbundet bakom så kallade stängda kulisser blev nu offentliga. Varför gör inte alla allt man kan för att stötta ”Vince” i det projektet? Var klämmer skon?

Av: Linus Eriksson

Flera personer har vetat om att diskussionerna pågått, men först efter att Jonas Arnesen skrev om det på sin Facebook och Jacob Johannesson (för Expressen) pratat med Andreas Vinciguerra och Svenska Tennisförbundets ordförande Åsa Hedin så blev offentligheten varse om den enorma satsningen som potentiellt ligger runt hörnet. 

Vinciguerra vill ihop med finansiärerna Jens Lackman och Tobias Edström gå in med 6.5 miljoner kronor, varav 3.3 miljoner i prispengar, och arrangera 20 stycken internationella ITF-turneringar för seniorer på Långtora tennisanläggning, strax utanför Enköping. Grundtanken har varit tio futureturneringar för herrar och tio 15 000-dollarstävlingar för damer. För att säkerställa ekonomin har en bankgaranti på summan visats upp. Pengarna finns där – ekonomin är inget problem.

Jag har valt att stötta det här projektet för att jag, precis som ”Vince”, har ett stort hjärta för tennis och främst för svensk tennis, berättar Tobias Edström, som känt Vince sedan 12-årsåldern.

Jag känner att vi har halkat efter rejält och vill göra vad jag kan för att hjälpa till.

Även Jens Lackmann har valt att stötta projektet av liknande anledningar.

Jag är uppväxt med svensk tennis framgångssaga sedan slutet av 70-talet och anser att det här skulle möjliggöra att Sverige åter sätts på tenniskartan igen. Det engagemang Andreas visar i det här gör gott i själen.

Jens är ägare av gården som tävlingarna är tänkt att spelas på.

Det finns fem grusbanor av världsklass här som inte utnyttjas på det sätt som de förtjänar.

Men, satsningen har stött på patrull. Vad de inblandade trodde skulle bli en positiv och stöttande dialog med Svenska Tennisförbundet utvecklade sig snabbt till en diskussion som blivit mer och mer frostig för varje vecka som gått. De 20 tilltänkta tävlingarna sommaren 2022 reducerades av SvTF till ett skriftligt förslag på 8 som Vinciguerra sa ja till om han fick ett löfte från förbundet om en dialog kring ett utökat antal tävlingar året därpå. Förbundet valde därefter att ytterligare skära ner på det redan överenskomna antalet och vill nu att arrangörerna ska nöja sig med fyra seniortävlingar – två för damer och två för herrar, och därutöver arrangera fyra juniortävlingar.

Vinciguerra är givetvis mindre glad över responsen förbundet gett honom. Förbundets sista förslag är inte aktuellt säger han. Fyra dam- och fyra herrtävlingar med löfte om diskussioner kring ett utökat program 2023, det kan han tänka sig, men inte mindre än så.

Att arrangera en större mängd tävlingar innebär stora investeringar i form av hotell, utbyggnad av banor och planering – att det inte tagits emot mer positivt än det gjort är inget annat än en chock för honom.

Det är helt otroligt, säger han. Förbundet frågar mig varför vi vill arrangera de här tävlingarna och det är givetvis för svensk tennis skull! Då frågar styrelsen mig på mötena varför jag inte vill göra juniortävlingar istället. Det är som att jag kommer in på din restaurang och vill spendera pengar och beställa fyra pizzor, men du som driver restaurangen säger att jag får fyra hamburgertallrikar istället. Det vill styra och ställa med pengarna vi erbjuder oss att investera in i svensk tennis.

Tror du de ställer sig tveksamma till att du som extern aktör kan tjäna pengar på de här tävlingarna?

För Svenska Tennisförbundet måste det vara helt ointressant om jag eller någon annan tjänar, eller förlorar, pengar på det här. Det enda som borde vara intressant för dem är att jag arrangerar 20 tävlingar åt våra spelare. Sen hur vi synkar ihop det här med partners borde vara helt ointressant så länge tävlingarna arrangeras.

Alla internationella tävlingar i Sverige på den här nivån arrangeras idag med en klubb som medarrangör. Vinciguerra förklarar det tilltänkta upplägget för tävlingarna på gården i Långtora.

Om vi gör den här satsningen med så mycket pengar, då måste vi ha i åtanke att det inte är till exempel Karlskrona, eller någon annan, som arrangerar en tävling i en vecka och till exempel har ICA Maxi som är med och stöttar. Ska vi driva åtta tävlingar eller fler och göra stora investeringar på gården så behöver vissa delar drivas som ett bolag. Med det sagt så har jag sagt till dem att vi kan ha Långtora Tennisklubb bakom oss som klubbarrangör, för det är så det brukar gå till i Sverige.

På längre sikt finns planer som innehåller både turneringar inomhus- och utomhus och även turneringar med högre status än future. 20 tävlingar var vad Andreas och finansiärerna ville starta med, men ett långsiktigt tänk finns som innehåller att bygga på utbudet ytterligare framöver.

Långtoras tennisbanor

Det är såklart svårt att förstå hur Svenska Tennisförbundet inte kunnat vara mer lyriska och positiva kring Vinciguerras initiativ. Men att förbundet skulle vara negativt inställda till satsningen är något som dess ordförande Åsa Hedin inte håller med om.

Jag blev glad när Andreas ringde och la fram förslaget! Jag kom in i diskussionerna i juni och vi har haft flera möten. Vi vill ha fler internationella tävlingar i Sverige i tillägg till de runt 25 tävlingarna som finns idag. För oss är det viktigt att vi har en bra balans bland senior- och juniortävlingar och även bra spridning på herr- och damklasser. Det är jätteviktigt att behålla!

Var står ni i nuläget i diskussionerna kring Andreas förslag kring ett utökat internationellt tävlingsprogram för seniorerna?

Just nu försöker vi lägga en karta över var man kan schemalägga de här nya tävlingarna på ett bra sätt så att de stör det nuvarande tävlingsutbudet så lite som möjligt. Om det är en klubb som har arrangerat en sommartour en viss vecka i många år så är det inte så schysst att lägga en internationell tävling samma vecka som tar hela startfältet från sommartouren.

Tror du inte elitspelarna skulle vara glada över få möjligheten att spela en futuretävlingen i Sverige istället för en C-tävling i sommartouren…?

Jag har ingen kommentar kring det, men normalt sett jobbar vi mot klubbar som arrangörer av den här typen av tävlingar. Nu har Andreas pratat om att Långtora TK ska stå bakom, så det kommer nog inte vara något problem. Men klubbarna är Svenska Tennisförbundets medlemmar så vi måste ta noggrann hänsyn till deras viljor.

Vinciguerra själv har svårt att förstå resonemanget kring krocken av tävlingar. Han säger att han håller med om att kalendern självklart ska synkas så inte de nya tävlingarna krockar med en redan befintlig tävling på samma kategori, men att internationella och nationella tävlingar inte kan ligga samtidigt har han svårt att köpa.

Det vi vill är att lägga fyra dam- respektive fyra herrtävlingar på rad. Sen om det krockar med en sommartour, det kallar inte jag krock. De spelarna som satsar internationellt kommer spela internationella tävlingar ändå, oavsett om det ligger en nationell tävling samma vecka. Frågan är bara om de ska kunna spela tävlingen i Sverige eller om de behöver åka utomlands.

Andreas Vinciguerra

Andreas Vinciguerra nådde som spelare själv världstoppen. Han var rankad 33 i världen som bäst, vann en ATP-titel och representerade Sverige vid flertalet tillfällen i Davis Cup. Efter karriären har han varit delaktig i flera olika projekt där han bland annat varit delägare och var med om att starta upp ett bolag inom personlig assistans. Det bolaget hade, före han sålde av det, 200 anställda med kunder som behövde assistans dygnet runt. Personerna assistenterna såg efter hade olika typer av funktionsnedsättningar där hjälpen i vissa fall räddade liv.

Jag såg till att det fanns personal tillgänglig dygnet runt på flera olika orter. Det handlade om liv. Och SvTF tvekar på om jag förstår vad som krävs för att arrangera en tennistävling?

Det Andreas syftar på är att det i flera möten, samtal och även den senaste veckan i media uttryckts tvivel från förbundets sida kring om det är möjligt att ro i hamn så många tävlingar – om Andreas och hans medarbetare förstår hur mycket arbete som krävs för att arrangera tävlingar?

Vi tycker att man kan börja med ett mindre antal tävlingar för det innebär mycket arbete, säger Åsa Hedin! Vi har pratat med personer och klubbar som ansvarar och arrangerar tävlingar och lyssnat på deras erfarenheter.

I nuläget har vi tio tävlingar på den här nivån i Sverige, och nu vill alltså Andreas med sina partners göra tjugo till! Det ska finnas domare och funktionärer med internationell kompetens, banorna ska hålla med mera med mera. Vi på förbundet har jobbat länge tillsammans med ITF och byggt upp ett förtroende genom att ha levererat på de tävlingarna vi har. Vi står som garanter och vi tappar vårt varumärke om vi ger oss in i något vi inte kan slutföra.

Andreas Vinciguerra:

Det handlar inte om raketforskning, det är ingen Grand Slam jag ska arrangera. Jag har själv spelat tennistävlingar och vet hur de går till. Det är helt sjukt, helt bisarrt när de pratar om hut jobbigt det är att arrangera en tävling. Jag vill göra en grym future där alla blir nöjda! Vi har skickat en informationsplan till förbundet över hur det kommer se ut. Personer som har jobbat på restaurang hela sitt liv vet hur man ska göra 200 rätter per dag. Personer som har jobbat på hotell hela sina liv vet hur man ska sköta och driva ett hotell. Jag har kollat upp domare, det är absolut inga problem att få till. Men det enda jag hör från förbundet är hur jobbigt det här ska bli och vilket arbete det innebär för dem.

Andreas fortsätter:

Det känns konstigt att få frågan om jag förstår vilket arbete det innebär att arrangera en tennistävling när jag ägt och drivit bolag med 200 anställda, där det behöver finnas personal tillgängliga dygnet runt. Så ja, jag förstår nog vad som krävs för att sätta in folk på rätt bana och servera kaffe i players lounge…

Jag själv sitter i skrivande stund i Ukraina där jag är med spelaren jag tränar för en tävling i kategorin precis ovanför den som Vinciguerra vill arrangera ett flertal utav på svensk mark. Eftersom det inte fanns internationella tävlingar på svensk mark den här veckan så behövde jag och spelaren jag coachar resa utomlands och tävla istället. Den senaste Sommartourtävlingen som spelats är Strandbadsturneringen Elit i Falkenberg, som dessutom ingår i den svenska SM-serien. I tävlingens damklass, en av tre deltävlingar som alltså klassas som det svenska mästerskapet i tennis, deltog enbart 2 av 18 svenska damspelare som i nuläget har WTA-poäng. Det var Marina Bergrahm (fd Yudanov) som är rankad 6 i Sverige samt Kajsa Rinaldo Persson, som ligger rankad 17 av våra 18 svenska damspelare med världsrankingpoäng. Kan man dra slutsatsen att de svenska spelarna som vill spela internationella tävlingar gör det, oavsett utbud av nationella tävlingar i Sverige? Spelarna kommer inte sättas i en situation att välja sommartouren eller proffstävling bara för att båda spelas på svensk mark samtidigt – det valet är redan gjort, frågan är ifall de behöver flyga utomlands för att tävla eller inte. Så Vinciguerras synpunkter på ifall man verkligen kan kalla det ”krock” ifall det arrangeras en futuretävling samtidigt som en sommarotur går att förstå. Dessutom schemalägger SvTF år efter år sommartourer som krockar med varandra, så det har ju tydligen aldrig varit något problem tidigare…

Att Svenska Tennisförbundet sätter frågetecken kring arbetsbelastningen och om Vinciguerra med flera är införstådda med vad det innebär att arrangera en tävling kan man förstå. Men, efter att den frågan är väckt, bör inte alla i nästa andetag utbrista något i stil med: ”oavsett vad, klart vi ska hjälpa till att ro det här i hamn! Vilket initiativ!” Erbjuds över 6 miljoner kronor till svensk tennis är vi inte i position att leta problem, utan lösningar. Att Svenska Tennisförbundets styrelse vill börja smått med ett färre antal tävlingar känns väldigt ”svenskt”. För varje vecka som går blir vi mer eller mindre ytterligare ifrånsprungna av våra internationella konkurrenter, är det då läge att börja långsamt? Åsa nämner i min intervju med henne hur viktigt det är att lyssna på klubbarna ute i landet för de är svensk tennis medlemmar, men är inte våra elitspelare också en del av svensk tennis?

Fler än en gång har det hänt att vi svenska coacher och spelare tittat avundsjukt på länder som Egypten, Tunisien och Turkiet som arrangerar 20+ tävlingar per år. Att de tävlingarna drivs med privata ekonomiska intressen är välkänt och inget som hindrar någon från att förstå hur bra det är för respektive lands spelare att tävlingarna arrangeras. Är Sverige inte redo för att externa arrangörer går in och arrangerar tävlingar? Något som skett internationellt i många år kanske Sverige behöver ytterligare tid på sig för att smälta och ta in innan vi kan börja jaga ikapp försprånget andra hunnit få medan vi suttit och letat problem? Tävlingsavdelningen inom Svenska Tennisförbundet har om vi ska vara ärliga inte något rykte om sig att var nytänkande eller taggade på förändring (flytten av JSM inomhus ett klassiskt exempel – förslaget som hade stöttning ute i klubb-Sverige om att flytta den från påskveckan till hösten låg vilande i hur många år som helst före Covid-19 i år ”tvingade” fram den positiva flytten), men kanske vore det dags för ansvariga att svänga förbi eventuella stoppklossar och se till svensk tennis bästa?

Många skulle nog säga att SvTF har, eller i alla fall hade, en gyllene chans att vinna förtroende och skapa sig den framåtsträvande image som behövs för att ”Game Change 2030” ska synas och göra någon skillnad. 20 nya tävlingar hade onekligen varit just en ”Game Change”! iPhone och flopp-tekniken i höjdhopp var ”game changers” – 20 adderade tävlingar i Sverige vore detsamma. Fyra, som förbundet föreslagit nu, är inte någon ”Game Change”. Så kan man säga att den nya färdriktningen ett halvår in i dess genomförande, när den för första gången sätts på prov, redan får klassas som en pappersprodukt och inte något som är ämnat att leda till konkreta tydliga förbättringar?

Åsa Hedin

Tillbaka till ursprungsfrågan – visst hade det varit uppfriskande och häftigt om SvTF hade släppt sargen och bara kört på det första konceptet rakt av?! 20 tävlingar – boom – tennisvärlden hade pratat om Sverige 2022! Kan inte Åsa Hedin känna samma sak? Att det hade varit så fantastiskt coolt om Svenska Tennisförbundet bara hade omfamnat satsningen och vågat dansa med fullt ut och bara kört så det rykte!

Det hade varit coolt! Men vi behöver få in nödvändigt material som vi saknar. Fast jag vill verkligen poängtera att vi är positiva! Dialogen vi för just nu är kring antalet tävlingar, för jag måste lyssna på de som har arrangerat sådana här tävlingar förut och som vet vilket arbete det innebär.

Vad är det egentligen för siffror och information ni saknar från Andreas som ni behöver veta?

Det är i en dialog med honom, det kan jag inte prata om här. Men han har fått information om vad som behövs.

Så, vad gör Vinciguerra nu fram till slutet av augusti när Svenska Tennisförbundet åter ska samla sin styrelse efter semestern och ta nästa möte i frågan?

Jag har redan förklarat för dem att domare och funktionärer inte är några problem, och jag förstår inte varför de behöver veta vad jag ska betala mina anställda i lön. Men visst, jag ska skicka över det till styrelsen. I övrigt, det jag gör nu är att vänta. Jag och mina finansiärer kan inte gå till våra partners/sponsorer och säga att ”nu kör vi, nu börjar vi jobba” och riskera att bränna dem för att jag inte har Åsa Hedin eller Christer Sjöö med mig.

Såklart har diskussionerna mellan Andreas och förbundet nått även finansiärerna Jens och Tobias. Jens har dessutom suttit med och lyssnat på möten med förbundet.

– Det kan vara så att förbundet tycker att det här hanteras snabbt, men ibland måste saker gå fortare och man behöver ge positivare respons helt enkelt, säger Jens.

Andreas Vinciguerra funderar lite, suckar och säger:

Vet du vad det sorgliga är? Under alla samtal och möten med anställda och styrelsemedlemmar på Svenska Tennisförbundet så är det inte en enda som sagt ”fy fan vad kul!” Det enda man hör på mötena är hur mycket problem allting innebär.

Fortsättning följer.

Långtora

Röster från tennis-Sverige i frågan

Hur är din spontana reaktion när du har läst och hört om Andreas Vinciguerras erbjudande av att arrangera 20 ITF:er och Svenska Tennisförbundets tveksamheter kring att stå bakom det?

Mats Låftman, klubbchef KLTK

Min spontana reaktion är att det låter som Åsa gör klokt i att syna projektet och utvärdera idén noga. Hon har haft företrädare som troligtvis fortfarande ångrar att de inte tänkte efter före.”

Janne Immonen, klubbchef Fair Play

”Det vore helt fantastiskt om vi kunde få in ytterligare 8-20 internationella tävlingar till i Sverige där den absolut största delen är herr- & damtävlingar. Tänk att det finns entreprenörer som vill satsa pengar i tennisen på detta sätt – det är både underbart och glädjande. Detta skapar mycket bra förutsättningar för våra spelare och det är precis det som alla spelare och elitsatsande klubbar vill. Jag hoppas innerligt att förbundet stöttar detta initiativ och att vi därmed till stor del når den målbild som också ”Game Change 2030” står för.

Marcus Lindberg, klubbchef Helsingborgs TK

”Det är klart det vore fantastiskt med 20 extra ITF:er på hemmaplan, men det väcker samtidigt lite frågor.

-Hur påverkar dessa tävlingar svensk tennis i stort med andra ITF:er, seriespel och tävlingar? Går dessa att få in i schemat?

-Finns det tillräckligt med funktionärer och volontärer att genomföra dessa och vilka andra aktiviteter och event får stå åt sidan?

-Kommer dessa 20 ITF:er rycka personal från andra viktiga uppdrag som SvTF har? Exempelvis utveckling av Elitserien?

Att köra ”gasen i botten” brukar leda till kortsiktighet och lämna stora tomrum efter sig så det är viktigt att det finns en långsiktig sportslig och ekonomisk plan för en sådan satsning. Finns det? Jag tycker det är riktigt starkt av Svenska Tennisförbundet att vilja ha så mycket underlag som möjligt innan beslut så man inte bara hoppar på utan konsekvenstänk.”

Tilde Strömquist, elitsatsande tennisspelare

”Jag tycker det är ett fantastiskt initiativ av Andreas. Det är verkligen vad de som satsar inom svensk tennis behöver.

Jag har rest på Tennis Europé och ITF-juniortouren sedan jag var 13 år, ibland helt själv.  Det är enorm besvikelse att höra förbundets reaktion, att de inte hänger på direkt. Jag tror det är svårt för utomstående, inklusive förbundsfolk, att förstå hur den här pandemin har påverkat oss unga spelare. Från att jag vann min ITF Junior-titel i Köpenhamn våren 2020, då med höga mål och på väg uppåt, så har frysta rankingar och inställda tävlingar gjort att min juniortid på den internationella touren för min del i princip är spolierad. Det som gör det än mer besvärligt med detta är att det blir väldigt svårt om inte omöjligt att komma in i ITF senior tävlingarna.

För mig är det viktigt både sportsligt och ekonomiskt med mera tävlingar hemma, då kan man också ha möjlighet att ha en tränare på plats. Om det här inte blir av så blir det inte lätt – ska man åka runt i Europa och hoppas man kommer in i kvalen? Det vet jag inte hur länge man orkar. Andra länders spelare har helt andra förutsättningar än oss här hemma. Ska svensk tennis utvecklas är de här tävlingarna en absolut nödvändighet – att inte förbundet tycker samma gör mig väldigt fundersam.”

Caxton Njuki, tenniscoach

”Wow vilken grej! Jag tror hela beteendet från SvTF är en viss spegelbild av den situationen vi är i. För 20-30 år sen, eller längre bakåt i tiden än så, när vi var världsledande så kom andra länder till oss. De studerade den svenska modellen och gjorde sedan om den till att passa deras kultur och deras sätt att jobba på. Vi har alltid varit ”långsamma” att ställa om. Jag tror att rädslan för att misslyckas eller göra fel är större än möjligheterna vi ser för att lyckas.

Martin Stigh, klubbchef Påvelunds Tennis & Badmintonklubb

”Jag ser bara fördelar med att det finns många turneringar för våra svenska spelare att spela på hemmaplan. Så spontant är Vince erbjudande fantastiskt! Men, SvTF vet också fördelen med fler turneringar i Sverige så vad som har gått snett i dialogen är det som vi många är nyfikna på och därmed bra att det skrivs om. Vad SvTF:s argument till att ha sagt nej till många av turneringarna är tycker jag är det intressanta. De har säkert argument men det gäller att våga säga dessa tydligt.

Erik Carlbom, klubbchef Åkersberga TK

”Utan att ha någon mer fakta på bordet än den som figurerar i medier så är den spontana reaktionen såklart att det vore fantastiskt för spelarna och för oss som tränare om ”vi” fick till fler internationella tävlingar på hemmaplan. Har svårt att se vad som är negativt med det. Om det ens finns något? Om det dessutom genomförs av som i det här fallet en extern part som inte stör annan verksamhet eller ekonomi från förbundet så förstår jag inte varför man säger nej. Men som sagt, jag har inte all fakta men det är min spontana reaktion.”

Bardia Salehi, tenniscoach

”Jag förstår att förbundet måste uppfylla en del kriterier och ställa krav på hur en tävling arrangeras. Allt från finansen till boende och så vidare. Men efter att det har redovisats ser jag ingen anledning till varför de inte skulle vilja genomföra det här riskfritt? Ett försök kostar dem ingenting. Testa ett år? Blir det dåligt skulle väl inte ens ”Vince” vilja fortsätta ett år till?

Förbundet är till för att ge svensk tennis bästa möjliga chans och möjlighet att växa och utvecklas. Det är vad de är till för. Deras ovilja att samarbeta är inget annat än ren ovilja. Personligen anser jag att man ska missförtroendeförklara hela styrelsen och tillsätta en ny. Kanske hårda ord, men det krävs stora förändringar och då måste det tyvärr ske på ett hårt sätt eftersom ingenting blir bättre. Eller har jag kanske missat något…?”

Julius Demburg, verksamhetsansvarig RQT

”Det är positivt att man vill skapa tävlingar, ju fler som vill verka för att skapa utvecklande tennismiljöer desto bättre. Samtidigt förstår jag att om förbundet ska sanktionera det här så vill de säkerställa att arrangemangen är något man kan stå för. Förbundet ägs ändå av klubbarna och man måste tänka till när man tar beslut på förbundsnivå.”

Johan Thorselius, tennistränare TSK Malmen

”Spontant låter det såklart galet att inte utnyttja den möjligheten att få fler tävlingar i Sverige. Men jag är för dåligt insatt i detta. Jag har full respekt för att det finns väldigt många aspekter att ta i beaktning från SvTF’s sida. Det är inte bara att trycka på kör. Inte konstigt att man måste tänka igenom noga, anpassa och göra det i en skala som man klarar av. Jag förutsätter att de kompetenta ledare som finns gör allt för att lösa så vi kan ha fler tävlingar i Sverige.”

Jacqueline Cabaj Awad, elitsatsande tennisspelare

”Jag tycker det är väldigt synd att Svenska Tennisförbundet inte är mer positiva till att köra dessa tävlingar. Det skulle betyda väldigt mycket för oss svenska spelare att ha fler futuretävlingar på hemmaplan. Om det skulle bli åtta tävlingar extra så skulle jag såklart bli glad för det – det skulle underlätta för många ekonomiskt att kunna spela internationella tävlingar på hemmaplan stället för att åka utomlands. Men det bästa vore naturligtvis 20 stycken.

Calle Pihlblad, sportchef Växjö TS

”Svårt att uttala sig när man inte vet alla detaljer, men riktigt kul att Vinciguerra med all sin kunskap och erfarenhet vill engagera sig i svensk tennis. Men jag förstår helt hur tennisförbundet tänker i och med satsningen Game Change 2030. De takar inte nej utan vill se över framtida möjligheter (som jag förstår det).

Stanojevic Dobrivoje, chefstränare Åby TK

”Jag är trött på förbundet, de ger ingen chans till ungdomar. De måste få sparken – alla! De bromsar, jag spyr på det. De måste en gång för alla vakna. Det här är en fantastisk idé! Äntligen en fantastisk idé i Sverige! Det vore guld värt, för ungdomarna måste få chansen. Andra länder satsar på sina ungdomar, här händer ingenting.”

Simon Freund, elitsatsande tennisspelare

”Min spontana reaktion är såklart att det vore fantastiskt bra med så många tävlingar på hemmaplan. Både för att spara in pengar men också möjligheten att ha en tränare på plats när tävlingen går i Sverige. Det ger också en bra möjlighet för nykomlingar som ska slå sig in på seniortouren. Jag har självklart svårt att förstå varför Svenska Tennisförbundet är tveksamma och negativa till det här när Vinciguerra och hans killar har säkrat finansieringen och fixat allting på egen hand, så de behöver i princip inte göra något annat än att godkänna det om jag förstått det rätt.

Jag har diskuterat med mitt team om att jag skulle behöva ha en tränare närvarande på tävlingar oftare och då vore det guld värt om tränarens resa skulle bestå av bensinen till Långtora istället för flyg tur och retur till Antalya.

Åtta tävlingar är såklart färre än tio för killar men samtidigt fler än två… Fast allting är ju bättre än noll som vi haft i år och ett steg i rätt riktning. Men det är oroväckande när människor sitter och egentligen bromsar alla steg i rätt riktning.”

Johan Landsberg, tennisdirector RQT

”Spontant låter det osannolikt att inte ett förbund vill ha 20 futures på ett år. Alla förbund skulle väl vilja ha mycket internationella tävlingar på hemmaplan om det var möjligt? Det är otroliga fördelar att ha tävlingar på hemmaplan som till exempel Italien och Frankrike har i stort sett varje vecka på året.”

Magnus Ennerberg, tenniscoach Academy of KLTK

”Blev väldigt glad när jag hörde att Vince tillsammans med finansiären vill lägga så mycket tid och pengar på att arrangera tävlingar! Jag hoppas att arrangören och SvTF samarbetar på bästa möjliga sätt så att det blir en positiv effekt både på lång och kort sikt för alla inblandade.”

3 kommentarer på “20 nya internationella tävlingar i Sverige – för bra för att kunna bli sant?”

 1. Kanske dags för en och annan att göra en pudel?
  ”Omständigheterna” som arrangören nu pekar på som anledning till att tävlingarna inte blir av har kanske mer med verklighetsflykt och livlig fantasi att göra?
  Är Sverige fortsatt ett land där ideella idrottsföreningar är den klaraste och renaste kraften? När den saknas uteblir engagemang och luftslott riskerar pyspunka?
  Kanske var det en sponsor som hoppade av men sanningen ligger nog närmare om man anklagar arrangören för att inte ha en aning om vad som krävs för att ro ett arrangemang som detta i hamn, bara under en vecka! Som en klok man sa till mig idag, ”har man inte arrangerat ens ett KM eller en vanlig svensk tävling så förstår man inte alla detaljer som måste vara på plats för att lyckas”.
  Lätt att stå och skrika vid sidlinjen på tennisförbundet som kan upplevas fyrkantigt men som också ställer krav enligt kunskaper man förvärvat under långt tid för att vi skall ha välskötta och uppskattade arrangemang i Sverige. Ska någon granska bluffen? Eller i alla fall räta ut frågetecknen?

  Gilla

  1. Tror alla tyckte det var tråkiga nyheter som kom i veckan. Såklart ganska lätt i efterhand att säga att det krävs mer kunskaper för att arrangera tävlingar än vad man trodde, men oavsett är det såklart tråkigt att det inte gick att genomföra. Jag är fortfarande av åsikten att förbundet borde varit mer positiva utåt sett över initiativet, det hade inte uteslutit att de samtidigt varit tydliga med att vissa bitar behöver vara på plats för att man ska godkänna arrangerandet av tävlingarna. Som vanligt landar det i att jag tror mer på en öppen och transparent dialog för allas bästa än vad som oftast sker.

   Gilla

  2. Det var ju detta förbundet fattade från början men var tvungen att vända då de fick massiv kritik
   Pinsamt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s